Menu

English National Ballet: Το μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέτα σε χορογραφία Rudolf Nureyev σε διαδικτυακή προβολή

Το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας παρουσιάζει μέσω διαδικτύου το μπαλέτο Romeo and Juliet σε χορογραφία Rudolf Nureyev. Το μπαλέτο Romeo and Juliet σε μουσική Sergei Prokofiev με τους κορυφαίους χορευτές του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας, Alina Cojocaru και Isaac Hernández στους ρόλους της Ιουλιέτας και του Ρωμαίου αντίστοιχα παρουσιάζεται μέσω livestream, την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020 στις 21:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας στη σελίδα του English National Ballet στο Facebook και στο κανάλι του English National Ballet στο Youtube. Το μπαλέτο θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο για 48 ώρες και συγκεκριμένα έως την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 στις 22:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Στην παράσταση συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του English National Ballet. 

5 στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε για το μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Rudolf Nureyev

To 1977, ο θρυλικός χορευτής και χορογράφος Rudolf Nureyev δημιούργησε την δική του παραγωγή για το μπαλέτο Romeo and Juliet για το English National Ballet (τότε το γνωστό ως London Festival Ballet). Η περίοδος της δημιουργίας του μπαλέτου ήταν έντονη για όλους όσους συμμετείχαν σ' αυτή την παραγωγή. Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε ενδιαφέροντα γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε για αυτό το μπαλέτο.

Αν ήταν στο χέρι του Nureyev, ο ρόλος της Juliet θα ερμηνευόταν από άντρα χορευτή

Ο Nureyev είχε αρχικά μελετήσει το έργο στα ρωσικά και ενθουσιάστηκε από το γεγονός ότι στην εποχή του Σαίξπηρ δεν υπήρχαν γυναίκες ηθοποιοί. Σύμφωνα με την Patricia Ruanne, την πρωτότυπη Ιουλιέτα του, είχε σκεφτεί να ερμηνευτεί ο ρόλος της από έναν άνδρα

Η μουσική που επέλεξε στην αρχή για το μπαλέτο δεν ήταν το έργο του Προκόφιεφ

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, τα αρχικά σχέδια του Nureyev αφορούσαν τη χρήση της μουσικής του 13ου και του 14ου αιώνα (η περίοδος κατά την οποία διαδραματίζεται η ιστορία), ειδικά προσαρμοσμένες για το μπαλέτο, αντί για το διάσημο έργο του Προκόφιεφ. Όσο τολμηρή και αν ήταν αυτή η ιδέα, ο Νουρέγιεφ συνειδητοποίησε σύντομα ότι για πάνω από «δύο ώρες αυτό μπορεί να ήταν πολύ κουραστικό» και επέστρεψε στη δραματική μουσική του Προκόφιεφ.

Οι πρώτες πρόβες έπρεπε να γίνουν τη νύχτα

Κατά τη στιγμή της δημιουργίας της δουλειάς του, ο Nureyev ήταν ακόμα απασχολημένος με τη μαγνητοσκόπηση της ταινίας Valentino σε σκηνοθεσία του Ken Russell, στην οποία έπαιξε το ρόλο του σιωπηλού σταρ του 1920, Rudolph Valentino. Για να εργαστεί σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ζήτησε από τους κορυφαίους χορευτές Patricia Ruanne (Juliet), Frédéric Jahn (Tybalt), Nicholas Johnson (Mercutio) και Elizabeth Anderton (παραμάνα), να συνεργαστούν μαζί του αργά το βράδυ και τις Κυριακές. Αυτές οι πρόβες γίνονταν συχνά στα Donmar Studios στο Covent Garden (σημερινό θέατρο Donmar Warehouse).

Η τελική σκηνή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ σωστά

Μία από τις συνέπειες του προγράμματος του Nureyev ήταν ότι ο ίδιος και η Patricia Ruanne, η αρχική του Juliet, δεν είχαν ποτέ το χρόνο να κάνουν πρόβες για την τελική σκηνή του θανάτου. «Το συζητήσαμε μόνο στο δείπνο», είπε η Ruanne. Έτσι, έγιναν αλλαγές καθ 'όλη τη διάρκεια του 1977 για να βελτιωθεί σε αυτό που είναι σήμερα.

Η παγκόσμια πρεμιέρα διήρκεσε πάνω από 3 εβδομάδες

Η πρεμιέρα του μπαλέτου ήταν επική και διήρκεσε 3½ εβδομάδες (2 - 25 Ιουνίου 1977) με συνολικά 25 παραστάσεις στο Κολοσσαίο του Λονδίνου, στο αποκορύφωμα της φήμης του Nureyev. Τόσο η Patricia Ruanne όσο και ο Rudolf Nureyev χόρεψαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όλες τις παραστάσεις.

Με πληροφορίες από: ballet.org.uk

Δείτε παρακάτω το σχετικό video της παράστασης Romeo and Juliet με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές Alina Cojocaru και Isaac Hernández που είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη 6 Μαΐου στις 21:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας. 

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή