Menu

Μπαλέτο: Ένας μοντέρνος και κομψός τρόπος έκφρασης

  • Κατηγορία Νέα

Ο χορός ήταν η παλαιότερη έκφραση ανθρώπινων συναισθημάτων. Από τους προϊστορικούς χρόνους, η ίδια η αναπνοή και ο χτύπος της καρδιάς έδωσαν τον πρώτο ρυθμό στο χορό. Η προέλευση του χορού χάνεται στο χρόνο αφού στην κοινωνική του όψη είναι μια μορφή έκφρασης που είναι εγγενής στον άνθρωπο μαζί με άλλες μορφές επικοινωνίας όπως οι τέχνες του θεάματος ή ακόμη και οι πλαστικές τέχνες, που απεικονίζονται σε σπηλαιώδεις πίνακες. Ο χορός ήταν μια πράξη κοινωνικοποίησης, πραγματοποιούμενη με πολλαπλά μέσα έκφρασης.

Παρόλο που σκεπτόμενοι το μπαλέτο, μερικοί φαντάζονται μόνο κορίτσια με πειθαρχία, ο χορός στην πραγματικότητα είναι γεμάτος προκλήσεις. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ασχολούνται με το μπαλέτο για τα αναρίθμητα οφέλη του στο σώμα, την ομορφιά και την κομψότητα των κινήσεων τους. Για μερικά χρόνια, το μπαλέτο υπήρξε μάλιστα μια τάση μεταξύ των διασημοτήτων ως μέρος της ρουτίνας άσκησής τους για να παραμείνουν σε φόρμα. Είναι πολλές επώνυμες που έχουν επιλέξει αυτή την πειθαρχία ως σωματική δραστηριότητα, μεταξύ των οποίων είναι η Miranda Kerr, η Sarah Jessica Parker και πολλοί άλλοι. Θα έχετε πάντα το χρόνο να αρχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη που προσφέρει το ερασιτεχνικό μπαλέτο σε όλους τους ανθρώπους που αγαπούν αυτή την τέχνη.

Μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές εκφράσεις της ομορφιάς και της κίνησης είναι το μπαλέτο. Ένας χορός αντιπροσωπεύει την τέλεια ένωση μεταξύ μιας ορχήστρας και του σώματος του χορού με μια χορογραφία που χωρίς λόγια πρέπει να διηγείται μια ιστορία με ένα φανταστικό τρόπο που ενεργοποιεί το συναίσθημα σε όλο το κοινό. Σε όλες τις αναπαραστάσεις, κάθε κίνηση των χορευτών αντιπροσωπεύει τη μέγιστη ενότητα μεταξύ σώματος και νου. Για να επιτευχθούν οι τέλειες κινήσεις ως αποτέλεσμα της ισορροπίας και της δύναμης που απαιτούν οι συνδυασμοί βημάτων, κάθε μυς του σώματος πρέπει να είναι σε ένταση χωρίς να χάσει την κομψότητα και λεπτότητα που χαρακτηρίζουν το μπαλέτο.

Πότε ο χορός πήρε τη μορφή του μπαλέτου;

Είναι πρακτικά αδύνατο να εντοπιστεί η προέλευση του σε κάποιο διάστημα και στο χρόνο αφού είναι γνωστό μόνο με γραπτές ή καλλιτεχνικές μαρτυρίες που αρχίζουν με τους κλασικούς πολιτισμούς (Αίγυπτος, Ελλάδα, Ρώμη). Από την άλλη πλευρά, από τους αρχαίους χρόνους υπήρξε μια διχοτόμηση μεταξύ του χορού ως λαογραφικής και δημοφιλούς έκφρασης και χορού ως τέχνης και θεάματος, που ενσωματώνονται σε μια ομάδα που αποτελείται από τον ίδιο τον χορό, τη μουσική, τη χορογραφία και το σκηνικό. Ορισμένες ιστορικές μαρτυρίες τοποθετούν τις αρχές του χορού και της τέχνης στην αρχαία Ελλάδα και σε πιο σύγχρονες εποχές, η αντίληψη του χορού ως τέχνης, πιο σωστά ονομάζεται μπαλέτο, άρχισε στην Αναγέννηση, αν και η γένεση του σύγχρονου μπαλέτου μπορούσε να τοποθετηθεί μάλλον στον 19ο αιώνα με το Ρομαντικό Κίνημα.

