Menu

Ορισμένα ενδιαφέροντα γεγονότα της ιστορίας του μπαλέτου στην Αμερική

  • Κατηγορία Νέα

Το μπαλέτο ξεκίνησε στο Παρίσι, στη Γαλλία το 17ο αιώνα. Ταξίδεψε από εκεί στην Ιταλία και τη Ρωσία όπου οι δάσκαλοι μπαλέτου συνέχισαν να διδάσκουν την τεχνική του και να βελτιώνουν τις μεθόδους εκπαίδευσης των βημάτων του μπαλέτου. Κάποια στιγμή το μπαλέτο έφτασε και στην Αμερική. Αλλά πώς, πότε, πού, γιατί και από ποιον έφτασε εκεί; Η ιστορία του μπαλέτου στην Αμερική είναι πλούσια και γεμάτη από ενδιαφέρουσες ιστορίες. Παρακάτω αναφέρονται πέντε βασικά στοιχεία της ιστορίας του μπαλέτου στην Αμερική.

Πως έφτασε το μπαλέτο στην Αμερική

Στα τέλη της δεκαετίας του 1800, οι διεθνώς γνωστοί καλλιτέχνες ήρθαν στην Αμερική φέρνοντας μαζί τους τις γνώσεις τους από την κλασική εκπαίδευση μπαλέτου. Η πρώτη ήταν, η Adeline Genee, μπαλαρίνα της Δανίας και της Βρετανίας, που έφερε το κλασικό μπαλέτο στις ΗΠΑ γύρω στο 1908 όταν χόρεψε σε παραστάσεις. Οι άνθρωποι ονόμαζαν το χορό της “toe dances”. Αργότερα η διάσημη μπαλαρίνα Anna Pavlova έφτασε στην Αμερική. Η Pavlova είχε χορέψει με το θέατρο Mariinsky και περιόδευσε με τον περίφημο θίασο μπαλέτου του Sergei Diaghilev. Η Pavlova εντυπωσίασε με το χορό της το κοινό και ξαφνικά όλοι ενδιαφέρθηκαν για την τέχνη του μπαλέτου. Ένας πλούσιος Αμερικάνος που λάτρευε τις τέχνες, ο Lincoln Kirstein κάλεσε τον George Balanchine στην Αμερική με στόχο να δημιουργήσει μια σχολή μπαλέτου και να σχηματίσει μια εταιρεία χορού στην Αμερική. Ο Balanchine έφτασε στην Αμερική στις 17 Οκτωβρίου 1933 για να κάνει ακριβώς αυτό. Έτσι στις 2 Ιανουαρίου 1934, δημιουργήθηκε η Σχολή του Αμερικανικού Μπαλέτου και η εταιρεία θα ονομαζόταν Μπαλέτο της Νέας Υόρκης. Η Σχολή Μπαλέτου ήταν ανοιχτή μόνο για τρεις μήνες, όταν ο Balanchnine ήθελε να αρχίσει να χορογραφεί μπαλέτα. Μόνο 17 γυναίκες συμμετείχαν. Η διδασκαλία και το ύφος του χορού του George Balanchine έγιναν γνωστά ως “αμερικανικός κλασικισμός”. Μια άλλη σημαντική σχολή μπαλέτου είναι το American Ballet Theatre (ABT). O Mikhail Baryshnikov συνεργάστηκε με το ABT ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής, μεταφέροντας τους κλασικούς ρόλους στη σκηνή.

Πότε έφτασε το μπαλέτο στην Αμερική

Στη δεκαετία του 1800 και στις αρχές της δεκαετίας του 1900, το μπαλέτο εμφανιζόταν μόνο σε θεατρικές παραστάσεις, όπου οι άνθρωποι δεν το θεωρούσαν ως σοβαρή τέχνη. Μόνο στη δεκαετία το 1920 και του 1930 το μπαλέτο άρχισε να θεωρείται ως σοβαρή τέχνη, που παρουσιαζόταν σε επίσημο περιβάλλον. Επίσης, με τη δημιουργία μια σχολής, δόθηκε περισσότερη σημασία στην εκπαίδευση και οι άνθρωποι κατάλαβαν πόσο σοβαρή είναι η τέχνη του μπαλέτου.

