Menu

Έφυγε από τη ζωή η θρυλική μπαλαρίνα Ζιζί Ζανμέρ

Η διάσημη Γαλλίδα μπαλαρίνα και σύζυγος του θρυλικού χορευτή και χορογράφου Ρολάν Πετί, Ζιζί Ζανμέρ, απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020 στο σπίτι της στην Ελβετία, όπως δήλωσε η οικογένειά της στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Zizi Jeanmaire πρωταγωνίστησε σε πολλά μπαλέτα, μιούζικαλ και ταινίες. Πολλοί από τους ρόλους της δημιουργήθηκαν από τον σύζυγό της Roland Petit, τον διάσημο χορογράφο που πέθανε το 2011. Έγινε διάσημη τη δεκαετία του 1950 για την ερμηνεία της στο μπαλέτο "Carmen" και συνέχισε να παίζει σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ.

Η Zizi Jeanmaire γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1924. Το 1933 συνάντησε τον μελλοντικό της σύζυγο και για πολλά χρόνια συνεργάτη της, Ρολάν Πετί, στο Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού όταν ήταν και οι δύο περίπου εννέα ετών. Παντρεύτηκαν το 1954 και απέκτησαν μια κόρη, την Valentine Petit. Έφυγε από το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού όταν ήταν 19, λέγοντας ότι ήθελε να δει τον κόσμο και τελικά έφτασε στο Χόλιγουντ και τη Νέα Υόρκη. Πρωταγωνίστησε στα μιούζικαλ Hans Christian Andersen (1952) και Anything Goes (1956). Μετά αφοσιώθηκε στο μπαλέτο, παρουσιάζοντας περισσότερες από 60 παραστάσεις με τον Petit. 

Θριάμβευσε στο Παρίσι το 1961 με το έργο "Mon Truc en Plumes" φορώντας το θρυλικό της κοστούμι με τεράστια, ροζ φτερά στρουθοκαμήλου που σχεδιάστηκε από τον Yves Saint Laurent. Tο 1966 χόρεψε μαζί με τον Rudolf Nureyev στο μπαλέτο του Roland Petit, "Le Jeune Homme et la Mort". 

Η Zizi Jeanmaire και ο Roland Petit "ήταν το ζευγάρι της δεκαετίας του εξήντα" σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

Μια δημόσια τελετή προς τιμήν της θα οργανωθεί τον Σεπτέμβριο, είπε η κόρη της.

Δείτε παρακάτω ένα video για την θρυλική χορεύτρια Ζιζί Ζανμέρ.

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή