Menu

Οι κορυφαίες χορεύτριες και διάσημες μπαλαρίνες του Μπαλέτου Μπολσόι

Το Μπαλέτο Μπολσόι είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θίασος μπαλέτου, με έδρα το Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα. Ιδρύθηκε το 1776 και είναι ένας από τους παλαιότερους θιάσους μπαλέτου στον κόσμο. Στη σημερινή εποχή απασχολεί περίπου 220 χορευτές. Η πλειοψηφία των χορευτών προέρχεται από τη Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας, γνωστή ως Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι. Η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του θρυλικού μπαλέτου Η Λίμνη των Κύκνων έγινε το 1877 από τα Μπαλέτα Μπολσόι.

Οι χορευτές του Μπολσόι, που επί του παρόντος είναι περίπου 220, χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: 16 κορυφαίοι (principals), 10 κορυφαίοι σολίστ (principals solists), 16 Α' σολίστ (first soloists), 20 σολίστ (soloists) και λόγω του αυξημένου αριθμού παραστάσεων, υπάρχουν 2 corps de ballet. Ο θίασος διοικείται από τον διευθυντή του μπαλέτου και ακολουθούν ο Ballet Master και οι Ballet Master-repetiteurs, που διδάσκουν τις χορογραφίες και παρακολουθούν τις πρόβες. Ο θίασος πλαισιώνεται από μάνατζερ, διευθυντές παραγωγής, διευθυντές κάστινγκ, μουσικούς, μασέρ και διοικητικό προσωπικό. Το μπαλέτο είναι το ένα σκέλος του θεάτρου Μπολσόι, το άλλο είναι η όπερα, συνολικά το θέατρο απασχολεί περίπου 3000 προσωπικό. Το γενικό πρόσταγμα ανήκει στον διευθυντή του θεάτρου.

Παρακάτω θα δούμε τις μπαλαρίνες που είναι τη σημερινή εποχή κορυφαίες χορεύτριες στο Μπαλέτο Μπολσόι.

Svetlana Zakharova

Η πρίμα μπαλαρίνα Σβετλάνα Ζαζάροβα γεννήθηκε στο Lutsk, στην Ουκρανία. Το 1989 εισήλθε στη Χορογραφική Σχολή του Κιέβου. Στο Κίεβο, εκπαιδεύτηκε με την δασκάλα την Valery Sulegina. Έχοντας φοιτήσει έξι χρόνια στη Σχολή του Κιέβου, η Ζαχάροβα συμμετείχε στο διαγωνισμό νέων χορευτών Vaganova – Prix στην Αγία Πετρούπολη. Οι εξαιρετικές δυνατότητες της (εξαιρετική ευελιξία, σταθερότητα και σταθερή περιστροφή) φάνηκαν αμέσως. Κέρδισε το δεύτερο βραβείο και έλαβε πρόσκληση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της Ακαδημίας Μπαλέτου Vaganova. To 1996, η Ζαχαροβα αποφοίτησε από την Ακαδημία Μπαλέτου Vaganova λαμβάνοντας δίπλωμα από την Elena Evteyeva, πρώην διακεκριμένη μπαλαρίνα του Mariinsky Theatre. Την ίδια χρονιά έγινε δεκτή στο Μπαλέτο Mariinsky και την επόμενη σεζόν προήχθη σε κορυφαία χορεύτρια. Η διάσημη μπαλαρίνα και καθηγήτρια Olga Moiseeva έγινε μόνιμη δασκάλα και μέντοράς της.

Χόρεψε πολλούς κύριους ρόλους σε μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου όπως Swan Lake, Giselle, Le Corsiare, Don Quixote, Sleeping Beauty, La Bayadere, The Nutcracker, Romeo and Juliet, Sheherazade κ.α.

Ένας από τους μόνιμους συνεργάτες της ήταν ο Igor Zelensky, πρώην διευθυντής του Mariinsky Theatre και διάσημος κορυφαίος χορευτής.

Το 2001 – 2003, η Σβετλάνα Ζαχάροβα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μπαλέτου “Mariinsky” όπου χόρεψε με διάσημους χορευτές όπως οι José Manoel Carreno, Ethan Stiefel και Vladimir Malakhov. Έλαβε μέρος σε περιοδείες με το Mariinsky Theatre. Σε πολλές περιπτώσεις, χόρεψε σε μεγάλες σκηνές όπως στο Bolshoi Theatre, Covent Garden, Metropolitan Opera, Kennedy Center στην Ουάσινγκτον (2002), Θέατρο du Chatelet (2002) στο Παρίσι και Θέατρο όπερας στο Γκρατς στην Αυστρία.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2003 -2004, η Σβετλανα Ζαχαροβα εισήλθε στο θίασο μπαλέτου του Θεάτρου Μπολσόι, όπου εκπαιδεύτηκε από την διακεκριμένη μπαλαρίνα Lyudmila Semenyaka, που εκπροσωπεί τη σχολή μπαλέτου της Πετρούπολης. Η πρώτη της παράσταση ήταν η Ζιζέλ σε παραγωγή Vladimir Vasiliev (πριν από τη μετακόμισή της στη Μόσχα, χόρεψε αυτό το μπαλέτο τρεις φορές στο Θέατρο Μπολσόι). Το 2003, η γαλλική εταιρεία Bel Air κατέγραψε το μπαλέτο La Fille du Pharaon του Cesare Pugni στο Θέατρο Bolshoi (παραγωγή του Pierre Lacotte μετά τον Marius Petipa) για την κυκλοφορία του μπαλέτου σε DVD. Αυτή ήταν η πρώτη παράσταση της Svetlana Zakarova ως Aspicia.

