Menu

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει το έργο «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας»

  • Κατηγορία Νέα

Το έργο ορόσημο της Ελληνικής μουσικής δημιουργίας, «Tο Χαμόγελο της Τζοκόντας» του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι παίρνει τη μορφή μπαλέτου σε χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου και παρουσιάζεται μαζί με ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του κορυφαίου συνθέτη, τον «Μαρσύα», από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση. 

«Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ’ ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες τη μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογος της, κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί». Με αυτά τα λόγια έκλεινε ο Μάνος Χατζιδάκις το σημείωμα του στην πρώτη έκδοση του θρυλικού πλέον Χαμόγελου της Τζοκόντας. 

Το εντυπωσιακό έργο, το οποίο έχει πουλήσει πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ηχογραφήθηκε το 1965 στη Νέα Υόρκη σε παραγωγή του θρυλικού Κουίνσι Τζόουνς. Μισό αιώνα αργότερα και συγκεκριμένα στις αρχές του 2015, η Εθνική Λυρική Σκηνή αναθέτει στην κορυφαία χορογράφο και χορεύτρια, Αγγελική Στελλάτου να χορογραφήσει το έργο για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μια ενιαία παράσταση μαζί με τον λιγότερο διαδεδομένο «Μαρσύα» του Μάνου Χατζιδάκι. 

Η Αγγελική Στελλάτου έγινε γνωστή όταν δημιούργησε μαζί με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου την Ομάδα Εδάφους το 1987. Έχει λάβει πολλά βραβεία και ξεχώρισε με τις ερμηνείες της στα έργα «Μήδεια», «Ενός Λεπτού σιγή», «Ανθρώπινη δίψα», «Δράκουλας» καθώς και σε άλλες χορογραφίες του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Το 2004 ήταν η επικεφαλής χορογράφος των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει πολλές παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Μέγαρο Μουσικής, Θέατρο Εμπρός κ.α. και παράλληλα έχει συνεργαστεί με ομάδες χορού συμπεριλαμβανομένων των: Sine Qua Non, Ανάλια, amorphy.org, Χορικά της Ζουζούς Νικολούδη κ.ά. 

Η Αγγελική Στελλάτου συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναλαμβάνοντας να χορογραφήσει δύο σπουδαία έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Η κορυφαία χορεύτρια και χορογράφος αναφέρει σχετικά με το έργο που έχει αναλάβει: «Το Χαμόγελο δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μουσικό έργο που μεταφέρει τόσο απλά και εύθραυστα τεράστιο συγκινησιακό φορτίο. Είναι ένα κομμάτι μας, μια μουσική που μας έχει σημαδέψει, συντροφεύσει, τόσο που μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτό ως η Τζοκόντα, ή το Χαμόγελο. Ο Μαρσύας, από την άλλη, είναι ένα χορόδραμα, καρπός της συνεργασίας του Μάνου Χατζιδάκι με τη Ραλλού Μάνου, όχι γνωστό αλλά που μαζί με τον Καραγκιόζη θεωρούνται εμβληματικά έργα της χορογράφου».

Αναλυτικότερα στο έργο «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας», η Στελλάτου επιχειρεί ένα διάλογο μεταξύ του σύγχρονου χορού και του μπαλέτου με ερμηνευτές τους εξαιρετικούς Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και με οδηγό τη μαγευτική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Στον ρόλο της Τζοκόντας η διακεκριμένη Α' Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Μαρία Κουσουνή. Τα σκηνικά υπογράφει η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια ο Κέννυ Μακ Λέλλαν και τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος. Συμμετέχουν η Ορχήστρα, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Μάνος Χατζιδάκις

Το χαμόγελο της Τζοκόντας

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
4, 5, 6, 7, 8, 10, 11 Μαρτίου 2015

Θέατρο Ολύμπια
Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση
Ώρα έναρξης: 20:00 μ.μ.

Σκηνικά: Eύα Μανιδάκη 
Kοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛΣ:

http://www.nationalopera.gr/gr/event/to-hamogelo-tis-tzokodas/

 

Πηγή πληροφοριών και εικόνας: nationalopera.gr

επιστροφή στην κορυφή