Menu

Οι κορυφαίες χορεύτριες και διάσημες μπαλαρίνες του Μπαλέτου Μαριίνσκι

To Μπαλέτο Μαριίνσκι είναι ο θίασος κλασικού μπαλέτου του Θεάτρου Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα και αρχικά ήταν γνωστό ως Αυτοκρατορικό Ρώσικο Μπαλέτο (Imperial Russian Ballet). Το Mariinsly Ballet είναι ένας από τους κορυφαίους θιάσους μπαλέτου στον κόσμο. Σε διεθνές επίπεδο, το Μπαλέτο Μαριίσκι εξακολουθεί να είναι γνωστό από το πρώην σοβιετικό όνομά του ως Μπαλέτο Kirov. Επίσης το Mariinsky Ballet είναι η μητρική εταιρεία της Ακαδημίας Μπαλέτου Vaganova, της κορυφαίας διεθνώς σχολής μπαλέτου.

Το Mariinsky Ballet αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μπαλέτου στον κόσμο απασχολώντας πάνω από 200 χορευτές συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού και των καλλιτεχνών χαρακτήρα. Ο διευθυντής του μπαλέτου Mariinsky είναι ο Yuri Fateev (Γιούρι Φατέγιεφ).

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Mariinsky Theatre είναι ο Valery Gergiev (Βαλέρι Γκεργκίεφ). Ο Γκεργκίεφ επίσης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της όπερας του Θεάτρου Μαριίνσκι. Οι δύο εταιρείες (όπερας και μπαλέτου) λειτουργούν ως ξεχωριστές μονάδες.

Παρακάτω θα δούμε τις μπαλαρίνες που είναι τη σημερινή εποχή είναι κορυφαίες χορεύτριες στο Μπαλέτο Μαριίνσκι.

Diana Vishneva

Η Ντιάνα Βισνέβα γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη και εκπαιδεύτηκε στην Ακαδημία Ρωσικού Μπαλέτου Vaganova. Όσο σπούδαζε στη σχολή Vaganova σημείωσε τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία της σχολής. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας της χρονιάς στην Ακαδημία Μπαλέτου εκπαιδεύτηκε και στο Mariinsky Theatre. Η Βισνέβα έγινε δεκτή στην εταιρεία Mariinsky Ballet μετά την αποφοίτησή της το 1995. Τα δύο βραβεία που έλαβε στην αρχή της καριέρας της στο Mariinsky – Benois de la Danse και Golden Sofit βοήθησαν την Βισνέβα να προχωρήσει γρήγορα τις τάξεις. Προήχθη σε κορυφαία χορεύτρια το 1996.

Η Βισνέβα πρωτοεμφανίστηκε με το American Ballet Theatre κατά τη διάρκεια της εαρινής σεζόν του 2003. Έγινε κορυφαία χορεύτρια στην εταιρεία το 2005. Η Βισνέβα αποσύρθηκε από το ABT το 2017.

Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει τα μπαλέτα Don Quixote, Romeo and Juliet, La Bayadère, The Sleeping Beauty, Swan Lake, Firebird και Giselle. Χορεύει επίσης έργα σύγχρονων χορογράφων, ειδικά του George Balanchine, του William Forsythe και του Roland Petit. Έχει δεχτεί εξαιρετικές κριτικές για την ερμηνεία της στα Ρουμπίνια (το δεύτερο μέρος του μπαλέτου του Balanchine, Jewels), τη Giselle και τη Manon του Kenneth MacMillan. Έχει χορέψει με κορυφαίους χορευτές όπως ο Angel Corella και ο Vladimir Malakhov.

Εκτός από το Kirov, η Vishneva έχει κάνει εμφανίσεις με πολλές εταιρίες μπαλέτου, μεταξύ των οποίων το American Ballet Theatre, το Μπαλέτο Bolshoi, το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, το Teatro alla Scala στο Μιλάνο και το Staatsoper Unter den Linden στο Βερολίνο.

Τον Οκτώβριο του 2011, το θέατρο Mariinsky φιλοξένησε την πρεμιέρα του νέου έργου μπαλέτου Diana Vishneva: Dialogues, το οποίο συγκεντρώνει έργα παγκοσμίων χορογράφων - Martha Graham (ΗΠΑ), Paul Lightfoot και Sol León (Ολλανδία) και John Neumeier (Γερμανία). Το πρόγραμμα, το οποίο αποτελείται από τρία ανεξάρτητα μπαλέτα, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Μόσχα και τη Νέα Υόρκη.

Εμφανίστηκε επίσης στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2014 στο Σότσι.

Η Ντιάνα Βισνέβα έλαβε πολλά βραβεία όπως τον τίτλο του Καλλιτέχνη της Ρωσίας το 2007, το κρατικό βραβείο της Ρωσίας το 2000, το πρώτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου στη Λωζάννη το 1994, το βραβείο Benois de la Danse το 1996, το βραβείο Golden Sofit το 1996, το βραβείο Baltika το 1998, το βραβείο Χρυσή Μάσκα το 2001 και το βραβείο Dancer of Europe το 2002. Επίσης το 2009 κέρδισε το βραβείο Θεάτρου Χρυσή Μάσκα της Ρωσίας σε τρεις κατηγορίες: «Μπαλέτο / Καλύτερη Παραγωγή», «Μπαλέτο / Σύγχρονος χορός / Καλύτερη ηθοποιός» και «Βραβείο κριτικών» (Diana Vishneva: Beauty in Motion, έργο του Sergei Danilian, ΗΠΑ-Ρωσία). Επιπλέον το 2013 κέρδισε το Βραβείο Θεάτρου Χρυσή Μάσκα της Ρωσίας στις κατηγορίες: «Μπαλέτο / Καλύτερη Παραγωγή» και «Μπαλέτο / Σύγχρονος χορός / Καλύτερη ηθοποιός» (Diana Vishneva: Dialogues).

Η Ντιάνα Βισνέβα είναι κορυφαία χορεύτρια του Mariinsky Ballet και έχει χορέψει σε πολλά έργα του κλασικού και του σύγχρονου ρεπερτορίου μπαλέτου. Έχει χορέψει με μεγάλες εταιρείες μπαλέτου σε όλο τον κόσμο.

Uliana Lopatkina

Η Ουλιάνα Λοπάτκινα γεννήθηκε στο Κέρτς. Σπούδασε στην Ακαδημία Vaganova με τη Ναταλία Ντουίντσγιαγια. Μετά την αποφοίτησή της, η Λοπάτκινα έγινε δεκτή στο Μπαλέτο του Κιέβου / Μαριίνσκι το 1991 και προήχθη σε κορυφαία χορεύτρια το 1995. 

Η Λοπάτκινα υπερέχει σε κλασικούς και δραματικούς ρόλους. Είναι ένα τέλειο πρότυπο της Ρώσικης Σχολής (Kirov) με μακριά άκρα, μεγάλη δύναμη, καθαρότητα στις γραμμές και χαρακτηριστική μουσικότητα. 

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει πολλά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου μπαλέτου όπως Giselle (Giselle, Myrtha), Le Corsaire (Medora), La Bayadère (Nikiya), Grand pas από την Paquita, The Sleeping Beauty, Swan Lake (Odette-Odile), Raymonda (Raymonda, Clemans), The Swan, Scheherazade (Zobeide), The Fountain of Bakhchisarai (Zarema), The Legend of Love (Mekhmeneh Bahnu), Leningrad Symphony (The Girl), Pas de quatre (Maria Taglioni), Serenade (ballet), Piano Concerto No.2 (Imperial Ballet), La Valse, Jewels, In the night, The Nutcracker και άλλα.

Έχει λάβει πολλά βραβεία όπως τον τίτλο του Καλλιτέχνη της Ρωσίας το 2005, το βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Vaganova-Prix στην Αγία Πετρούπολη το 1991, το βραβείο Golden Sofit το 1995, το βραβείο Χρυσή Μάσκα, το Prix Benois de la Danse και το βραβείο Baltika το 1997, το βραβείο Evening Standard το 1998, το Κρατικό Βραβείο της Ρωσίας το 1999. Επίσης έλαβε τον τίτλο του Τιμώμενου Καλλιτέχνη της Ρωσίας το 2000 και το βραβείο Baltika το 2001.

Alina Somova

Η Αλίνα Σόμοβα γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη. Όταν ήταν μικρή πήγαινε σε τυπικό σχολείο της Αγίας Πετρούπολης και στη συνέχεια σε ειδική σχολή μαθηματικών με την επιμονή της μητέρας της. Αργότερα ασχολήθηκε με το μπαλέτο στη σχολή Dance Krushok όπου ξεχώρισε με το ταλέντο της στο χορό. Όταν ήρθε η ώρα να επιλέξει μαθηματικά ή μπαλέτο, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε επιλογή και στη συνέχεια ακολούθησε πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών ενός έτους στην Ακαδημία Vaganova, προτού προχωρήσει στην οκταετή εκπαίδευση. Αποφοίτησε το 2003 από την τάξη της Lyudmila Safronova.

Μετά την αποφοίτησή της από τη Σχολή Μπαλέτου το 2003 σε ηλικία 17 ετών, εντάχθηκε στο Μπαλέτο Μαριίνσκι υπό τον καλλιτεχνικό διευθυντή Makhar Vaziev. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της με την εταιρεία, της δόθηκε η ασυνήθιστη τιμή να χορέψει το ρόλο της Odette/Odile στο μπαλέτο Η Λίμνη των Κύκνων στις 13 Μαΐου 2003. Ήταν μια από τις νεότερες χορεύτριες της ιστορίας της εταιρείας που κατάφερε να πετύχει αυτό το είδος αναγνώρισης. Προχωρώντας γρήγορα έγινε σολίστ το 2004. Άρχισε στο Μπαλέτο Μαριίνσι μαθαίνοντας τις variations της Λίμνης των Κύκνων με καθηγήτρια εκείνη την εποχή, την Όλγα Ιβάνοβνα Τσεντσίκουβα. Είχε επίσης προπονήτρια την Tatiana Terekhova, η οποία την βοηθούσε στις πρόβες της για το μπαλέτο Symphony in C του George Balanchine. H Σόμοβα προχώρησε γρήγορα στις τάξεις και έγινε κορυφαία χορεύτρια το 2008. Η Σόμοβα σήμερα είναι κορυφαία χορεύτρια του Mariinsky Ballet και έχει χορέψει πολλούς ρόλους του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου μπαλέτου.

Επίσης η Αλίνα Σόμοβα ήταν μια από τις μπαλαρίνες που εμφανίστηκαν στο ντοκιμαντέρ “Μπαλαρίνα” του 2006.

Η Αλίνα Σόμοβα έχει λάβει πολλά βραβεία όπως το βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου Vaganova- Prix το 2002 στην Αγία Πετρούπολη και το βραβείο Χρυσή Μάσκα το 2009 στην κατηγορία Καλύτερος Γυναικείος Ρόλος για την ερμηνεία της Tsar-Maiden στο μπαλέτο The Little Humpbacked Horse).