Με το Μπαλέτο Μπολσόι χορεύει πολλούς ρόλους σε μπαλέτα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Είναι πρίμα μπαλαρίνα του Μπαλέτου Μπολσόι και του Μπαλέτου της Σκάλας της Μιλάνου. Επίσης οι παραστάσεις Svetlana Zakharova and Friends Gala παρουσιάζονται τακτικά στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Σερβία. Με τον Vadim Repin, τον παγκοσμίου φήμης βιολονίστα, παρουσιάζει ένα Pas de deux πρόγραμμα χορού σε πόλεις της Ρωσίας και στο εξωτερικό.

Εkaterina Shipulina

Η Εκατερίνα Σιπούλινα γεννήθηκε στο Περμ από οικογένεια χορευτών. Το 1989, η Εκατερίνα Σιπούλινα εισήλθε στο Χορογραφικό Κολλέγιο του Περμ. Το 1994 συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Κολλέγιο Χορογραφίας της Μόσχας (σήμερα η Χορογραφική Ακαδημία της Μόσχας). Αφού αποφοίτησε το 1998 έγινε μέλος του Θεάτρου Μπολσόι. Εκπαιδεύτηκε από τις καθηγήτριες Marina Kondratieva και Tatiana Golikova.

Έχει χορέψει πολλούς κύριους ρόλους σε μπαλέτα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Χορεύει με το Μπαλέτο Μπολσόι ως κορυφαία χορεύτρια αλλά και σε περιοδείες ως προσκεκλημένη καλλιτέχνης σε πολλές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Olga Smirnova

Η Όλγα Σμίρνοβα γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη. Το 2011 αποφοίτησε από την Ακαδημία Ρώσικου Μπαλέτου Vaganova της Αγίας Πετρούπολης (τάξη της Lyudmila Kovaleva) και έγινε μέλος του θιάσου μπαλέτου του Θεάτρου Bolshoi.

Η Marina Kondratieva έγινε καθηγήτρια και προπονήτρια της.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της, της απονεμήθηκαν επανειλημμένα διάφορες υποτροφίες. Συχνά συμμετείχε σε περιοδείες της Ακαδημίας Vaganova στην Ιαπωνία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Το 2004 πήρε μέρος στην παράσταση της Ακαδημίας και του Royal Ballet School στο Λονδίνο. Έχει ένα μεγάλο ρεπερτόριο από ρόλους σε μεγάλα μπαλέτα και χορεύει ως κορυφαία χορεύτρια με το Μπαλέτο Μπολσόι αλλά και ως προσκεκλημένη καλλιτέχνης σε πολλές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Ekaterina Krysanova

Η Εκατερίνα Κρυσάνοβα γεννήθηκε στη Μόσχα. Το 1995 άρχισε την εκπαίδευση μπαλέτου στο Κέντρο Όπερας Galina Vishnevskaya στη Μόσχα και αργότερα την άφησε για τη Σχολή Μπαλέτου Mikhail Lavrovsky.

Το 2003 ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή της στην Ακαδημία Μπαλέτου Bolshoi έγινε μέλος του Bolshoi Ballet. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στην Ακαδημία Μπαλέτου Bolshoi χόρεψε ως Lisette στο The Magic Flute του R. Drigo (παραγωγή του A. Melanyin).

Η καθηγήτρια της στο Θέατρο είναι η Svetlana Adyrkhaeva.

Έχει ένα μεγάλο ρεπερτόριο από ρόλους σε μεγάλα μπαλέτα και χορεύει ως κορυφαία χορεύτρια με το Μπαλέτο Μπολσόι αλλά και ως προσκεκλημένη καλλιτέχνης σε πολλές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Evgenia Obraztsova

Η Ευγενία Ομπράτσοβα γεννήθηκε στο Λένινγκραντ της Αγίας Πετρούπολης. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Ρώσικου Μπαλέτου Vaganova της Αγίας Πετρούπολης, από την τάξη της Marina Vasilieva το 2002 και έγινε μέλος του Mariinsky Ballet Company το ίδιο έτος.

Με το Μπαλέτο Mariinsky χόρεψε πολλούς κύριους ρόλους σε μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου.

Από το 2010, η Ευγενία Ομπράτσοβα χόρεψε ως σολίστ με το Stanislavsky και Nemirovich-Danchenko Μουσικό Θέατρο της Μόσχας.

Το 2012 έγινε μέλος του Bolshoi Ballet. Έχει καθηγήτρια την Nadezhda Gracheva.

