Menu

Ακαδημία Vaganova: Η Σχολή Μπαλέτου της Ρωσίας από την οποία αποφοίτησαν οι διασημότεροι χορευτές

  • Κατηγορία Νέα

Πολλές διάσημες μπαλαρίνες όπως η Diana Vishneva, η Ulyana Lopatkina, η Svetlana Zakharova και άλλα μεγάλα ονόματα του μπαλέτου, σπούδασαν στην διασημότερη Σχολή Μπαλέτου της Ρωσίας, την Ακαδημία Μπαλέτου Vaganova.

H Agrippina Vagova, μπαλαρίνα και δασκάλα μπαλέτου, γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη πριν από 135 χρόνια. Η καριέρα της άρχισε αμέσως μετά την αποφοίτησή της από την παλαιότερη σχολή μπαλέτου της Ρωσίας. Εκείνη την εποχή δεν φανταζόταν ότι αυτή η σχολή θα είχε το όνομα της 50 χρόνια αργότερα.

Η πρώτη επαγγελματική ρώσικη σχολή μπαλέτου ιδρύθηκε το 1738 με εντολή της αυτοκράτειρας Άννας της Ρωσίας από τον γαλλικής καταγωγής Jean-Baptiste Landé, ο οποίος ήταν dance master στην Αγία Πετρούπολη. Στις προ-επαναστατικές περιόδους, οι περισσότεροι δάσκαλοι χορού στη συγκεκριμένη σχολή μπαλέτου ήταν ξένοι. 

Στη στροφή του αιώνα, η περίφημη ρώσικη σχολή μπαλέτου ήταν ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο και υιοθέτησε τις τεχνικές της ιταλικής σχολής και την κομψότητα της γαλλικής σχολής. Ωστόσο, δεν είχε βρει ακόμα μια καθορισμένη τεχνική διδασκαλίας. Αυτό το καθήκον έγινε το έργο της Agrippina Vaganova στη ζωή της. 

To 1897 η Agrippina Vaganova έγινε δεκτή στο μπαλέτο του Mariinsky Theatre. Τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της καθυστέρησαν την καριέρα της ως χορεύτρια. Έτσι ήταν χορεύτρια στο corps de ballet για πολλά χρόνια. Με την πάροδο των ετών άρχισε να εξελίσσει την τεχνική της. Η τεχνική της Vaganova, της επέτρεψε να κάνει με αρτιότητα τις δικές της σόλο variations. Ωστόσο, δεν ήταν όλοι εντυπωσιασμένοι από την απόδοσή της. Όπως ο Marius Petipa που της έκανε σκληρή κριτική. Κατά συνέπεια χόρεψε κύριους ρόλους σε μπαλέτα λίγο πριν το τέλος της καριέρας της. Το 1915 έλαβε τον τίτλο της “μπαλαρίνας”, αλλά το 1916 άφησε την σταδιοδρομία της σκηνή. Το 1921 άρχισε να διδάσκει στην σχολή, στην οποία η ίδια φοίτησε.

Οι σπουδαστές της σχολής σταδιακά διέδωσαν τη μέθοδο διδασκαλίας της σε όλη τη χώρα. Μάλιστα η Galina Ulanova ήταν μια από τις μαθήτριες της που ακολούθησε την τεχνική που της δίδαξε. Από το 1963, η Natalia Dudinskaya, συμφοιτήτρια της Ulanova, άρχισε να διδάσκει στην Ακαδημία Μπαλέτου. Η Vaganova θεωρούσε την Dudinskaya διάδοχό της. 

Η Galina Ulanova με τη σειρά της, δίδαξε την τεχνική του μπαλέτου την δεκαετία του 1960 στην Ekaterina Maximova και στον σύζυγό της και συνεργάτη της Vladimir Vasiliev. Η δεκαετία του 1960 ήταν μια περίοδος καλλιτεχνικής αναζήτησης και καινοτομία. Ο Vasiliev και η Maximova ήταν ένα από τα διασημότερα ζευγάρια του μπαλέτου τη δεκαετία του '60 που χόρεψαν σε όλο τον κόσμο.

Η Maximova μετέδωσε τα μυστικά της σχολής Vaganova στους μαθητές της. Επίσης μια από τις μπαλαρίνες που αποφοίτησαν από την διάσημη σχολή μπαλέτου είναι και η Uliana Lopatkina. Και η πρίμα μπαλαρίνα Svetlana Zakharova αποφοίτησε από την Ακαδημία Μπαλέτου Vaganova. Μετά την αποφοίτηση της αμέσως έγινε μέλος του Mariinsky Ballet και όταν ήταν 17 ετών έγινε πρώτη χορεύτρια του ίδιου θιάσου μπαλέτου. 

Επίσης απόφοιτος της Ακαδημίας Μπαλέτου Vaganova είναι και η πρίμα μπαλαρίνα Diana Vishneva, η οποία αφιερώνει πολύ χρόνο για την κατάρτιση των νέων χορευτών. Η μέθοδος Vaganova συνεχίζει να είναι μια από τις βασικές μεθόδους διδασκαλίας μπαλέτου σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: rbth.com

επιστροφή στην κορυφή