Menu

Barbara Peters: Η Βρετανίδα μπαλαρίνα που συνεχίζει να χορεύει στα 81 της

Η Barbara Peters κατάγεται από το Δυτικό Γιορκσάιρ (ιστορική κομητεία της Βόρειας Αγγλίας) και σε ηλικία 81 ετών έλαβε βραβείο στο μπαλέτο. Η γηραιότερη μπαλαρίνα της Βρετανίας άρχισε να χορεύει σε ηλικία δύο ετών και τώρα είναι καθηγήτρια μπαλέτου. Έδωσε εξετάσεις στο χορό την ίδια ημέρα με την εγγονή της ηλικίας 11 ετών και πέρασε τις εξετάσεις της δεύτερης βαθμίδας Grade.

Η μεγαλύτερη σε ηλικία μπαλαρίνα της Βρετανίας κατάφερε να κερδίσει την υψηλότερη διάκριση από τη Βασιλική Ακαδημία Χορού στα 81α γενέθλιά της. Η Barbara Peters από το Χάλιφαξ στο Δυτικό Γιορκσάιρ έλαβε το κορυφαίο βραβείο Grade eight για τις δεξιότητές της στο χορό με ποσοστό επιτυχίας 73% χωρίς να ληφθεί υπόψη η ηλικία της. Έτσι για την απόδοσή της, της απονεμήθηκε βραβείο 79 χρόνια μετά από τότε που ξεκίνησε να χορεύει σε ηλικία δύο ετών. Μάλιστα αναφέρει ότι αυτή η δραστηριότητα τη βοήθησε να ξεπεράσει το θάνατο του συζύγου της το 2011.

Με επιτυχία, η Barbara, που διδάσκει μπαλέτο σε μικρά παιδιά, έδωσε εξετάσεις στο μπαλέτο την ίδια ημέρα με την 11χρονη εγγονή της, Mia και πέρασε την βαθμίδα Grade two. Μιλώντας για την στιγμή εκείνη, η Barbara είπε: "Καθώς έβγαινα από την αίθουσα εξετάσεων έμπαινε η εγγονή μου, ήταν μια στιγμή με έντονα συναισθήματα. Ένιωσα τόσο υπερήφανη. Είναι η πρώτη φορά που μια γιαγιά και η εγγονή της έδιναν εξετάσεις στο μπαλέτο την ίδια μέρα".

Η Barbara ξεκίνησε μπαλέτο όταν μια φίλη της οικογένειας την πήγε σε μαθήματα χορού μαζί με την κόρη της. Την αγάπη της για το μπαλέτο την μετάδωσε και στα τρία παιδιά της - δύο αγόρια και ένα κορίτσι - και στα οκτώ εγγόνια της, επίσης αγόρια και κορίτσια που όλα χορεύουν. Έδωσε τις πρώτες τις εξετάσεις στο χορό σε ηλικία εννέα ετών και πέρασε στην πέμπτη βαθμίδα όταν ήταν 12 ετών. Έκτοτε ασχολήθηκε με το μπαλέτο, δούλεψε ως δασκάλα χορού στην Βασιλική Ακαδημία Χορού της Αγγλίας το 1956 και αργότερα ίδρυσε την δική της σχολή χορού έξι χρόνια αργότερα σε ηλικία μόλις 24 ετών. Δίδαξε χορό σε χιλιάδες παιδιά και έγινε μία από τους εξεταστές του συστήματος RAD το 1963. Μάλιστα ήταν η νεότερη εξεταστής χορού που υπήρξε ποτέ και γνώρισε την Dame Margot Fonteyn και την Dame Darcey Bussell. 

"Νομίζω ότι η ικανότητα που έχω να χορεύω μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι χόρευα σε όλη μου τη ζωή", δήλωσε η Barbara. "Ο χορός είναι μια πολύ καλή άσκηση για να διατηρήσετε τη δύναμή σας, αλλά το γεγονός ότι συνεχίζω να χορεύω μέχρι σήμερα σημαίνει ότι ... Μπορώ να κάνω όλες τις ασκήσεις μπαλέτου, τα άλματα και τις πιρουέτες, αλλά δεν μπορώ να τα κάνω όπως ένας 18χρονος" συμπληρώνει.

Μόλις η Barbara σκέφτηκε να πάρει σύνταξη στις αρχές του 2000, η κόρη της Claire O'Connor ηλικίας 45 ετών δημιούργησε σχολές χορού για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Όμως η Claire πρόσθεσε και μαθήματα για ενήλικες το 2015 και η Barbara αποφάσισε να επιστρέψει στα μαθήματα και να συνεχίσει το χορό. "Επειδή όλοι είχαμε εμπειρία στα μαθήματα ενηλίκων, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε κατευθείαν στην κατάρτιση χρησιμοποιώντας το αναλυτικό πρόγραμμα των έξι βαθμίδων", είπε χαρακτηριστικά.

Όταν απονεμήθηκε στη Barbara η διάκριση της έβδομης βαθμίδας πέρσι, η Βασιλική Ακαδημία Χορού της είπε ότι είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία χορεύτρια μπαλέτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι έκανε τα συνηθισμένα εβδομαδιαία μαθήματα μπαλέτου για έξι εβδομάδες και πριν τις εξετάσεις της ακολούθησε ένα εξαντλητικό πρόγραμμα εκπαίδευσης μπαλέτου δύο ωρών την ημέρα. Η εξέταση διήρκεσε 50 λεπτά όπου έδειξε τις δυνατότητες της στη μπάρα, τους σόλο χορούς αλλά και την τεχνική και την μουσικότητα της.

Μάλιστα η Barbara αναφερόμενη στην κόρη της είπε: "Είμαι τόσο ευγνώμων για την Claire που εισήγαγε τα μαθήματα ενηλίκων, αν δεν ήταν εκείνη, δεν νομίζω ότι θα το έκανα". Πλέον σχεδιάζει να συνεχίσει την διδασκαλία και να κάνει μαθήματα μπαλέτου σε ενήλικες άνω των 55 ετών ανακαλύπτοντας το ρεπερτόριο το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες που επιθυμούν να μάθουν τις κλασικές κινήσεις μπαλέτου.

"Θα συνεχίσω να χορεύω όσο μπορώ γιατί ο χορός είναι η ζωή μου", δήλωσε η Barbara Peters.

Πηγή: dailymail.co.uk

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή