Menu

Andris Liepa: Ένας από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες και παραγωγούς της Ρωσίας

O Andris Liepa είναι διάσημος Ρώσος χορευτής, θεατρικός σκηνοθέτης και παραγωγός. Ο πατέρας του, ο Maris Liepa, ήταν ένας από τους θρυλικούς χορευτές του Μπαλέτου Bolshoi που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία του Μπαλέτου. Η αδελφή του, η Ilze Liepa, είναι διάσημη μπαλαρίνα που συνεργάζεται με το Θέατρο Bolshoi. Ο Andris Liepa  είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της παγκόσμιας σκηνής που έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικούς τίτλους. Είναι ιδρυτής του Liepa Charity Foundation, ενός Ιδρύματος που φέρει το όνομα του πατέρα του. Επίσης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος στη Ρώμη. 

O Andris Liepa γεννήθηκε 6 Ιανουαρίου 1962 στη Μόσχα της Ρωσίας σε οικογένεια καλλιτεχνών. Μετά την αποφοίτηση του το 1980 από την Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας (Moscow Academy of Choreography) κέρδισε βραβεία σε πολλούς διαγωνισμούς μπαλέτου, όπως:

1981: Χρυσό μετάλλιο στο διεθνή διαγωνισμό της Μόσχας (ομάδα νέων)

1985: Ασημένιο μετάλλιο στο διεθνή διαγωνισμό της Μόσχας

1986: Πρώτο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό του Mississippi στις ΗΠΑ 

Επίσης μετά την αποφοίτηση του, ο Andris Liepa έγινε μέλος του Bolshoi Ballet. Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών συνεργασίας του με το ιστορικό συγκρότημα χόρεψε πολλούς κορυφαίους ρόλους σε διάσημα μπαλέτα όπως: «The Nutcracker», «The Sleeping Beauty», «Gisele», «Ivan the Terrible», «Golden Age», «Raymonda», «Swan Lake», κ.α.

Το 1988 ο Andris Liepa έγινε ο πρώτος Ρώσος χορευτής που είχε επίσημα τη δυνατότητα να χορέψει σε μια ξένη εταιρεία μπαλέτου. Συγκεκριμένα χόρεψε με το New York City Ballet ως κορυφαίος προσκεκλημένος καλλιτέχνης μαζί με την διάσημη μπαλαρίνα Nina Ananiashvili. Τα μπαλέτα που παρουσίασαν ήταν variations από το μπαλέτο Raymonda, Symphony C και Apollo. Λίγους μήνες αργότερα, ο Andris Liepa χόρεψε στο ρόλο του πρίγκιπα Zigfrid στην παραγωγή από τον Baryshnikov του μπαλέτου «Swan Lake» που δημιουργήθηκε για το American Ballet Theatre. Επίσης χόρεψε στο μπαλέτο «Romeo and Juliet» του MacMillan και στο «Violin Concert» του Balanchine.

Tο 1989 o Oleg Vinogradov από το Kirov Ballet κάλεσε τον Andris Liepa να λάβει μέρος στο Nizhinsky Gala που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 100α γενέθλιά του θρυλικού χορευτή. Έκανε το ντεμπούτο του στην Αγία Πετρούπολη με το μπαλέτο «Le spectre de la rose» και αργότερα έγινε μέλος του Kirov Ballet ως μόνιμος προσκεκλημένος soloist  όπου χόρεψε στο μπαλέτο «Petrushka» (παραγωγή του Vinogradov). Στη συνέχεια ο Andris Liepa χόρεψε με το Μπαλέτο Kirov σε πολλά κορυφαία μπαλέτα όπως: «La Bayadere», «Swan Lake», «The Nutcracker», «The Sleeping Beauty» κ.α. Την περίοδο εκείνη χόρεψε στη Σκάλα του Μιλάνου, στην Grand Opera στη Ρώμη καθώς και στην Όπερα της Σουηδίας. Επίσης συνεργάστηκε με τον Maurice Bejart και με πολλούς άλλους σημαντικούς χορογράφους.

Ο Andris Liepa χόρεψε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στα μπαλέτα του Vasiliev «Macbeth» και «Cinderella» με το Κρατικό Μπαλέτο του Κρεμλίνου. Δημιούργησε μια τηλεοπτική έκδοση του μπαλέτου «Spectre de la rose» σε συνεργασία με τη Βρετανική «Thames TV» και συμμετείχε σε πολλά ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές παραγωγές με θέμα το μπαλέτο.

Το 1993 ο Andris Liepa παρουσίασε ανανεωμένες εκδόσεις των τριών αριστουργημάτων του Fokin: «Petrushka», «Shekherazade» και «The Firebird». Το 1994 ανέβασε το μπαλέτο «The tale of invisible Kitezh city» του Rimsky- Korsakov στο Mariinsky Theatre που τον επόμενο χρόνο παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Το 1997 ίδρυσε το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Liepa («Liepa Charity Foundation»). Στα πλαίσια της ίδρυσης του Liepa Charity Foundation δόθηκαν στο Θέατρο Bolshoi πολλές παραστάσεις αφιερωμένες στη μνήμη του θρυλικού χορευτή Maris Liepa. Το 1998 παρουσίασε σε πρεμιέρα την παραγωγή του «Shekherazade» στην Εθνική Όπερα της Λετονίας, ενώ το 1999 χόρεψε στο μπαλέτο «The Firebird» με το Θέατρο Mariinsky στο Μόναχο. 

Το 2001 ο Andris Liepa ήταν παραγωγός της παράστασης του Oskar Schlemmer Museum. Η πρώτη παράσταση παρουσιάστηκε στο New Opera Theatre της Μόσχας για τον εορτασμό της 10ης επετείου του Troika-Dialog Company. Στη συνέχεια η παράσταση παρουσιάστηκε πολλές φορές στη Μόσχα, τη Ρίγα και σε άλλες πόλεις ενώ παράλληλα ήταν υποψήφια για το βραβείο Εικόνας στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Golden Mask. Το Μάιο του ίδιου έτους ανέβηκε σε πρεμιέρα το μπαλέτο «Maestro» σε μουσική Rakhmaninov με πρωταγωνιστές τα αστέρια του Μπαλέτου Bolshoi: Ilze Liepa και Nikolai Tsiskaridze. Τον Ιούλιο 2001, ο Andris Liepa σε συνεργασία με το Bosco di Ciliegi οργάνωσε και ανέβασε στην Εθνική Όπερα της Λετονίας μια συναυλία αφιερωμένη στην 65η επέτειο του πατέρα του Maris Liepa. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους σκηνοθέτησε την ετήσια παράσταση του Maris Liepa Foundation που παρουσιάστηκε στη σκηνή του Bolshoi Theate με τη συμμετοχή διάσημων χορευτών του Θεέτρου Bolshoi, του Θεάτρου Mariinsky, της Grand Opera και της Όπερας της Ρώμης. Επίσης οργάνωσε μια παράσταση για την τραγουδίστρια Anna Reznikova στη σκηνή του Rossiya State Concert Hall. Τον ίδιο μήνα ο Andris Liepa σε συνεργασία με το Bosco di Ciliegi οργάνωσε και ανέβασε την πρώτη θεατρική παραγωγή «New Year party Venice 2002» στη Μόσχα στο εμπορικό κέντρο Gostinny Dvor. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς αλλαγής του χρόνου, την παράσταση μετέδιδε ζωντανά το τηλεοπτικό κανάλι TV-6.

Τον Ιανουάριο 2002, υπό την αιγίδα του Moscow Municipal Administration, ο Andris Liepa παρουσίασε την εκδήλωση «New Year Show for Kids and Grown-Ups» ενώ το Μάρτιο του ίδιου έτους σκηνοθέτησε την παράσταση «Rewriting Love», η οποία παρουσιάστηκε στο Rossiya State Concert Hall και αργότερα στην Αγία Πετρούπολη. Επίσης εκείνη τη χρονιά σκηνοθέτησε μια γκαλά συναυλία αφιερωμένη στην 10η επέτειο του Yukos Corp όπου συμμετείχαν διάσημοι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες όπως: Michelle le Grand, Demis Roussos και άλλοι. Τον Ιούλιο παρουσίασε την καθιερωμένη παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Maris Liepa με τη συμμετοχή μεγάλων αστεριών του μπαλέτου στην Εθνική Όπερα της Λετονίας στη Ρίγα.

Ο Andris Liepa ήταν ο διοργανωτής της παράστασης όπου παρουσιάστηκαν τα μπαλέτα «The Firebird» και «Sheherazade» στις 3 Δεκεμβρίου 2002 από το Mariinski Company στο State Kremlin Theater στη Μόσχα. Το Σεπτέμβριο το μπαλέτο «Sheherazade» παρουσιάστηκε και στην Όπερα της Ρώμης. 

Το 2003 ο Andris Liepa οργάνωσε μια Βραδιά Χορού για τον ερχομό του Νέου Έτους στη Ρωσία στο Gostinny Dvor. Το «Russian New Year Ball» ήταν αφιερωμένο στην 300η επέτειο της Αγίας Πετρούπολης και στην εκατονταετηρίδα του τελευταίου Imperial Ball που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία. Όπως είχε γίνει και πριν από 100 χρόνια, οι επισκέπτες ήταν ντυμένοι με παραδοσιακά Ρώσικα κουστούμια προερχόμενα από το Θέατρο Bolshoi και το Mosfilm Studios. Στη γκαλά συναυλία συμμετείχαν διάσημοι Ρώσοι καλλιτέχνες καθώς και κορυφαίοι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Τα έσοδα από την εκδήλωση διατέθηκαν για την κατασκευή της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Orekhovo-Borisovo της Μόσχας.

Τον Ιανουάριο 2003 πραγματοποιήθηκε μια παράσταση με πρωταγωνίστρια την πρώτη soloist του Bolshoi Ballet, Ilze Liepa, στο New Opera Theater. Ο αδελφός της Andris Liepa ήταν ο εμπνευστής και σκηνοθέτης της παράστασης. Στη συγκεκριμένη παράσταση παρουσιάστηκε η νέα παραγωγή του μπαλέτου «City without Words». Επίσης συμμετείχαν soloists από κορυφαίες εταιρείες μπαλέτου όλου του κόσμου.

Τον Φεβρουάριο 2003, στα πλαίσια της 300ης επετείου της Αγίας Πετρούπολης και της εκατονταετηρίδας από τον τελευταίο χορό της αυτοκρατορικής Ρωσίας, οργανώθηκε μια ιστορική εκδήλωση με μοναδικά κοστούμια, φωτογραφίες και έγγραφα από την εποχή του τσάρου Νικολάου Α. Επίσης έλαβε χώρα μια παράσταση με αστέρια του μπαλέτου και της όπερας. Το πρόγραμμα της παράστασης ήταν αντίστοιχο με εκείνο της εκδήλωσης του 1903. 

Αργότερα ο Andris Liepa διοργάνωσε μια παράσταση με το Μπαλέτο της Όπερας της Ρώμης που παρουσιάστηκε σε περιοδεία στη σκηνή του Θεάτρου Bolshoi στις 20 Μαΐου 2003 στο πλαίσιο του Cherry-Tree Forest Festival. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τα μπαλέτα «The Rite of Spring», «Sheherazade», «Games» και «Three Dances από την Isadora Duncan». Τον Ιούλιο 2003 ανέλαβε τη σκηνοθεσία της ετήσιας γκαλά παράστασης προς τιμήν του πατέρα του Maris Liepa που παρουσιάστηκε στη Ρίγα. Την ίδια χρονιά κλήθηκε από το Roma Opera Theater για να ανεβάσει μια παράσταση με τα μπαλέτα «Petrushka» και «The Firebird». Η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη και ο Andris Liepa χόρεψε στο μπαλέτο Firebird με την διάσημη μπαλαρίνα του Μπαλέτου Mariinsky, Irma Nioradze. Στη συνέχεια τα μπαλέτα παρουσιάστηκαν στην Εθνική Όπερα της Λετονίας στη Ρίγα.

Το 2004 ο Andris Liepa εξέπληξε για μία ακόμη φορά τους επισκέπτες της παραδοσιακής «Πρωτοχρονιάτικης βραδιάς χορού Μόσχας – Τόκυο 2004» παρουσιάζοντας τις παραδόσεις του Τόκυο στα πλαίσια της παραδοσιακής Πρωτοχρονιάς στη Ρωσία. Τον Ιανουάριο 2004 παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα με μπαλέτο στον πάγο που ονομαζόταν «New Year Show for Kids and Grown-Ups» στο Gostinny Dvor. Στις 16 και 17 Απριλίου 2004 ανέβηκαν στο Κρεμλίνο παραστάσεις με προσκεκλημένους τους χορευτές του Μπαλέτου της Ρώμης στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου των 20 ετών καλλιτεχνικής δουλειάς του Andris Liepa. Στις 27 και 28 Απριλίου του ίδιου έτους παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα το μπαλέτο «Sapphires» με πρωταγωνίστρια την κορυφαία μπαλαρίνα του Mariinsky Ballet, Irma Nioradze. Σκηνοθέτης του μπαλέτου ήταν ο Andris Liepa ενώ χορογράφοι ήταν οι Georgi Alexidze and Egor Druzhinin. Επίσης ο Andris Liepa έγινε μέλος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού «Χρυσή Μάσκα», ενώ τον Ιούλιο 2004 παρουσίασε την ετήσια παράσταση με τα αστέρια του Μπαλέτου αφιερωμένη στη μνήμη του Maris Liepa στη Ρίγα. Έπειτα ανέβασε το Gala Concert «Moscow, My Love» στο Θέατρο Bolshoi με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών των Θεάτρων Mariinsky και Bolshoi.

Επιπρόσθετα το 2004 ο Andris Liepa οργάνωσε εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 80α γενέθλια της μεγαλύτερης μπαλαρίνας όλων των εποχών και των εθνών, Maya Plisetskaya Mikhailovna. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν διάσημα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής, όπως: Α. Voznesenski, Ν. Ananiashvili, Ι. Liepa, Ν. Tsiskaridze, A. Uvarov, G. Stepanenko, Ε. Mechetina, R. Schedrin, καθώς και η ίδια η Maya Plisetskaya.

Στα τέλη του 2004, ο Andris Liepa, οργάνωσε μια εντυπωσιακή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση με τίτλο «Brazilian carnival Moscow-Rio de Janeiro 2005». Τον Ιανουάριο 2005 ανέβασε μια νέα έκδοση του έργου «Ο Μάγος του Οζ», στην οποία συμμετείχαν καλλιτέχνες του Τσίρκου της Μόσχας. Τον Απρίλιο 2005 οργάνωσε μια παράσταση στο New Opera Theater της Μόσχας με προσκεκλημένη την διάσημη Diana Ross. Τον Ιούνιο 2005 το Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Δρέσδης (Dresden Opera and Ballet Theater) κάλεσε τον Andris Liepa να ανεβάσει τα μπαλέτα «Firebird» και «Petrushka». Η πρεμιέρα των μπαλέτων στη σκηνή του Θεάτρου της Δρέσδης σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Να σημειωθεί ότι στο μπαλέτο «Petrushka» χόρευε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου, το παγκοσμίου φήμης αστέρι του μπαλέτου Vladimir Derevyanko. Επίσης η Όπερα της Ρώμης παρουσίασε τα μπαλέτα «Petrushka» και «The Firebird» σε σκηνοθεσία Andris Liepa στην Τουρκία τον Ιούνιο 2005. Στις 26 Ιουλίου 2005 έλαβε χώρα η ετήσια παράσταση αφιερωμένη στον θρυλικό Maris Liepa. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους ανέβηκε η παράσταση «Ave Maya» αφιερωμένη στην Maya Plisetskaya στη Ρίγα, υπό την επιμέλεια του Andris Liepa. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2005, o Andris Liepa σκηνοθέτησε μια παράσταση με την αδελφή του Ilze Liepa όπου παρουσιαζόταν η ζωή και το έργο του πατέρα τους, του θρυλικού χορευτή, χορογράφου και δασκάλου, Maris Liepa. Η συγκεκριμένη παράσταση περιείχε χορογραφίες ειδικά φτιαγμένες για την Ilze Liepa από Ρώσους και ξένους χορογράφους. Εκτός από την Ilze συμμετείχαν και άλλοι διάσημοι χορευτές όπως: Nikolai Tsiskaridze, Farukh Ruzimatov, Mark Peretokin, Egor Druzhinin και άλλα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής.

