Menu

Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

  • Κατηγορία Νέα

Ο διακεκριμένος χορευτής και χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης ορίστηκε νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με απόφαση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Μύρωνα Μιχαηλίδη. Επελέγη μεταξύ 36 υποψηφιοτήτων που έλαβαν μέρος στην πρόσκληση για την ανάληψη της θέσης. Αναλαμβάνει τα καθήκοντα του από την 1η Σεπτεμβρίου 2016.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης είναι διεθνούς φήμης Έλληνας χορευτής και χορογράφος και έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ομάδες χορού σε όλο τον κόσμο.

Μεγάλωσε στην Ιεράπετρα Κρήτης και από μικρή ηλικία ανακάλυψε την αγάπη του για το χορό. Ξεκίνησε από μια μικρή σχολή χορού στην Ιεράπετρα. Το 1990 μπήκε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα, όπου σπούδασε για 2 χρόνια. Μάλιστα έλαβε και την υποτροφία «Μαρία Κάλλας» για να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, στην Λωζάννη και στην σχολή Rudra Bejart.

Έχει συνεργαστεί με το μπαλέτο Bejart Ballet της Λωζάνης από το 1994 έως το 1996 υπό τη διεύθυνση του Maurice Bejart. Από το 1996 έως το 2002 συνεργάστηκε με την Lyon Opera Ballet υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Λούκου και το 2004 συνεργάστηκε με την εταιρία χορού Saburo Teshigawara/Karas Co.

Το 2003 δημιούργησε και την δική του ομάδα χορού στη Λυόν της Γαλλίας που ονόμασε Apotosoma. Παραγωγές της ομάδας έχουν παρουσιαστεί σε Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Αγγλία και ΗΠΑ.

Ως ανεξάρτητος χορευτής έχει συμμετάσχει στις καλύτερες ομάδες χορού και μπαλέτα όπως:

Cedar Lake Contemporary Ballet, Geneva Ballet, Lyon Opera Ballet, Bern Ballet Ballet du Rhin, Maggio Danza, National Dance Company of Wales, Dansgroep Amsterdam, Cia Sociedade Masculina-Brazil, Bale da Cidade of Sao Paulo Brazil, Helsinki Dance Company Finland, National Ballet of Greece, National Theater of Northen Greece, Benjamin Millepied Dance Company USA, WashingtonBallet, Dansgroep Amsterdam, Bejart Ballet Lausanne, Ballet Junior Geneva, Hellenic Dance Company,CNSMD Lyon Copenhagen International Dance Festival.

Το 2012 έλαβε το βραβείο « Danza and Danza» για τον καλύτερο χορογράφο της χρονιάς στην Ιταλία για το «Les Noces».

Έχει υπάρξει καθηγητής στην Κρατική Σχολή Χορού στην Αθήνα αλλά και σε σχολές ανά τον κόσμο όπως η DOCK11 στο Βερολίνο και η Dansgroep στο Αμστερνταμ.

 

Πηγές πληροφοριών: tovima.gr, ellines.com

Πηγή εικόνας: backyardopera.net

επιστροφή στην κορυφή