Menu

Ποιος ανακάλυψε τη φούστα tutu; Η ιστορία του κοστουμιού που φορούν οι μπαλαρίνες

  • Κατηγορία Νέα

Είναι ένα είδος ρούχου που συνδέεται με το μπαλέτο και φορούν οι μπαλαρίνες. Όμως πότε οι χορεύτριες φόρεσαν για πρώτη φορά tutu; Παρακάτω θα δούμε κάποια στοιχεία σχετικά με την προέλευση και την ιστορία του διάσημου κοστουμιού για μπαλαρίνες.

Η γνωστή στολή μπαλαρίνας έκανε το ντεμπούτο της στην Όπερα του Παρισιού το 1832. Η διάσημη μπαλαρίνα Marie Taglioni, με καταγωγή από τη Σουηδία, εμφανίστηκε στη σκηνή για να χορέψει στο μπαλέτο “Η Συλφίδα” φορώντας μια τούλινη φούστα σε σχήμα καμπάνας σε μήκος που αποκάλυπτε τους αστραγάλους. Το κοστούμι που έγινε γνωστό ως ρομαντικό tutu, σχεδιάστηκε από τον Γάλλο καλλιτέχνη, Eugène Lami και καθόρισε το στυλ του μπαλέτου.

Με το πέρασμα των ετών, οι φούστες tutu γίνονταν όλο και πιο κοντές σε μήκος, με περισσότερο τούλι και βολάν, για να διευκολύνουν την κίνηση και να αναδεικνύουν τις δεξιότητες των χορευτών. Μέχρι το 1870, πολλές Ιταλίδες μπαλαρίνες που εργάζονταν για την τελειοποίηση του χορού τους σε pointe, είχαν αρχίσει να φορούν tutu με μήκος μέχρι το γόνατο επιτρέποντας τους να βλέπουν καλύτερα τις κινήσεις των ποδιών. Τα γνωστά ως κλασικά tutus, απέκτησαν μεγαλύτερη φήμη από μπαλέτα όπως “Η Λίμνη των Κύκνων” και έγιναν ακόμα πιο κοντά σε μήκος κατά την εξέλιξη του μπαλέτου τον 20ο αιώνα.

Τα φημισμένα μπαλέτα του Ντιάγκιλεφ, γνωστά ως “Ballets Russes” πειραματίστηκαν με διαφορετικές γραμμές και εμφανίσεις. Το 1927 οι Ρώσοι σχεδιαστές Naum Gabo και Antoine Pevsner σχεδίασαν ένα υπερσύγχρονο tutu για το έργο “La Chatte” του Balanchine, το οποίο είχε μια διάφανη overskirt από πλαστικό υλικό.

Στη δεκαετία του 1940, εισήχθησαν κυκλικά συρματόσχοινα για να επιτρέψουν στη φούστα να ξεχωρίσει από τους γοφούς. Το τούλι, ένα σκληρό μεταξωτό, νάιλον ύφασμα αντικατέστησε σύντομα το tarlatan.

Ένα ρομαντικό tutu αποτελείται από πέντε στρώματα από τούλι και κάθε στρώμα είναι κομμένο σε πλάτος περίπου 36 ιντσών. Ένα tutu αναδεικνύει τις κινήσεις ενός χορευτή καθώς η κατασκευή του υποστηρίζει τη φυσικότητα του μπαλέτου. Το να φοράει ένας χορευτής tutu σημαίνει ότι βρίσκεται σε ένα εξελιγμένο στάδιο της καριέρας στο μπαλέτο αφού κανένα άλλο κοστούμι όπως τα κλασικά ρούχα μπαλέτου δεν αποκαλύπτει την ακρίβεια της κλασικής τεχνικής. Κάθε tutu έχει τη δική του ιστορία και μπορεί να έχει φορεθεί από πολλούς χορευτές.

Πηγές: historyextra.comdancemagazine.com

επιστροφή στην κορυφή