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Maris Liepa σε συνεργασία με την εταιρεία SAV Entertainment και με την υποστήριξη των Novinski Passage Trading And Business Center, Smolensk Diamonds Co. και JAGUAR LANDROVER RUSSIA, ανέλαβε την αναβίωση της σημαντικής παραδοσιακής εκδήλωσης «Ρώσικες Εποχές» του Sergei Diagilev, ενός λαμπρού γεγονότος για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Σήμερα η εκδήλωση «Russian Seasons» συνδέεται με την προβολή αξιόλογων παραστάσεων μπαλέτου, θεάτρου, όπερας, με την παρουσίαση καλλιτεχνικών και ιστορικών εκθέσεων, ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους ταινίες, φεστιβάλ τέχνης και με πολλά άλλα αξιοσημείωτα πολιτιστικά προγράμματα. Τη βραδιά των εγκαινίων του ανανεωμένου «Russian Seasons» στις 25 Οκτωβρίου 2005 παρουσιάστηκαν, υπό την επιμέλεια του Andris Liepa, τα μπαλέτα «The Blue God» (σε μουσική A.N. Skriabin και σε χορογραφία Wayne Eagling) και «The Firebird» (σε μουσική I. Stravinsky και σε χορογραφία Μ. Fokin). 

Στις 11 Νοεμβρίου 2005 πραγματοποιήθηκε μια έκθεση φωτογραφίας προς τιμήν της θρυλικής μπαλαρίνας Maya Plisetskaya, στην οποία ο Andris Liepa ήταν ένας από τους διοργανωτές και εμπνευστής της. Η έκθεση παρουσίαζε 65 μοναδικές φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της Maya Plisetskaya που ποτέ πριν δεν είχαν δημοσιευτεί καθώς και έργα γνωστών φωτογράφων.

Κατά την έναρξη του 2006 ο Andris Liepa παρουσίασε τον ετήσιο Πρωτοχρονιάτικο Χορό που αυτή τη φορά είχε τίτλο «Ball Moscow-Paris 2006» και πραγματοποιήθηκε στο ανανεωμένο Εκθεσιακό Συγκρότημα Manege στη Μόσχα. Τον Ιανουάριο 2006 ανέβασε το παραδοσιακό πρόγραμμα «New Year Show for Kids and Grown-Ups» στο Gostinny Dvor. Τον ίδιο μήνα ανέλαβε την παραγωγή των μπαλέτων «Petrushka» και «The Firebird» που παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Μασσαλίας (Opera and Ballet Theater of Marseille).

Στις 12 Φεβρουαρίου 2006, το Διοικητικό Συμβούλιο του Bolshoi Theatre παρουσίασε μια παράσταση γκαλά αφιερωμένη στην 80η επέτειο της Maya Plisetskaya στο Royal Opera House του Λονδίνου. Το Ίδρύμα Maris Liepa ήταν ένας από τους διοργανωτές της παράστασης και ο Andris Liepa ήταν παραγωγός της. Στην συγκεκριμένη παράσταση χόρευαν οι διάσημοι χορευτές: Farukh Ruzimatov, Igor Zelensky, Ulyana Lopatkina, Ilze Liepa, Svetlana Zakharova, Galina Stepanenko, Irma Nioradze, πολλοί soloists του Θέατρου Mariinsky, οι κορυφαίοι χορευτές του Royal Opera House: Leanne Benjamin, Darcey Bussell, Alina Cojocaru, Mara Galeazzi, Roberta Marquez, Marianela Nunez, Ivan Putrov, Tamara Rojo, Vyacheslav Samodurov, Thiago Soares και Miyako Yoshida. Η εκθαμβωτική Maya Plisetskaya εμφανίστηκε στη σκηνή στο τέλος της παράστασης. Στις 28 Φεβρουαρίου 2006 ακολούθησε μια δεύτερη παράσταση προς τιμήν της Maya Plisetskaya που έλαβε χώρα στο Espace Pierre Cardin στο Παρίσι. Στη συγκεκριμένη παράσταση συμμετείχαν οι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες: Pierre Cardin, Marie-Claude Pietragalla, Jose Martinez, Gigi Caciuleanu, Wilfride Piollet, Jean Guizerix, Svetlana Zakharova, Diana Vishneva, Ulyana Lopatkina, Ilze Liepa, Irma Nioradze, Mark Peretokin, Ilya Kuznetsov, Andrei Merkuryev, Marchela Soltan, Ekaterina Mechetina, Boris Lifanovski και η ίδια η Maya Plisetskaya.

Στη συνέχεια ο Andris Liepa ασχολήθηκε με την παραγωγή του προγράμματος «Russian Seasons – 21ος αιώνας» που έλαβε χώρα τον Απρίλιο 2006 και περιόδευσε στις πόλεις Novosibirsk, Chelyabinsk, Yekaterinburg και Perm. Το ρωσικό κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τα μπαλέτα «The Blue God» και «The Firebird». Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι σπουδαίοι χορευτές Nikolai Tsiskaridze και Ilze Liepa καθώς και οι soloists του Μπαλέτου του Κρεμλίνου Kristina Kretova, Sergei Smirnov, Natalia Balakhnicheva και Yuri Belousov. Στις 22 Μαΐου 2006 παρουσιάστηκε το δεύτερο πρόγραμμα του «Russian Seasons – 21ος αιώνας», το οποίο περιελάμβανε τα ανανεωμένα μπαλέτα «Tamar» (σε μουσική Μ. Balakirev, σε χορογραφία Yu Smoriginas και σε παραγωγή Andris Liepa) και «The Firebird». 

Σήμερα ο Andris Liepa είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες τέχνης στη Ρωσία. Εστιάζοντας στην κλασική παράδοση ασχολείται με την παραγωγή παραστάσεων κλασικού μπαλέτου και εκδηλώσεων που συνδυάζουν διαφορετικά είδη τέχνης όπως μπαλέτο, όπερα, τσίρκο, κ.α. Επίσης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Cherry-Tree Forest Festival. Στις 20 Μαΐου 2009 τιμήθηκε με τον τίτλο «Καλλιτέχνης του Λαού της Ρωσίας» στην αίθουσα Ekaterininsky στο Κρεμλίνο.

 

Βραβεία και Τιμητικές Διακρίσεις

1981: Χρυσό μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μόσχας (ομάδα νέων)

1985: Ασημένιο μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μόσχας

1986: Πρώτο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Τζάκσον στις ΗΠΑ

1986 : Έλαβε τον τιμητικό τίτλο «Καλλιτέχνης της RSFSR»

22η Οκτωβρίου 2007: Έλαβε τον τιμητικό τίτλο «Αξιωματικός του Τάγματος των Τριών Αστέρων»

2009: Έλαβε τον τιμητικό τίτλο «Καλλιτέχνης του Λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

Σχετικά Links

http://www.liepa.ru/eng/projekt/anons.shtml

http://www.imdb.com/name/nm0509673/

http://www.ballet.co.uk/magazines/yr_11/apr11/jeffery-taylor-andris-liepa-on-the-diaghilev-festival.htm

http://www.broadwayworld.com/bwwdance/article/BWW-Interviews-Andris-Liepa-20130628

 

 

Πηγή πληροφοριών: liepa.ru, Wikipedia.org

Πηγή εικόνας: balletoman.com

επιστροφή στην κορυφή