Menu

Οι διασυνδέσεις της Ρώσικης και Ιταλικής κουλτούρας στην ιστορία του μπαλέτου

  • Κατηγορία Νέα

Όταν ο Marius Petipa και ο Lev Ivanov δημιουργούσαν τη χορογραφία για τη Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Μόσχα, βασική μπαλαρίνα ήταν η Ιταλίδα Pierina Legnani. Τα εντυπωσιακά fouettes της ενσωματώθηκαν στο διάσημο Black Swan pas de deux. Όταν η Ακαδημία μπαλέτου Μπολσόι χρειαζόταν έναν καθηγητή μπαλέτου το 1861, ο διάσημος Ιταλός καθηγητής Carlo Blasis ανέλαβε να εκπαιδεύσει τους χορευτές.

Όταν ο θίασος Ballets Russes, που ιδρύθηκε από τον Sergei Diaghilev και έφερε την ρώσικη καλλιτεχνική αρτιότητα στην όπερα και τον χορό στην Δύση στη στροφή του εικοστού αιώνα, ο Ιταλός Enrico Cecchetti ήταν καθηγητής του μπαλέτου. Και όταν τα Ballets Russes χρειάζονταν έναν ταλαντούχο κορυφαίο χορευτή, ο Léonide Massine προσλήφθηκε από τα Bolshoi και έκανε αίσθηση σε μια νύχτα. Αργότερα ο Massine άρχισε να θέτει τις βάσεις των πολυάριθμων πρωτοποριακών δημιουργιών του ως χορογράφος. Όταν η Maya Plisetskaya χόρεψε στις περιοδείες της στην Ιταλία, ο χορός της ενέπνευσε τις Ιταλίδες μπαλαρίνες όπως η διάσημη Carla Fracci. Στη δεκαετία του 1960 και του '70, ομάδες Ιταλών χορευτών από τη Σκάλα του Μιλάνου θα πήγαιναν στη Μόσχα για να παρακολουθήσουν μαθήματα. 

Η σύνδεση του μπαλέτου μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας έχει μια μακρά και συναρπαστική ιστορία φέρνοντας την αρτιότητα της Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι στην Ιταλία σήμερα. Το Russian Ballet International (RBI) πραγματοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Ακαδημία.

Σήμερα πολλοί νέοι ταλαντούχοι, φιλόδοξοι Ιταλοί χορευτές μπαλέτου ασχολούνται με τα προγράμματα του RBI προκειμένου να λάβουν την εξειδικευμένη εκπαίδευση του Bolshoi.

Από την ίδρυση της εταιρικής σχέσης με το Πανεπιστήμιο του Urbino και του προγράμματος στη Φλωρεντία της Ιταλίας, το RBI και το Bolshoi φέρνουν σε επαφή τους λάτρεις του χορού από πολύ διαφορετικές κουλτούρες. Η αγάπη της κλασικής παράδοσης του μπαλέτου ξεπερνά οποιαδήποτε γλώσσα ή άλλα εμπόδια. Μεταδίδοντας τις γνώσεις και την τεχνογνωσία τους στους νέους χορευτές, οι δάσκαλοι του Bolshoi δίνουν την ευκαιρία σε νέους χορευτές να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνατότητές τους.

Στην Ακαδημία του Μπαλέτου Μπολσόι στη Μόσχα, οι χορευτές έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τα επιτεύγματα τους και να προχωρήσουν γρήγορα μέσα από εντατική εκπαίδευση στη μεθοδολογία και τη φιλοσοφία που έχουν δημιουργήσει ορισμένους από τους διασημότερους χορευτές σήμερα.

Πηγή: danceinforma.us

 

επιστροφή στην κορυφή