Έχει εμφανιστεί σε πολλές παραστάσεις τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό συμπεριλαμβανομένου του Γκαλά Νέου Έτους στη Σκάλα του Μιλάνου το 2005, Αστέρια του 210ου αιώνα στο Τορόντο το 2006, Les Etoiles στο Μόντρεαλ το 2006 και 2007, στο γκαλά μπαλέτου προς τιμήν της Marina Semyonova στη Μόσχα το 2008, στο γκαλά της Tamara Rojo στην Ισπανία το 2008 και στην παράσταση για την Maya Plisetskaya στην Ισπανία το 2008, στο γκαλά προς τιμήν της Galina Ulanova στο Λονδίνο το 2012, το γκαλά μπαλέτου Roberto Bolle and Friends στη Νέα Υόρκη το 2013 και το γκαλά History of Russian Ballet στο Λονδίνο το 2014. Επίσης έχει χορέψει ως κορυφαία προσκεκλημένη καλλιτέχνης με τα μεγαλύτερα μπαλέτα της Δυτικής Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Κίνας.

Viktoria Tereshkina

Η Βικτόρια Τερέσκινα γεννήθηκε στο Κρασνογιάρσκ στη Σιβηρία. Από την ηλικία των τεσσάρων ετών εκπαιδεύτηκε στην καλλιτεχνική γυμναστική. Όταν έγινε 10 ετών, οι γονείς της αποφάσισαν ότι θα μπορούσε να κάνει καριέρα στο μπαλέτο. Έτσι την πήγαν σε σχολή χορού στο Κρασνογιάρσκ. Αργότερα σε ηλικία 16 ετών έλαβε μέρος σε φεστιβάλ μπαλέτου στην Αγία Πετρούπολη. Ο Igor Belsky της πρότεινε να συμμετάσχει στην Ακαδημία Vaganova όπου ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής. Μετά από πέντε χρόνια εκπαίδευσης στο Κρασνογιάρσκ, πέρασε άλλα τρία χρόνια εκπαίδευσης στην Αγία Πετρούπολη στην τάξη της Μαρίνας Βασιλιέβα.

Μετά την αποφοίτηση της το 2001, η Τερέσκινα έγινε δεκτή αμέσως στο Μπαλέτο Μαριίνσκι όπου έγινε σολίστ το 2005 και κορυφαία χορεύτρια το 2008. Έκανε το ντεμπούτο της ως Odette/Odile στη Λίμνη των Κύκνων το 2002. Ήταν ο πρώτος κύριος ρόλος της.

Η Τερέσκινα χόρεψε πολλά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου μπαλέτου του Mariinsky. Χαρακτηριστικές ήταν οι ερμηνείες της Gamzatti και Nikiya στο μπαλέτο La Bayadere, Kitri στο μπαλέτο Don Quixote, Odette/Odile στο μπαλέτο Swan Lake, Queen Mekhemene Banu στο μπαλέτο A Legend of Love και Terpsichore στο μπαλέτο Apollo.

Δημιούργησε το ρόλο της Parasha στην παραγωγή του Yuri Smekalov The Bronze Horseman το 2016, της Paquita στην αναβίωση του Smekalov του ομώνυμου μπαλέτου το 2017 και The Mistress of Copper Mountain στην αναβίωση του Mariinsky του The Stone Flower του Yuri Grigorovich το 2016.

To 2010 η Τερέσκινα χόρεψε το ρόλο της Aurora στο μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη σε παραγωγή του Konstantin Sergeyev που παρουσιάστηκε στο Kennedy Center στην Ουάσιγκτον. Έχει περιοδεύσει με το Mariinsky στις Ηνωμένες Πολιτείες (Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη) και σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία.

Η Βικτόρια Τερέσκινα έχει λάβει πολλά βραβεία όπως το βραβείο Golden Sofit, ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά βραβεία της Αγίας Πετρούπολης στην κατηγορία καλύτερος γυναικείος ρόλος μπαλέτου το 2005 και το 2006 για τις ερμηνείες της στο Approximate Sonata και το ρόλο της Queen of the Sea στο μπαλέτο Ondine αντίστοιχα. Επίσης κέρδισε το βραβείο Ψυχή του Χορού στην κατηγορία Rising Star του περιοδικού Ballet to 2006, τον τίτλο του τιμώμενου Καλλιτέχνη της Ρωσίας το 2008, το βραβείο Ms Virtuosa στο Διεθνές Φεστιβάλ Μπαλέτου το 2010, το βραβείο Golden Sofit στην κατηγορία καλύτερος γυναικείος ρόλος στο μπαλέτο για την ερμηνεία της στο μπαλέτο Sylvia το 2014το βραβείο Χρυσή Μάσκα για τον καλύτερο γυναικείο ρόλο στο μπαλέτο για την ερμηνεία της στο Violin Concerto No. 2 σε χορογραφία Anton Pimonov το 2017 και τον τίτλο του Καλλιτέχνη της Ρωσίας το 2018.

