Menu

Οι πέντε πιο γνωστοί μύθοι για τα παπούτσια pointe

  • Κατηγορία Νέα

Τα παπούτσια pointe συνεχίζουν να αποτελούν ένα μυστήριο για τους περισσότερους.

Η Josephine Lee από την Καλιφόρνια όπου διατηρεί κατάστημα με είδη χορού αναφέρει τους μύθους για τα παπούτσια pointe που επικρατούν στον κόσμο του μπαλέτου.

Πάντα είναι απαραίτητη η εκπαίδευση και η καθοδήγηση από δάσκαλο χορού, ο οποίος θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να φορέσει κάποιος pointe.

Έτσι λοιπόν οι 5 πιο κοινοί μύθοι για τα παπούτσια pointe είναι:

1. Τα ισχυρότερα πόδια χρειάζονται σκληρότερα παπούτσια: Η δύναμη του παπουτσιού δεν καθορίζεται πάντα από την δύναμη των ποδιών. Αν αυτό ήταν αλήθεια οι επαγγελματίες χορευτές δεν θα φορούσαν πολύ μαλακά παπούτσια. Η σκληρότητα της pointe μπορεί να καθοριστεί από πολλούς διαφορετικούς λόγους όπως η ευελιξία, η σταθερότητα, το επίπεδο δεξιοτήτων, η δύναμη και η αντοχή. Όλα εξαρτώνται από τις δυνατότητες κάθε χορευτή. Μπορεί ένας χορευτής να φορέσει πιο σκληρές pointe επειδή είναι ασταθής και χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη ή επειδή έχει εξαιρετικά ευέλικτα πόδια και χρειάζεται αντοχή. Επίσης μπορεί ένας χορευτής να φορέσει πιο μαλακές pointe γιατί έχει δύναμη και δεν χρειάζεται να στηρίζεται πολύ στα παπούτσια. Επομένως όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες κάθε χορευτή.

2. Τα πόδια θα παραμορφωθούν με την χρήση των pointe: Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι παπουτσιών pointe και πολλά αξεσουάρ για να ταιριάζουν σε κάθε χορευτή. Εάν τα παπούτσια εφαρμόζουν σωστά στα πόδια δεν υπάρχει λόγος παραμόρφωσης των ποδιών σας. Σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές για να είναι πιο άνετα τα παπούτσια pointe στο μπαλέτο.

3. Πρέπει να επεξεργαστείτε τα παπούτσια pointe πριν τα φορέσετε: Έχουμε δει όλοι βίντεο με επαγγελματίες χορευτές να προετοιμάζουν τα παπούτσια τους. Αν όμως δεν είστε έτοιμοι να αγοράζετε καινούργιες πουέντ κάθε μέρα τότε δεν πρέπει να ακολουθήσετε το παράδειγμά τους. Αυτή είναι μια διαδικασία που ακολουθούν οι χορευτές για να αισθάνονται ότι έχουν χορέψει με τα παπούτσια για ώρες έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για μια καλή απόδοση στη σκηνή. Τότε όμως τα παπούτσια αν υποστούν επεξεργασία θα διατηρηθούν μόνο για μία απόδοση. Τα παπούτσια pointe είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να είναι κατάλληλα για προπόνηση. Το καλύτερο είναι να επιτρέψετε στα παπούτσια να εφαρμόσουν φυσικά στα πόδια σας.

4. Πρέπει να είστε σε μια συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσετε pointe: Οι χορευτές γενικά πρέπει να έχουν μια ωριμότητα πριν φορέσουν pointe, αλλά όλοι είναι διαφορετικοί. Είναι ακριβέστερο να καθορίσετε πότε να αρχίσετε να χορεύετε με pointe με βάση το πόσο έχετε τον έλεγχο στο σώμα σας και σε ποιο επίπεδο βρίσκεστε παρά σε σχέση με το πόσο χρονών είστε. Τα εξειδικευμένα στούντιο μπαλέτου μπορεί να έχουν χορευτές που ξεκινούν νωρίτερα επειδή έχουν εκπαιδευτεί σωστά και έχουν καλό έλεγχο πάνω στο σώμα τους.

5. Τα παπούτσια pointe είναι εξαιρετικά επώδυνα: Ο χορός με πουεντ σίγουρα δεν είναι τόσο άνετος όπως το περπάτημα με άλλα παπούτσια. Αλλά δεν είναι τόσο οδυνηρό που να σας κάνει να θέλετε να σταματήσετε. Αν οι πουέντ έχουν τοποθετηθεί σωστά με τα κατάλληλα βοηθήματα πρέπει να προστατεύουν τους χορευτές από τον υπερβολικό πόνο. Εάν αισθάνεστε ότι δεν εφαρμόζουν σωστά οι πουέντ τότε συμβουλευτείτε τον δάσκαλό σας.

Τα παπούτσια Pointe εξελίσσονται συνεχώς. Ωστόσο, ένα πράγμα παραμένει το ίδιο: πρέπει να εργαστείτε σκληρά και να κερδίσετε τα παπούτσια σας. 

Πηγή: thepointeshop.com

επιστροφή στην κορυφή