Menu

Ο στρατιώτης που έχει κρυφό ταλέντο στο μπαλέτο

  • Κατηγορία Νέα

Ο 20 ετών Alex Smith είναι στρατιώτης που υπηρετεί στον Βρετανικό Στρατό και έχει ταλέντο σε ένα πολύ διαφορετικό επάγγελμα, στο μπαλέτο. Για δύο χρόνια κράτησε κρυφό το ταλέντο του από τους συναδέλφους του στρατιώτες.

Ο Άλεξ Σμιθ συνήθως φορά τη στολή του και είναι έτοιμος για το καθήκον. Αλλά κάποιες ημέρες βρίσκεται στο θέατρο. Μάλιστα συμμετέχει σε μια παραγωγή σύγχρονου χορού που ονομάζεται 5 στρατιώτες. Πρόκειται για ένα έργο που δημιουργήθηκε από την χορογράφο Rosie Kay και αναφέρεται σε όλες τις πτυχές της στρατιωτικής ζωής – την αυστηρή εκπαίδευση, τις φιλίες και το άγχος της σύγκρουσης.

Ως εκπαιδευόμενος στρατιώτης, ο Άλεξ έχει από πρώτο χέρι την εμπειρία του τι είναι πραγματικά η ζωή στο Βρετανικό στρατό. Επίσης είναι εκπαιδευμένος χορευτής έχοντας σπουδάσει μπαλέτο, tap, τζαζ και σύγχρονο χορό. Άρχισα να χορεύω όταν ήμουν έξι χρονών”, λέει ο ίδιος. Την εποχή που η αδερφή του έκανε μαθήματα μπαλέτου, εκείνος παρακολουθούσε και σκέφτηκε ότι θα μπορούσε και εκείνος να κάνει τις κινήσεις χορού καθώς του φαινόταν πολύ εύκολο. Έτσι αποφάσισε να κάνει και εκείνος μαθήματα χορού.

Μεγαλώνοντας στην πόλη Κιούμπραν, στην Τορφαέν της Ουαλίας όπου οι περισσότεροι έπαιζαν ράγκμπι, ο Άλεξ συχνά αποτελούσε το μοναδικό αγόρι στα μαθήματα χορού. “Οι άντρες χορευτές θέλουν να κάνουν μεγαλύτερα άλματα και περισσότερες στροφές. Αυτό φαίνεται καλύτερα από κάθε άλλο στη σκηνή. Αλλά επειδή η σχολή μου ήταν στη νότια Ουαλία και εκεί δεν υπήρχαν αγόρια που να θέλουν να χορέψουν, ο μεγάλος στόχος για εμένα ήταν να είμαι πιο ευέλικτος από τα κορίτσια στην τάξη. Αυτό ήταν ένα από τα κυριότερα πράγματα που ήθελα όταν ήμουν νεότερος”, αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Μετά από μαθήματα σε μια σχολή τέχνης στην Κορνουάλη, ο Άλεξ έλαβε μια θέση στη διάσημη Σχολή Χορού, Northern Ballet School το 2015, αλλά στα μέσα της πορείας του αποφάσισε να φύγει. “Η σκέψη της απόκτησης μιας δουλειάς στο τέλος των σπουδών ήταν πιθανώς ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου", λέει. Η ζωή ενός χορευτή μπορεί να είναι ασταθής, μεταβαίνοντας συχνά από την μία σύμβαση στην άλλη. Έτσι ένα βράδυ που ο Άλεξ είχε γυρίσει σπίτι του από τη σχολή χορού στο Μάντσεστερ, αποφάσισε να αποκτήσει μια πιο σταθερή εργασία.

Περπατούσα έξω από το κέντρο Στρατού και μόλις κοίταξα στο παράθυρο για δύο ή τρία λεπτά συνειδητοποίησα ίσως ότι είναι το επόμενο βήμα για μένα, το επόμενο παράθυρο για να γίνω καλύτερος ως άνθρωπος”, αναφέρει. Επίσης λέει ότι οι χορευτές και οι στρατιώτες έχουν πολλά κοινά. Η αυτοπειθαρχία είναι σημαντική και στις δύο περιπτώσεις καθώς και η αποφασιστικότητα για επιτυχία. “Οι χορευτές είναι πολύ γυμνασμένοι και αποφασισμένοι να πετύχουν, να έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση στην παράσταση στη σκηνή, ενώ οι στρατιώτες είναι αφοσιωμένοι και θέλουν να φτάσουν σε ανώτερο επίπεδο”, συμπληρώνει. Και οι δύο ιδιότητες απαιτούν αντοχή και γι' αυτό ο Άλεξ ήταν καλά προετοιμασμένος για τις φυσικές δοκιμασίες που ο ίδιος και οι άλλοι υποψήφιοι αντιμετώπισαν. Όπως σημειώνει είχε ίσως τον ταχύτερο χρόνο εκτέλεσης και θεωρεί ότι ο χορός τον οδήγησε σ' αυτή την επιλογή καθώς ήταν αρκετά σωματικά ικανός. Μπορούσε να σηκώνει μεγάλο βάρος καθώς είχε συνηθίσει να σηκώνει κορίτσια.

Αρχικά ο Άλεξ είπε μόνο στην σύντροφό που είναι χορεύτρια, ότι υπέβαλε αίτηση για το στρατό. Μέχρι να του δοθεί μια θέση δεν είχε πει στη μητέρα του ότι έφυγε από τη σχολή χορού και επέστρεψε στο σπίτι. Ο Άλεξ λέει ότι κάθε γονέας που έχει γιο ή κόρη στις ένοπλες υπηρεσίες φοβάται ότι θα μεταφερθεί κάποια μέρα σε μια πολεμική ζώνη. Όμως τώρα η μητέρα του έχει αποδεχτεί τη νέα του καριέρα και αναφέρει ότι είναι ευτυχής που μπορεί να το συνδυάζει με το χορό. Όταν εισήλθε στο Στρατό, αποφάσισε να μην αναφέρει την εκπαίδευση του στο χορό στους άλλους στρατιώτες, επειδή δεν ήθελε να έχουν προκαταλήψεις για εκείνον. Έτσι δεν ανέφερε τις οντισιόν του για το ρόλο του στο έργο 5 στρατιώτες. Όλοι οι άλλοι χορευτές ήταν επαγγελματίες, όποτε δεν περίμενε να πάρει το ρόλο και εξεπλάγην όταν έλαβε μια κλήση από τη χορογράφο όταν γύρισε πίσω στο στρατόπεδο, που ανέφερε ότι έχει περάσει. Το επόμενο πρωί το είπε στους συναδέλφους του στρατιώτες αποκαλύπτοντας το κρυμμένο του ταλέντο για πρώτη φόρα.

Η παραγωγή των 5 Στρατιωτών του Rosie Kay Dance Company περιοδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και τις ΗΠΑ.

Πηγή: bbc.com

επιστροφή στην κορυφή