Menu

Κλασικό Μπαλέτο: Μια μορφή τέχνης που μπορεί να συγκριθεί με ένα άθλημα

  • Κατηγορία Νέα

Ο χορός είναι σαφώς μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης που απαιτεί τεχνική αρτιότητα, σκληρή προπόνηση και σωματική ευλυγισία. Αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της κατάρτισης που χρειάζεται κατά την προετοιμασία για μια παράσταση, το άγχος και η ένταση στην απόδοση στη σκηνή, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ο χορός έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τα αθλήματα.

Η εκπαίδευση για το χορό αποτελείται από ασκήσεις ποικίλης έντασης ακολουθούμενες από περιόδους χαμηλότερης ή υψηλότερης έντασης. Οι επαγγελματίες χορευτές συνήθως εκπαιδεύονται για πολλές ώρες καθημερινά. Η παράσταση απαιτεί μεγαλύτερη ένταση στο χορό απ' ότι η εκπαίδευση και οι χορευτές έχουν γενικά υψηλότερους καρδιακούς ρυθμούς, αλλά σε μικρότερο χρονικό διάστημα από όσο θα θεωρούσε κανείς ότι απαιτεί ένα άθλημα αντοχής.

Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Journal of Strength and Conditioning Research αποδεικνύει ότι το κλασικό μπαλέτο μπορεί να είναι παρόμοιο με ένα άθλημα. Με βάση προηγούμενη δημοσίευση, εξέτασαν επαγγελματίες χορευτές μπαλέτου σε μια σειρά παραμέτρων γυμναστικής.

Αερόβια ικανότητα: Οι επαγγελματίες χορευτές βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις στην καρδιά από τους μη επαγγελματίες χορευτές, ίσως λόγω φυσικής προσαρμογής από τον βαθμό και τα έτη εκπαίδευσης.

Μυϊκή δύναμη και αντοχή: Οι χορευτές μπαλέτου κάνουν υψηλότερα άλματα και επίσης έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε μεγάλες περιόδους έντονης μυικής δραστηριότητας.

Μυϊκή δύναμη: Ενώ οι χορευτές έχουν μεγαλύτερη δύναμη στους γοφούς τους σε σχέση με άλλους ανθρώπους, είναι γενικά επιφυλακτικοί στην κατάρτιση δύναμης λόγω των αισθητικών απαιτήσεων του μπαλέτου.

Ευελιξία: Οι χορευτές κατά μέσο όρο εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη ευλυγισία.

Ευκινησία: Δεν βρέθηκαν πολλές πληροφορίες σχετικά με την ευκινησία των χορευτών από τη μελέτη, αλλά η κατάρτιση χορού βρέθηκε να αυξάνει την ευκινησία των αθλητών σε άλλα αθλήματα.

Συμπερασματικά, η μελέτη έδειξε ότι το κλασικό μπαλέτο μπορεί να συγκριθεί με άλλες προπονήσεις υψηλής έντασης. Σε αντίθεση όμως με τους αθλητές, οι χορευτές μπαλέτου δεν είναι πάντα αρκετά προετοιμασμένοι για τις απαιτήσεις που τίθενται στο σώμα τους. Η μελέτη συνέστησε ότι μια λύση θα ήταν η προσθήκη δύο έως τριών μαθημάτων χορού ανά εβδομάδα στο πρόγραμμα ενός χορευτή που να δίνει έμφαση στη φυσική κατάσταση και όχι στην τεχνική.

Πηγή: breakingmuscle.com

 

επιστροφή στην κορυφή