Menu

Οι συνεργασίες μεγάλων χορευτών που άφησαν εποχή στην ιστορία του μπαλέτου

  • Κατηγορία Νέα

Πολλά ζευγάρια χορού έχουν μείνει στην ιστορία για την τεχνική αρτιότητα, τον συγχρονισμό, το ταλέντο και την ξεχωριστή χημεία τους στη σκηνή. Κάθε χορευτής έχει την δική του προσωπικότητα, τη δική του χάρη και ταλέντο στο χορό. Όμως η συνύπαρξη δύο χορευτών στην σκηνή είναι πολύ σημαντική. Έτσι πολλά ντουέτα διάσημων χορευτών ξεχώρισαν στην ιστορία του μπαλέτου για τις ερμηνείες τους σε σπουδαία μπαλέτα τόσο του κλασικού όσο και του σύγχρονου ρεπερτορίου, για την μοναδική χημεία τους επί σκηνής αλλά και την εκφραστικότητά τους. Μάγεψαν και συνεχίζουν μαγεύουν το κοινό σε όλο τον κόσμο. 

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω ορισμένα διάσημα χορευτικά ζευγάρια μπαλέτου που άφησαν εποχή και ξεχώρισαν μέσα από τη συνεργασία τους.

Margot Fonteyn - Rudolf Nureyev: Ένα θρυλικό χορευτικό ζευγάρι, δύο από τους σπουδαιότερους χορευτές του 20ου αιώνα που μάγεψαν με την συνύπαρξή τους στη σκηνή. Χόρεψαν για πρώτη φορά μαζί στο μπαλέτο Giselle στις 21 Φεβρουαρίου 1962 με το Royal Ballet. Παρά τη διαφορά ηλικίας 19 ετών που είχαν η χημεία τους στη σκηνή ήταν μοναδική και μαζί θριάμβευσαν κερδίζοντας πολλούς φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Χόρεψαν μεταξύ άλλων στα μπαλέτα Swan Lake, Le Corsaire Pas de deux, Les Sylphides, La Bayadere, Raymonda και σε πολλά άλλα κορυφαία έργα. Το μπαλέτο Marguerite and Armand χορογραφήθηκε από τον Sir Frederick Ashton ειδικά για εκείνους ενώ σημείωσαν μεγάλη επιτυχία με τις ερμηνείες τους στο μπαλέτο Romeo and Juliet σε χορογραφία Sir Kenneth Mac Millan. O Rudolf Nuereyev είχε πει για την Margot Fonteyn ότι όταν χόρευαν μαζί ήταν "ένα σώμα, μια ψυχή".

Ekaterina Maximova - Vladimir Vasiliev: Ένα από τα διασημότερα ζευγάρια στη σκηνή που υπήρξε και ζευγάρι στη ζωή, δύο από τα μεγαλύτερα αστέρια του ρώσικου μπαλέτου. Η Ekaterina Maximova εισήχθη στην Ακαδημία Μπαλέτου της Μόσχας σε ηλικία 10 ετών, την ίδια χρονιά με τον μελλοντικό σύντροφό της στη ζωή και παρτενέρ της σκηνή, Vladimir Vasiliev. Η συνεργασία τους ξεκίνησε από όταν ήταν μαθητές. Η Maximova αποφοίτησε από την Σχολή Μπαλέτου της Μόσχας το 1958 και την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο Μπαλέτο Μπολσόι. το πρώτο μπαλέτο που χόρεψε με το διάσημο θίασο μπαλέτου ήταν Το Πέτρινο Λουλούδι και αργότερα για πολλά χρόνια είχε προπονήτρια την σπουδαία μπαλαρίνα Galina Ulanova. Επίσης το 1958 από την Ακαδημία Μπαλέτου της Μόσχας αποφοίτησε και ο Vladimir Vasiliev και έγινε κορυφαίος χορευτής το 1959. Ο Vladimir Vasiliev θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές όπως ο Rudolf Nureyev και ο Mikhail Baryshnikov και έχει χαρακτηριστεί "θεός του χορού". Maximova και Vasiliev χόρεψαν για πρώτη φορά μαζί το 1949 ως συμμαθητές στην Σχολή Μπαλέτου της Μόσχας και παντρεύτηκαν το 1961. Ήταν ένα από τα διασημότερα ζευγάρια του Μπαλέτου Μπολσόι, χόρεψαν μαζί σε πολλά μπαλέτα ξεχωρίζοντας στο Σπάρτακο, τον Δον Κιχώτη και άλλα με το ταλέντο και την δεξιοτεχνία τους. Επίσης χόρεψαν και στην ταινία του Franco Zeffirelli της όπερας La Traviata του Giuseppe Verdi. Ο γάμος τους διήρκεσε 50 χρόνια μέχρι το 2009 που η Maximova έφυγε από τη ζωή.

