Menu

Ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ρώσικο μπαλέτο

  • Κατηγορία Νέα

Το μπαλέτο είναι σήμα κατατεθέν του ρώσικου πολιτισμού και έχει μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των περισσότερων Ρώσων. Ωστόσο υπάρχουν πολλά στοιχεία για το ρώσικο μπαλέτο που δεν γνωρίζουν οι θαυμαστές του. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για το ρώσικο μπαλέτο.

Το μπαλέτο δεν γεννήθηκε στη Ρωσία

Είναι δύσκολο να εντοπιστεί η πραγματική προέλευση του μπαλέτου, αυτό που είναι όμως γνωστό είναι ότι ήρθε στη Ρωσία από τη Γαλλία. Η Ρωσία ήταν η χώρα που έφερε αυτή τη μορφή τέχνης σε υψηλό επίπεδο.

Η πρώτη ρώσικη ομάδα μπαλέτου εμφανίστηκε το 18ο αιώνα

Αυτή η ομάδα είχε την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη και παρουσίασε το πρώτο μπαλέτο. Από τη στιγμή εκείνη η έννοια του μπαλέτου άρχισε να αλλάζει και από στοιχεία μυθολογίας και δράματος άρχισε να έχει ως υπόθεση ρομαντικές ιστορίες. Αυτή η αλλαγή διαμόρφωσε τον τρόπο του χορού καθώς οι μπαλαρίνες άρχισαν να χορεύουν σε pointe για να τονίσουν την αντίθεση μεταξύ χορού και πραγματικότητας.

Οι Ρώσοι αριστοκράτες συνήθιζαν να χορεύουν μπαλέτο

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Αικατερίνης Β' (Μεγάλη Αικατερίνη), το μπαλέτο έγινε εξαιρετικά δημοφιλές ακόμη και οι Ρώσοι αριστοκράτες μάθαιναν να χορεύουν. Πριν γίνει αυτοκράτορας, ο Παύλος χόρευε μπαλέτο σε αυτοκρατορικές εκδηλώσεις.

Για κάποιο χρονικό διάστημα το μπαλέτο ήταν μόνο για γυναίκες

Μόλις έγινε αυτοκράτορας, ο Παύλος έκανε κάποιες αλλαγές: με κανόνα του οι άνδρες χορευτές δεν είχαν τη δυνατότητα να χορεύουν μπαλέτο στη σκηνή. Οι γυναίκες χορεύτριες έπρεπε να μάθουν ανδρικούς ρόλους.

Ο Σεργκέι Ντιαγκίλεφ δημιούργησε την ονομασία του μπαλέτου του

Τα “Ρώσικα Μπαλέτα” του Σεργκέι Ντιαγκίλεφ σημείωσαν μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο στις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ο Ντιαγκίλεφ δεν ενδιαφερόταν για το μπαλέτο μέχρι να λάβει κρατική επιχορήγηση για να φέρει το Ρώσικο μπαλέτο στο Παρίσι. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Τρία από τα πέντε κορυφαία παγκόσμια μπαλέτα προέρχονται από τη Ρωσία

Η “Λίμνη των Κύκνων” και “Ο Καρυοθραύστης” του Τσαϊκόφσκι καθώς και το μπαλέτο “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” ανήκουν στο κλασικό ρεπερτόριο του μπαλέτου.

Το μπαλέτο Ο Καρυοθραύστης είναι 125 ετών

Στις 18 Δεκεμβρίου 2017 το μπαλέτο “Ο Καρυοθραύστης” γιόρτασε τα 125 χρόνια του. Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών, το μπαλέτο έχει κερδίσει τις καρδιές των θεατών σε όλο τον κόσμο και έχει γίνει το δημοφιλέστερο μπαλέτο για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πηγή: theculturetrip.com

επιστροφή στην κορυφή