Menu

«Στην εφηβεία σταμάτησα το μπαλέτο - 20 χρόνια μετά χορεύω ξανά» - Τι αποκαλύπτει γυναίκα για την επιστροφή της στον χορό

Μια γυναίκα περιγράφει την εμπειρία από την επιστροφή της στο μπαλέτο μετά από 20 χρόνια. «Δεν ήμουν σίγουρη τι μου έλειπε περισσότερο: ο χορός ή το άτομο που ήμουν όταν ακόμα αγαπούσα να χορεύω. Το φθινόπωρο του 2016, έκανα κάτι που ορκίστηκα ότι δεν θα ξανακάνω ποτέ: Πήγα σε μάθημα μπαλέτου», αποκαλύπτει η Anne Thériault.

«Ξεκίνησα χορό όταν ήμουν 3 ετών, στη Σχολή Χορού Ewald, στο Κίτσενερ του Οντάριο. Η μία από τις πρώτες μου δασκάλες ήταν η ίδια η ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια της Ακαδημίας, η Elsie Ewald. Όταν με δίδαξε εκείνη, ήταν 80 ετών, αλλά εξίσου απαιτητική. Ήταν η πρώτη που παρατήρησε ότι οι γοφοί μου ήταν στραβοί. Μια μέρα μετά το μάθημα, πήρε στην άκρη τους γονείς μου και τους έδειξε πώς η γραμμή του καλσόν μου ήταν πιο ψηλά στη μία πλευρά εξαιτίας του γοφού μου. Δεν ήταν κάτι που θα το παρατηρούσε ένας απλός θεατής, αλλά η Elsie έβλεπε τα πάντα».

«Αγαπούσα τα πάντα στο μπαλέτο. Αγαπούσα την πειθαρχία και τη δομή. Αγαπούσα τη δύναμη και την ευλυγισία που έδινε στο σώμα μου. Αγαπούσα την αίσθηση του πετάγματος όταν έκανα μια σειρά από grand jetés στο πάτωμα. Αγαπούσα τη μυρωδιά δέρματος, ρητίνης και ιδρώτα των αποδυτηρίων. Αγαπούσα την αναστάτωση στο στούντιο μια φορά το χρόνο, όταν ήταν οι εξετάσεις της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού που θα έρχονταν από το Τορόντο για να βαθμολογήσουν την πρόοδό μας. Πάνω από όλα, αγαπούσα τις παραστάσεις: τα κοστούμια, το μακιγιάζ σκηνής, την ευκαιρία ζωής ή θανάτου να τα καταφέρεις μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος».

«Στα 13 μου, έδωσα εξετάσεις για να μπω σε μία σχολή παραστατικών τεχνών. Όταν με δέχτηκαν στο απαιτητικό τους πρόγραμμα χορού, ήμουν σίγουρη ότι ήμουν στον σωστό δρόμο για να «τα καταφέρω ως μπαλαρίνα». Μέχρι τα 15 μου, χόρευα σχεδόν κάθε μέρα: 3 μαθήματα την εβδομάδα στη σχολή, 2 φορές την εβδομάδα με τον χορευτικό θίασο της σχολής, 3 φορές την εβδομάδα στο κανονικό μου στούντιο, συν πρόβες και παραστάσεις. Θα έπρεπε να περνάω υπέροχα, αλλά στην πραγματικότητα ήμουν τελείως δυστυχισμένη».

«Η μετάβαση από ένα μικρό γαλλόφωνο δημοτικό σχολείο σε ένα μεγάλο αγγλόφωνο γυμνάσιο με είχε αγχώσει και δυσκολευόμουν κοινωνικά. Από ένα ευφυές παιδί είχα γίνει μια άβολη, μοναχική έφηβη με ανασφάλειες για το σώμα μου. Το να αλλάζω ρούχα μπροστά στα άλλα κορίτσια στα μαθήματα χορού ήταν μια καθημερινή άσκηση ταπείνωσης. Τελικά, βρήκα τρόπο να φορώ τον κορμάκι και το καλσόν μου χωρίς να εκθέσω κανένα σημείο του σώματός μου, αλλά αυτό το τέχνασμα μου απέφερε εξίσου περίεργα βλέμματα. Επιπλέον, η εφηβεία είχε αλλάξει το σώμα μου σε σημείο που δεν ένιωθα πια ο εαυτός μου. Οι νέες μου καμπύλες σήμαιναν ότι το κέντρο βάρους μου είχε μετατοπιστεί και δεν μπορούσα να κάνω περιστροφές και άλματα όπως παλιά».

