Menu

Τα 5 γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζατε για το μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη

  • Κατηγορία Νέα

Σχεδόν 130 χρόνια από τότε που παρουσιάστηκε πρώτη φορά, το μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή μπαλέτα του κόσμου. Η προέλευση του είναι άγνωστη, καθώς μεταδόθηκε προφορικά μέσα από τις χιλιετίες και δεν δημοσιεύτηκε μέχρι το 17ο αιώνα. Η μουσική του Τσαϊκόφσκι είναι λατρεμένη – ακόμα και όταν χρησιμοποιήθηκε στην εκδοχή του παραμυθιού της Disney, και η χορογραφία είναι πολύ απαιτητική και όμορφη. Στην πραγματικότητα, το Rose Adagio που η πριγκίπισσα Aurore χορεύει στην 1η Πράξη θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα adagios από οποιαδήποτε μπαλέτο.

Τα πέντε ενδιαφέροντα γεγονότα για το μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη που ίσως δεν γνωρίζετε

1. Το μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη βασίστηκε στην ιστορία του Charles Perrault του 1697, “The Sleeping Beauty in the Wood”. Ο Τσαϊκόφσκι έγραψε τη μουσική και ο μακροχρόνιος συνεργάτης του Μαριούς Πετιπά χορογράφησε τους χορούς. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στις 15 Ιανουαρίου 1890.

2. Η πρεμιέρα της Ωραίας Κοιμωμένης δέχτηκε ευνοϊκές κριτικές, ειδικά σε σύγκριση με τη Λίμνη των Κύκνων, το πρώτο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι. Ωστόσο, δεν σημείωσε μεγάλη επιτυχία από την αρχή. Μετά το θάνατο του Τσαϊκόφσκι το 1893, το μπαλέτο απέκτησε μεγαλύτερη φήμη και παρουσιάστηκε 200 φορές μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

3. Η Ωραία Κοιμωμένη ήταν το μεγαλύτερο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι. Συμπεριλαμβανομένων των διακοπών, χρονομετρήθηκε σε σχεδόν τέσσερις ώρες! Σήμερα, οι εταιρείες μπαλέτου σε όλο τον κόσμο γενικά επεξεργάζονται το έργο. Η παραγωγή του Adam Sklute για το Ballet West είναι περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου ενός διαλείμματος 20 λεπτών.

4. Καθώς ακούτε τη μουσική του Τσαϊκόφσκι, θα παρατηρήσετε δύο μουσικά θέματα που αντιπροσωπεύουν το καλό (Lilac Fairy) και το κακό (Carabosse). Επαναλαμβάνονται κάθε φορά που ο αντίστοιχος χαρακτήρας βρίσκεται στη σκηνή. Μουσικά, αυτή η πληροφορία ονομάζεται “leitmotif” και βοηθά ως ένα σημαντικό τμήμα για να υπογραμμίσει την πλοκή.

5. Η πρεμιέρα της παράστασης Η Ωραία Κοιμωμένη πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης το 1890. Το έργο έγινε ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου. To 2017 το πρόγραμμα μπαλέτου του Ballet West σηματοδότηθηκε από την 80η επέτειο της πρώτης παρουσίασης της Ωραίας Κοιμωμένης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο πλήρες Sleeping Beauty σχεδιάστηκε από την Catherine Littlefield και παρουσιάστηκε από το Μπαλέτο της Φιλαδέλφεια στις 12 Φεβρουαρίου 1937, σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα στη Ρωσία.

Πηγή: balletwest.org

επιστροφή στην κορυφή