Το κλασικό μπαλέτο είναι μια μορφή χορού του οποίου οι κινήσεις βασίζονται στον απόλυτο έλεγχο του σώματος που πρέπει να διδάσκεται από νεαρή ηλικία. Για την εξέλιξη επαγγελματικά στο μπαλέτο συνήθως απαιτούνται σπουδές για τρία ή τέσσερα χρόνια, δεδομένου ότι το μπαλέτο είναι μια πειθαρχία που απαιτεί τη συγκέντρωση και την ικανότητα για προσπάθεια ως στάση και τρόπο ζωής.

Σε αντίθεση με άλλους χορούς στο μπαλέτο κάθε βήμα κωδικοποιείται. Συμμετέχουν πάντα τα χέρια, ο κορμός, το κεφάλι, τα πόδια, τα γόνατα και όλο το σώμα σε μια ταυτόχρονη συσχέτιση της μυικής και πνευματικής δυναμικής που πρέπει να εκφράζεται μέσω της απόλυτης αρμονίας των κινήσεων.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια από τα οφέλη του μπαλέτου:

Ενέργεια, κινητικότητα και γυμνασμένοι μύες

Εάν ακολουθείτε την πειθαρχία του μπαλέτου σε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων χορού θα παρατηρήσετε αύξηση της ενέργειας σας, θα βελτιώσετε την ευκινησία σας και οι μύες σας θα τονωθούν και θα επιμηκυνθούν.

Ευλυγισία

Το μπαλέτο προσφέρει ευλυγισία. Οι πολύπλοκες ασκήσεις του χορού κάνουν τους μύες πιο ευλύγιστους. Τα μαθήματα μπαλέτου επιμηκύνουν τους μύες και ενδυναμώνουν το σώμα.

Καλή στάση του σώματος

Το μπαλέτο ανεξάρτητα από το πότε θα αρχίσετε να το εξασκείτε θα σας δώσει μια σωστή στάση του σώματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για να χορέψετε πρέπει να έχετε σωστή στάση της πλάτης σας. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε καλύτερη ισορροπία για να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Ισορροπία και συντονισμός των κινήσεων

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, έχοντας καλή στάση, επιμηκυσμένους μύες και ευλυγισία θα επιτύχετε μια καλή ισορροπία και συντονισμό. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε οποιαδήποτε αστάθεια.

Συγκέντρωση

Για να επιτευχθεί ένα βήμα ή μια σωστή στάση μπορούν να γίνουν περισσότερες από 20 διορθώσεις: η στάση των χεριών και των ποδιών, οι αγκώνες, ο επιμήκης λαιμός, η σωστή στάση του κορμού, τα τεντωμένα πόδια, ένα πλατύ χαμόγελο. Αν θεωρήσουμε ότι η μουσική προστίθεται σε όλα αυτά και ότι πρέπει να χορέψουμε, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι που ασχολούνται με το μπαλέτο έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Διευρύνετε τον κοινωνικό σας κύκλο

Όπως σε κάθε άλλη δραστηριότητα μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με νέους ανθρώπους και να βρείτε ομοιότητες με αυτούς. Παρά το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα υπάρχει σε ορισμένες εταιρείες μπαλέτου, αν μπείτε στον κόσμο του μπαλέτου θα κάνετε πραγματικούς φίλους και θα δημιουργήσετε μια εξαιρετική σχέση με τους φίλους σας.

Πηγή: thecostaricanews.com

 

επιστροφή στην κορυφή