«Στο τέλος εκείνης της σχολικής χρονιάς, παράτησα το χορό και όταν λέω παράτησα το χορό, εννοώ ότι παράτησα οτιδήποτε σχετιζόταν με το χορό στη ζωή μου, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος στο σχολείο. Ξεφορτώθηκα από το δωμάτιο όλα τα χαριτωμένα αξεσουάρ μπαλέτου που είχα συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια και έθαψα τις πουέντ μου στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Δεν ήθελα ούτε ένα ενθύμιο γύρω από το πράγμα που αγαπούσα τόσο πολύ».

«Παρόλα αυτά, κάποιες φορές έβγαζα τις πουέντ και τις δοκίμαζα. Απλά για να δω αν μου κάνουν ακόμα. Απλά για να δω αν μπορώ ακόμα να ανέβω στις μύτες των ποδιών μου. Ήταν σαν ενθύμιο από μια εκδοχή του εαυτού μου που δεν μπορούσα σχεδόν να θυμηθώ, μιας που ήταν δυνατή, γεμάτη αυτοπεποίθηση και της άρεσε να βρίσκεται στο επίκεντρο. Δεν ήξερα τι μου έλειπε περισσότερο: ο χορός ή το άτομο που ήμουν όταν ήθελα να χορεύω».

Ξαναρχίζοντας το μπαλέτο: Ποτέ δεν είναι αργά για να εκπληρώσετε τα όνειρά σας

«Για σχεδόν δύο δεκαετίες αρνιόμουν να παραδεχτώ στον εαυτό μου πόσο πολύ μου έλειπε ο χορός. Τότε, αφού έμαθα ότι το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά προσφέρει μαθήματα για ενήλικες, βγήκα και αγόρασα ένα ζευγάρι μπαλαρίνες. Το έκανα αμέσως, πριν προλάβω να αλλάξω γνώμη. Δεν τα πήγα καθόλου καλά σε εκείνο το μάθημα. Στην πραγματικότητα, τα πήγα πάρα πολύ, πολύ άσχημα. Κάποια στιγμή, μάλιστα, έπεσα κάτω. Δεν θυμόμουν σχεδόν τίποτα και όσα θυμόμουν, το σώμα μου φαινόταν να μην μπορεί πλέον να τα κάνει. Αλλά αποφάσισα να κάνω αυτό που ο 15χρονος εαυτός μου δεν κατάφερε: να επιμείνω και να προσπαθήσω να βελτιωθώ. Ακόμα κι αν ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι δεν θα μπορούσα ποτέ ξανά να κάνω μια περιστροφή».

«Έχω έναν φίλο εικονογράφο που του αρέσει να ρωτάει τους ανθρώπους πότε και γιατί σταμάτησαν να ζωγραφίζουν. Λέει ότι όλοι ζωγραφίζουν ως παιδιά, αλλά κάποια στιγμή οι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν την τέχνη, συνήθως επειδή αποφασίζουν ότι δεν είναι καλοί σε αυτήν (ή, συχνά, επειδή κάποιος καθηγητής τέχνης τους λέει ότι δεν είναι καλοί σε αυτήν). Ως ενήλικες, τείνουμε να προτιμούμε να κάνουμε μόνο πράγματα στα οποία πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί. Ποιος θέλει να περνάει τον χρόνο του κάνοντας πράγματα στα οποία είναι αποτυχημένος; Αλλά τα παιδιά αφιερώνουν σχεδόν όλες τις ώρες τους στο ξύπνημα για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Θυμάμαι να παρακολουθώ τον γιο μου να μαθαίνει να μπουσουλάει και να σκέφτομαι, «Χριστέ, αυτό το παιδί δεν ξέρει καν αν είναι δυνατό για αυτόν να μπουσουλήσει, αλλά και πάλι περνάει κυριολεκτικά όλη του την ημέρα προσπαθώντας να το κάνει». Σε ποιο σημείο χάνουμε αυτή την απίστευτη ώθηση;»

«Ενάμιση χρόνο μετά την επιστροφή μου στο μπαλέτο, είμαι έκπληκτος με τα πράγματα που έχει μάθει το σώμα μου να κάνει. Μπορώ να κάνω ένα grand jeté. Μπορώ να κάνω πιρουέτα. Το περασμένο φθινόπωρο αγόρασα στον εαυτό μου ένα νέο ζευγάρι παπούτσια πουέντ. Εξακολουθώ να πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται «δεν μπορώ να το κάνω αυτό και δεν θα μπορέσω ποτέ να το κάνω» όταν ο δάσκαλός μου εισάγει μια νέα άσκηση, αλλά σε κάθε περίπτωση, μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες εξάσκησης, έχω ανακαλύψει χαίρομαι που ξαφνικά είμαι κάπως πιο ικανή. Σίγουρα δεν πρόκειται να γίνω ποτέ επαγγελματίας χορεύτρια, αλλά χορεύω και αισθάνομαι πολύ ωραία».

επιστροφή στην κορυφή