Που έφτασε το μπαλέτο

Το μπαλέτο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε πολλές διαφορετικές πόλεις, καθώς οι διεθνώς γνωστοί καλλιτέχνες ήρθαν στην Αμερική για περιοδείες. Το μπαλέτο του Sergei Diaghilev Ballet Russes περιόδευσε στην Αμερική το 1930 και το 1940. Μαζί με την εταιρεία πραγματοποίησε περιοδεία η Pavlova. Έτσι τέθηκαν οι βάσεις για να γίνει αποδεκτό το μπαλέτο στην Αμερική. Αλλά η άφιξη του μπαλέτου εστιάζεται στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Γιατί το μπαλέτο έφτασε στην Αμερική

Ένας βασικός λόγος είναι γιατί το μπαλέτο εντυπωσίασε το κοινό. Αλλά και λόγω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πόλεμος έφερε Ρώσους καλλιτέχνες στην Αμερική, όπου άρχισαν να διδάσκουν ιδιωτικά ή να χορεύουν σε περιοδείες. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε επίσης χορευτές μπαλέτου στην Αμερική. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής η αυτομόληση του Rudolf Nureyev το 1961 σε αεροδρόμιο του Παρισιού, συνοδεύτηκε από την μετάβαση της Natalia Makarova στο Λονδίνο και την διαφυγή του Mikhail Baryshnikov κατά τη διάρκεια περιοδείας του με το Bolshoi στο Τορόντο, που έφερε στην Αμερική μερικούς από τους καλύτερους κλασικά εκπαιδευμένους χορευτές. Αυτοί οι χορευτές ήθελαν να ξεφύγουν από τη σοβιετική αστάθεια και τον έλεγχο. (Σημείωση: Η Natalia Makarova ήταν η μόνη από αυτούς τους καλλιτέχνες που έλαβε άδεια να επιστρέψει στο “σπίτι” της τη Ρωσία για να χορέψει και πάλι). Η ελευθερία και η σταθερότητα της Αμερικής χρησίμευαν ως κίνητρο για τους χορευτές για να χορεύουν για το αμερικανικό κοινό που επιθυμούσε να δει μπαλέτο μετά από 30 χρόνια από την άφιξη του στη χώρα.

Ποιος έφερε το μπαλέτο στην Αμερική

Η Anna Pavlova ήταν εκείνη που έφερε την χάρη του χορού και έκανε το κοινό της Αμερικής να ενδιαφέρεται για το μπαλέτο. Ο Sergei Diaghilev παρουσίασε κορυφαία μπαλέτα. Ο Lincoln Kirstein βοήθησε στην ανάπτυξη μιας αμερικανικής σχολής χορού και ενός θιάσου μπαλέτου. Ο George Balanchine έφερε τον “αμερικανικό κλασικισμό”. Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη, αυτοί οι άνθρωποι έθεσαν τα θεμέλια για να γίνει το μπαλέτο μια αποδεκτή, αγαπητή τέχνη και να διδάσκεται στην Αμερική.

Τι έφεραν αυτή οι καλλιτέχνες

Τα κλασικά μπαλέτα. Έφεραν μαζί τους τις ιστορίες, τη χορογραφία, τη μουσική και συνέδεσαν όλα αυτά μαζί. Επίσης έφεραν μαζί τους την κλασική εκπαίδευσή τους, τις ασκήσεις και την μέθοδό τους για το πως διδάσκουν μπαλέτο σε άλλους χορευτές.

Το μπαλέτο στην Αμερική σήμερα

Σήμερα το μπαλέτο έχει εξελιχθεί πολύ. Υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες που παρουσιάζουν τα κλασικά μπαλέτα καθώς και νεοκλασικά και σύγχρονα έργα. Πολλές εντυπωσιακές παραγωγές παρουσιάζονται από το American Ballet Theatre και το New York City Ballet αλλά και από άλλες εταιρείες μπαλέτου.

Πηγή: balletshoesandbobbypins.com

 

επιστροφή στην κορυφή