Menu

Οι δώδεκα κορυφαίες μπαλαρίνες όλων των εποχών

  • Κατηγορία Νέα

 

Anna Pavlova (1881-1931): Μια από τις διασημότερες και σημαντικότερες Ρωσίδες μπαλαρίνες με μοναδική τεχνική και ξεχωριστή γοητεία. Ορόσημο στην καριέρα της αποτέλεσε η δημιουργία του έργου “Dying Swan” σε χορογραφία Michel Fokine. Επίσης η Anna Pavlova έγινε η πρώτη πρίμα μπαλαρίνα που πραγματοποίησε περιοδείες σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Anna Pavlova: Η αξέχαστη θρυλική πρίμα μπαλαρίνα του 20ου αιώνα

Galina Ulanova (1910-1998): Μια από τις μεγαλύτερες μπαλαρίνες του 20ού αιώνα με μοναδικό υποκριτικό ταλέντο και άψογη τεχνική. Η Galina Ulanova διακρίθηκε ιδιαίτερα για την ερμηνεία της στο μπαλέτο του Prokofiev “Romeo and Juliet” σε παραγωγή Lavrovsky. Ήταν η πρώτη μπαλαρίνα που ερμήνευσε το ρόλο της Ιουλιέτας στη σκηνή του Θεάτρου Kirov.

Διαβάστε επίσης: Galina Ulanova: H μεγαλοφυΐα του Ρωσικού μπαλέτου

Alicia Markova (1910-2004): Διακρίθηκε για την ερμηνεία της στο μπαλέτο Ζιζέλ και συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό του βρετανικού και αμερικανικού χορού. Ξεκίνησε την καριέρα της όταν το μπαλέτο στην Βρετανία ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και συνέβαλε στην ανάπτυξη των πρώτων εταιρειών μπαλέτου της Βρετανίας: Ballet Rambert, Royal Ballet και ήταν συν-ιδρυτής του English National Ballet. Η Dame Margot Fonteyn και η Alicia Markova ήταν οι μόνες δύο Αγγλίδες μπαλαρίνες που έλαβαν τον τιμητικό τίτλο της Απόλυτης Πρίμα Μπαλαρίνας.

Διαβάστε επίσης: Alicia Markova: Η θρυλική Πρίμα Μπαλαρίνα του Βρετανικού Μπαλέτου

Margot Fonteyn (1919-1991): Η κορυφαία πρίμα μπαλαρίνα με μοναδική μουσικότητα, χάρη, αρμονία στην κίνηση και τεχνική αρτιότητα που συνέβαλε στο να γίνει το μπαλέτο στην Βρετανία πιο δημοφιλές από ποτέ. Η συνεργασία της με τον θρυλικό Rydolf Nureyev αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία του μπαλέτου. H Margot Fonteyn ήταν αστέρι του μπαλέτου, διεθνώς διακεκριμένη πρίμα μπαλαρίνα πολύ πριν συνεργαστεί με τον Nureyev: διακρίθηκε για την ερμηνεία της στο μπαλέτο “Swan Lake” και έλαβε από το Royal Ballet τον τίτλο της Απόλυτης Πρίμα Μπαλαρίνας.

Διαβάστε επίσης: Margot Fonteyn: Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα

Nadia Nerina (1927-2008): Μια λαμπρή κορυφαία μπαλαρίνα του Royal Ballet. Διακρίθηκε για την ερμηνεία της στο μπαλέτο “ La Fille mal gardée” σε χορογραφία Frederick Ashton, το οποίο δημιουργήθηκε για εκείνη. Έγινε γνωστή ως η μπαλαρίνα με την καλύτερη τεχνική στο Covent Garden κατά τις δεκαετίες '50 και '60, η οποία εντυπωσίασε τον Rudolf Nureyev όταν στο μπαλέτο Giselle χόρεψε κάνοντας μια σειρά από 16 άλματα και γρήγορες περιστροφές ποδιών. Λίγο αργότερα χόρεψε στο μπαλέτο Swan Lake κάνοντας 32 συνεχόμενες περιστροφές ( Fouettés) δηλαδή περισσότερες από τον συνηθισμένο αριθμό στην χορογραφία κάτι που αποτέλεσε άθλο και σπάνιο επίτευγμα για μια μπαλαρίνα.