Έχει ένα μεγάλο ρεπερτόριο από ρόλους σε μεγάλα μπαλέτα και χορεύει ως κορυφαία χορεύτρια με το Μπαλέτο Μπολσόι αλλά και ως προσκεκλημένη καλλιτέχνης σε πολλές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Anastasia Stashkevich

Η Αναστασία Στασκέβιτς το 2003 αποφοίτησε από την Κρατική Χορογραφική Ακαδημία της Μόσχας (τάξη της Tatyana Galtseva) και έγινε μέλος του θιάσου μπαλέτου του Θεάτρου Μπολσόι.

Έχει καθηγήτρια και προπονήτρια την Svetlana Adyrkhaeva.

Συμμετείχε στo πρόγρμμα Χορογράφων του Bolshoi/ Εργαστήρι Νέας Χορογραφίας (2004), χορεύοντας το ρόλο της Diana στο Rosary pas de quatre του R. Drigo από το μπαλέτο The Awakening of Flora (χορογραφία M. Petipa, ανακατασκευή Y. Burlaka) και στο Carpets pas de quatre από το μπαλέτο του C. Pugni The Humpbacked Horse (χορογραφία A. Gorsky, ανακατασκευή Y. Burlaka).

Συμμετείχε στο Εργαστήρι Νέας Χορογραφίας, χορεύοντας στο μπαλέτο Tamashi με μουσική από την ομάδα KODO σε παραγωγή M. Iwata (“Χορογράφοι του Μπολσόι”, 2005) και εμφανίστηκε στο απόσπασμα Deja Vu με μουσική W. Mertens και χορογραφία του N. Dmitrievsky.

Το 2011 συμμετείχε στο κοινό έργο του Θεάτρου Μποσλόι και του Κέντρου Τεχνών Segerstrom της Καλιφόρνια (Remansos σε μουσική του E. Granados και παραγωγή N.Duato, Pas de trois σε μουσική M. Glinka και χορογραφία G. Balanchine, Cinque σε μουσική A. Vivaldi και σκηνοθεσία Μ. Bigonzetti).

Έχει ένα μεγάλο ρεπερτόριο από ρόλους σε μεγάλα μπαλέτα και χορεύει ως κορυφαία χορεύτρια με το Μπαλέτο Μπολσόι αλλά και ως προσκεκλημένη καλλιτέχνης σε πολλές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Yulia Stepanova

Η Γιούλια Στεπάνοβα γεννήθηκε στο Orenburg. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Ρώσικου Μπαλέτου Vaganova της Αγίας Πετρούπολης, την τάξη της Lyudmila Sofronova, το 2009 και έγινε μέλος του Mariinsky Ballet την ίδια χρονιά.

Το 2014-15 χόρευε με το Μουσικό Θέατρο Stanislavsky και Nemirovich-Danchenko στη Μόσχα. Ερμήνευσε τους ρόλους της Myrthaκαι της Gamzatti.

Κατά την περίοδο 2015-16 έγινε μέλος του Bolshoi Ballet. Η καθηγήτρια της στο Bolshoi είναι η Lyudmila Semenyaka.

Έχει ένα μεγάλο ρεπερτόριο από ρόλους σε μεγάλα μπαλέτα και χορεύει ως κορυφαία χορεύτρια με το Μπαλέτο Μπολσόι.

Anna Nikulina

Η Άννα Νικουλίνα γεννήθηκε στη Μόσχα. Το 2002 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στην Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας (καθηγήτρια Elena Vatulya) με διάκριση και έγινε μέλος του Bolshoi Ballet. Έκανε πρόβες με την Yekaterina Maximova. Το 2004, στην ηλικία των 19 ετών, χόρεψε το ρόλο Odette-Odile για πρώτη φορά. 
Η καθηγήτρια και προπονήτρια της είναι η Nina Semizova.

Έλαβε μέρος στο Εργαστήρι Νέας Χορογραφία του Θεάτρου Μπολσόι, χορεύοντας την Aurora στο Rosary Pas de quatre του Riccardo Drigo από το μπαλέτο The Awakening of Flora (χορογραφία από τον M. Petipa, ανακατασκευή από τον Υ. Burlaka) και Carpets Pas de quatre από το The Humpbacked Horse του C. Pugni (χορογραφία από τον Α. Gorsky, ανακατασκευή από τον Υ.Burlaka, 2004), και παρομοίως - με τον χορευτή Denis Savin – χόρεψε στο έργο Acquisition σε μουσική του S. Rachmaninov και παραγωγή Y. Klevtsov (2006).

Το 2007 εμφανίστηκε στο μπαλέτο Old Ladies Falling Out σε μουσική του L. Desyatnikov (χορογραφία του A. Ratmansky), το οποίο παρουσιάστηκε πρώτα στο Φεστιβάλ Επικρατείας και στη συνέχεια υπό την αιγίδα του εργαστηρίου του Studio New Choreography .

Έχει ένα μεγάλο ρεπερτόριο από ρόλους σε μεγάλα μπαλέτα και χορεύει ως κορυφαία χορεύτρια με το Μπαλέτο Μπολσόι.

Με πληροφορίες από: bolshoi.ru

επιστροφή στην κορυφή