Yulia Makhalina

H Γιούλια Μαχάλινα γεννήθηκε στο Λένινγκραντ. Εκπαιδεύτηκε με καθηγήτρια την Μαρίνα Α. Βασιλιέβα στην Ακαδημία Ρωσικού Μπαλέτου της Vaganova, όπου αποφοίτησε το 1985. Οι καθηγητές της Μαχάλινα στην Ακαδημία της είπαν ότι θα ήταν μόνο στο corps de ballet και μετά την αποφοίτησή της είχε υπογράψει με μια εταιρεία στη Λβιβ, πόλη της Ουκρανίας. Όμως έγινε δεκτή στο Μπαλέτο Kirov μετά από πρόσκληση του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή Oleg Vinogradov.

H Μαχάλινα χόρεψε τον βασικό ρόλο της Medora στο μπαλέτο Ο Κουρσάρος κατά την πρώτη σεζόν της με τον διάσημο θίασο μπαλέτου. Αργότερα έμαθε τον κύριο ρόλο στο μπαλέτο Η Λίμνη των Κύκνων κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους με την εταιρεία, κάτι το οποίο ήταν ασυνήθιστο για έναν νέο χορευτή. Η Olga Moiseyeva, η οποία ήταν γνωστή για την ερμηνεία της στο Λευκό Κύκνο Οντέτ, προετοίμασε τη Μαχάλινα για το μέρος αυτό. Συχνά συνεργάστηκε σε αυτό το μπαλέτο με τον Andris Liepa. Το 1990 η ερμηνεία της Odette – Odile με τον συνεργάτη της Igor Zelensky μαγνητοσκοπήθηκε στο Mariinsky Theatre.

Η Γιούλια Μαχάλινα ως μέλος του Μπαλέτου Μαριίνσκι από το 1986 έχει ερμηνεύσει πολλούς κύριους στα μπαλέτα Η Λίμνη των Κύκνων, Η Ωραία Κοιμωμένη, Ο Κουρσάρος και Η Άννα Καρένινα. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει πολλά μπαλέτα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου μπαλέτου.

Έχει λάβει πολλά βραβεία όπως το 1990 το Grand Prix και Χρυσό Μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου στο Παρίσι, το 1995 το βραβείο Golden Sofit award, το πιο διάσημο βραβείο θεάτρου της Αγίας Πετρούπολης. Επίσης το 1998 κέρδισε το βραβείο Prix Benois de la Danse και το 2008 το βραβείο του Καλλιτέχνη της Ρωσίας.

Η Γιούλια Μαχάλινα είναι κορυφαία χορεύτρια του Mariinsky Ballet και έχει χορέψει ως προσκεκλημένη καλλιτέχνης στο Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας και στο Deutsche Oper του Βερολίνου. Έχει χορέψει στο μπαλέτο Η Μπαγιαντέρα στο Teatro Colón στο Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), στο μπαλέτο Η Λίμνη των Κύκνων στη Βοστώνη (ΗΠΑ), στο μπαλέτο Πακίτα στην Όπερα του Παρισιού και στα μπαλέτα Η Λίμνη των Κύκνων, Η Μπαγιαντέρα και Firebird στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας.

Daria Pavlenko

Η Ντάρια Παβλένκο γεννήθηκε στη Μόσχα. Η Παβλένκο αρνήθηκε να σπουδάσει στη Σχολή Μπαλέτου Μπολσόι στην πατρίδα της και όπως η αδερφή της Νάντια πριν από αυτήν, πήγε να σπουδάσει στην Ακαδημία Μπαλέτου Vaganova στην Αγία Πετρούπολη. Εκεί ακολούθησε πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων οκτώ χρόνια πρώτα με την Όλγα Ισκαντέροβα και στη συνέχεια με την Έλενα Ευτέγιεβα.

Μετά την αποφοίτησή της το 1996, η Pavlenko έγινε δεκτή στο Mariinsky Theatre όπου έγινε σολίστ το 1998 και κορυφαία χορεύτρια το 2004.

Τον Ιούνιο του 2000, η Παβλένκο χόρεψε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπαλέτο του George Balanchine Jewels στο Covent Garden στο Λονδίνο. Η παράσταση ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτη καθώς είχε λιγότερη από μία ημέρα για να δοκιμάσει το κομμάτι. Αργότερα την ίδια χρονιά, ερμήνευσε επίσης τους κύριους ρόλους στα Διαμάντια και τα Σμαράγδια, καθιστώντας την μία από τις λίγες μπαλαρίνες που κατέκτησαν και τους τρεις ρόλους του μπαλέτου Jewels.

To 2001 ερμήνευσε τη Giselle και την Siren στο μπαλέτο του Balanchine The Prodigal Son. Την επόμενη χρονιά έλαβε το βραβείο Χρυσή Μάσκα στη Μόσχα για την ερμηνεία της ως Βασίλισσα του Χιονιού στο μπαλέτο Ο Καρυοθραύστης του Kirill Simonov. Το 2003 ως προσκεκλημένη καλλιτέχνης με το Βασιλικό Μπαλέτο χόρεψε με τον Roberto Bolle στο ρόλο της Nikiya στο μπαλέτο Η Μπαγιαντέρα σε χορογραφία Natalia Makarova. To 2006 χόρεψε τον κύριο ρόλο στο μπαλέτο Raymonda σε παραγωγή Maki Asami στο Τόκυο.

Εκτός από τους συνεργάτες της στο Mariinsky Ballet χορεύει επίσης και με διάσημα αστέρια του μπαλέτου όπως οι Nicolas Le Riche, Ethan Stiefel και Nikolay Tsiskaridze.

Η Ντάρια Παβλένκο έχει λάβει πολλά βραβεία όπως του βραβευμένου καλλιτέχνη της Ρωσίας το 2010 και το βραβείο Ψυχή του Χορού του περιοδικού Ballet το 2000. Είναι κορυφαία χορεύτρια του Mariinsky Ballet και χορεύει σε πολλά μπαλέτα. Επίσης έχει χορέψει ως προσκεκλημένη καλλιτέχνης σε παραγωγές των μπαλέτων Raymonda με το Νέο Εθνικό Θέατρο στο Τόκυο, Giselle (Giselle και Myrtha) στην Arena di Verona και Sounds of Empty Pages από το Μπαλέτο του Αμβούργου σε χορογραφία John Neumeier.

Oksana Skorik

Η Οξάνα Σκόρικ γεννήθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Η μητέρα της αποφάσισε ότι θα γίνει χορεύτρια μπαλέτου από τότε που γεννήθηκε και την πήγε στην σχολή χορού του Perm όπου παρακολούθησε μαθήματα μπαλέτου μέχρι την αποφοίτησή της σε ηλικία 18 ετών. Αποφοίτησε από τη σχολή χορού του Perm το 2007 και έγινε μέλος του Mariinsky Ballet την ίδια χρονιά. Στη Σκόρικ προσφέρθηκε μια σύμβαση με το Μπαλέτο Μαριίνσκι το 2007 να χορέψει ως coryphée μέχρι που προήχθη σε πρώτη σολίστ το 2012. Έχει περιοδεύσει με το Mariinsky Ballet στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Ευρώπη. Το Σεπτέμβριο του 2015, η Σκόρικ προήχθη σε κορυφαία χορεύτρια του Μαριίνσκι.

Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει πολλά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου μπαλέτου όπως La Sylphide, Giselle, La Bayadere, The Sleeping Beauty, Swan Lake, Raymonda, The Nutcracker, Le Corsaire, Don Quixote, Grand pas Classique, Chopiniana, Serenade, Symphony in C, Jewels, A Midsummer Night’s Dream, Concerto No 2 (Ballet Imperial), Tchaikovsky Pas de deux, Romeo and Juliet, The Legend of Love, Carmen Suite, Ondine, Marguerite and Armand, Sylvia, Le Parc, Paquita, Paquita Grand Pas Classique, In the Night, Anna Karenina, Infra (σε χορογραφία Wayne McGregor), The Bronze Horseman.

Έχει λάβει πολλά βραβεία όπως το βραβείο Ψυχή του Χορού στην κατηγορία “Rising Star” το 2012, το βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορευτών και Χορογράφων XII στη Μόσχα (2ο βραβείο το 2013) και το βραβείο Leonide Massine στην κατηγορία «Αναδυόμενο Ταλέντο στη Διεθνή Σκηνή» (στο Ποζιτάνο στην Ιταλία το 2014).

Ekaterina Kondaurova

Εκατέρινα Κονταούροβα γεννήθηκε στη Μόσχα. Αρχικά ασχολήθηκε με την γυμναστική, το πιάνο και τον χορό. Μετά την αποτυχία της να εισέλθει στη σχολή του Μπαλέτου Bolshoi, η μητέρα της κατάφερε να γίνει δεκτή στην Ακαδημία Ρώσικου Μπαλέτου Vaganova στην Αγία Πετρούπολη. Μετά την αποφοίτησή της το 2001 έγινε αμέσως δεκτή στο Mariinsky Ballet.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στη Φρανκφούρτη το 2003, ο διάσημος χορογράφος William Forsythe παρατήρησε την Κονταούροβα και την επόμενη χρονιά την κάλεσε να χορέψει στο Mariinsky στην πρεμιέρα του έργου του In the Middle, Somewhat Elevated. Έλαβε εξαιρετικές κριτικές και σύντομα πρωταγωνίστησε σε άλλα σύγχρονα έργα των Forsythe, Alexei Ratmansky και Kirill Simonov. Η Olga Chenchikova, προπονήτριά της μέχρι το 2007, εξασφάλισε την επιτυχία της σε κλασικούς ρόλους όπως η ερμηνεία της Nikiya στο μπαλέτο La Bayadere. Από το 2007, προπονήτριά της είναι η Elvira Tarasova. H Κονταούροβα επίσης χορεύει σε αρκετά μπαλέτα του George Balanchine συμπεριλαμβανομένων των Symphony in C και Jewels.

Η Εκατέρινα Κονταούροβα έχει λάβει πολλά βραβεία όπως το 2006 το βραβείο Prix Benois de la Danse, το 2008 και το 2010 το βραβείο Golden Sofit award της Αγίας Πετρούπολης για τις ερνηνείες της ως Alma στο μπαλέτο Glass Heart και ως Anna Karenina στο ομώνυμο μπαλέτο αντίστοιχα. Το 2011 κέρδισε το βραβείο Χρυσή Μάσκα για την ερμηνεία του ρόλου Anna Karenina. Την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο Η Ψυχή του Χορού του περιοδικού Ballet στην κατηγορία “Star”.

Η Εκατέρινα Κονταούροβα είναι κορυφαία χορεύτρια του Mariinsky Ballet και χορεύει πολλούς ρόλους του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου μπαλέτου. Επίσης έχει χορέψει ως προσκεκλημένη καλλιτέχνης σε περιοδείες στην Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: wikipedia.org, mariinsky.ru

επιστροφή στην κορυφή