Nina Ananiashvili: Η διάσημη κορυφαία μπαλαρίνα που διακρίνεται για την χάρη, το ταλέντο, την εκφραστικότητα και την τεχνική αρτιότητα της. Χόρεψε ως κορυφαία χορεύτρια με το Bolshoi Ballet και σήμερα είναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κρατικού Μπαλέτου της Γεωργίας (State Ballet of Georgia). Έχει χορέψει ως guest artist με πολλά διάσημα μπαλέτα σε όλο τον κόσμο και έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

Διαβάστε επίσης: Nina Ananiashvili: Συναρπάζει με κάθε ερμηνεία της

Sylvie Guillem: Μια από τις σημαντικότερες χορεύτριες της σημερινής εποχής με συναρπαστική τεχνική και ερμηνευτικό ταλέντο. Εντάχθηκε στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού (Paris Opera Ballet School) το 1977 και στον διάσημο θίασο μπαλέτου το 1981. Ξεχώρισε πολύ γρήγορα με το ταλέντο της και το 1984 μετά από μια παράσταση της “Λίμνης των Κύκνων” έγινε η νεότερη étoile μπαλαρίνα (αστέρι) του θιάσου λαμβάνοντας σε ηλικία 19 ετών τον υψηλότερο τίτλο για ένα χορευτή στο Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού.

Darcey Bussell: Μια από τις διασημότερες μπαλαρίνες του Royal Ballet του Λονδίνου τις τελευταίες δεκαετίες και η μοναδική μετά τη θρυλική Margot Fonteyn που απέκτησε φήμη και σε άλλους τομείς εκτός του χορού. Η Darcey Bussell είναι μία από τους κριτές στην παραγωγή Strictly Come Dancing. Διακρίνεται για την αρμονία στην κίνηση της, την μουσικότητα και την αίγλη της.

Διαβάστε επίσης: Darcey Bussell: Η ντίβα του Αγγλικού Μπαλέτου

Ulyana Lopatkina: Μια από τις μεγαλύτερες μπαλαρίνες της Ρωσίας στη σημερινή εποχή. Ο μοναδικός τρόπος που χορεύει συνδυάζοντας την άρτια τεχνική με τις υπέροχες γραμμές στην κίνηση και την εκφραστικότητα την καθιστούν σπουδαία μπαλαρίνα παγκοσμίου φήμης.

Διαβάστε επίσης: Ulyana Lopatkina: "Η ψυχή του χορού"

Tamara Rojo: Η σπουδαία μπαλαρίνα που σήμερα είναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας (English National Ballet). Προηγουμένως για πάνω από μια δεκαετία χόρευε ως κορυφαία χορεύτρια με το Royal Ballet. Διακρίνεται για το ταλέντο, την τεχνική, την ομορφιά και την λάμψη της.

Διαβάστε επίσης: Tamara Rojo: Η πρίμα μπαλαρίνα - φαινόμενο του Βρετανικού Μπαλέτου

Alina Cojocaru: Μια από τις πιο λαμπρές μπαλαρίνες της νέας γενιάς. Για πάνω από μια δεκαετία χόρεψε ως κορυφαία χορεύτρια με το Royal Ballet ενώ από το 2013 χορεύει ως κορυφαία χορεύτρια με το English National Ballet. Διακρίνεται για τη σπάνια δεξιοτεχνία της και έχει ξεχωρίσει για τις ερμηνείες της σε πολλούς ρόλους όπως Aurora, Manon, Giselle.

Διαβάστε επίσης: Alina Cojocaru: "Έχει τη μαγική δύναμη να γεμίζει ακόμα και μια τεράστια σκηνή"

Natalia Osipova: Η διάσημη κορυφαία Ρωσίδα μπαλαρίνα που εντυπωσιάζει με το ταλέντο, τον δυναμισμό και το ερμηνευτικό της ταλέντο. Χόρεψε ως κορυφαία χορεύτρια με το Bolshoi Ballet, στη συνέχεια με το Μπαλέτο του Θεάτρου Mikhailovsky. Πρόσφατα έγινε κορυφαία χορεύτρια του Royal Ballet. Έχει ξεχωρίσει για τις ερμηνείες της ως Kitri στο μπαλέτο Don Quixote, ως Giselle στο ομώνυμο μπαλέτο αποδεικνύοντας το μεγάλο ερμηνευτικό της ταλέντο και παρουσιάζοντας τη σπάνια εκφραστικότητα της.

Διαβάστε επίσης: Natalia Osipova: Η «superstar» του Ρώσικου Μπαλέτου

 

Πηγή πληροφοριών και εικόνων: telegraph.co.uk

επιστροφή στην κορυφή