Tamara Karsavina - Vaslav Nijinsky: Η Tamara Karsavina ήταν Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα, διάσημη για την ομορφιά της, βασική καλλιτέχνης του Αυτοκρατορικού Θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης και αργότερα των Ρωσικών Μπαλέτων του Σεργκέι Ντιαγκίλεφ. Σπούδασε στην Αυτοκρατορική Σχολή Μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης. Έγινε διάσημη όταν χόρευε με τα Ρώσικα Μπαλέτα του Σεργκέι Ντιαγκίλεφ από το 1909 έως το 1922. Μάλιστα με τα Ballets Russes χόρευε συχνά με τον θρύλο του χορού Vaslav Nijinsky έως το 1913. Χόρεψαν μαζί σε μπαλέτα του Mikhail Fokine, όπως τα Petrushka και Le Spectre de la Rose. Ο Vaslav Nijinsky σπούδασε στην Αυτοκρατορική Σχολή Χορού στην Αγία Πετρούπολη αλλά η καριέρα του απογειώθηκε μετά τη γνωριμία του με τον Σεργκέι Ντιαγκίλεφ. Ξεχώρισε για την τεχνική του, την ικανότητά του να χορεύει en pointe και τα μεγάλα άλματά του. Συμμετείχε όπως και η Tamara Karsavina και η Anna Pavlova σε περιοδείες με τα διάσημα Ballets Russes σε περιοδείες στο Παρίσι.

Carla Fracci - Erik Bruhn: H Carla Fracci, η διασημότερη πρίμα μπαλαρίνα της Ιταλίας διακρίθηκε για το μοναδικό ταλέντο της στην ερμηνεία δραματικών ρόλων στα μπαλέτα Giselle, Swan Lake, Romeo and Juliet, La Sylphide και άλλα. Χόρεψε με αστέρια του μπαλέτου όπως ο Rudolf Nureyev, Erik Bruhn, Mikhail Baryshnikov σε μεγάλα μπαλέτα του κόσμου όπως Royal Ballet, Stuttgart Ballet, Royal Swedish Ballet και American Ballet Theatre. Η Carla Fracci μαζί με τον κορυφαίο χορευτή Erik Bruhn χόρεψαν σε πολλά ρομαντικά μπαλέτα κερδίζοντας τις εντυπώσεις με τη χημεία τους στη σκηνή. Έχει μείνει στην ιστορία η εμφάνισή τους στο μπαλέτο Giselle όταν χόρεψαν με το American Ballet Theatre το 1969. Ο Erik Bruhn είχε πει για την Carla Fracci ότι "έδωσε στον κόσμο μια νέα ιδέα για την μπαλαρίνα στα ρομαντικά μπαλέτα του 19ου αιώνα".

Suzanne Farrell - George Balanchine: Η διάσημη μπαλαρίνα Suzanne Farrell, η οποία έχει ιδρύσει το Suzanne Farrell Ballet στο Kennedy Center στην Ουάσιγκτον, αποτέλεσε μούσα του διάσημου χορογράφου George Balanchine. Δούλεψε σκληρά και τελειοποίησε την τεχνική της ακολουθώντας τις συμβουλές του Balanchine, ο οποίος είχε διακρίνει σε εκείνη τα ξεχωριστά αυτά χαρακτηριστικά που ήθελε να έχει μια μπαλαρίνα. Το 1965 χόρεψε μαζί με τον Balanchine στο μπαλέτο Don Quixote και προήχθη σε κορυφαία χορεύτρια. Ο πρώτος ρόλος που χόρεψε ως κορυφαία χορεύτρια ήταν στο μπαλέτο Agon με τον χορευτή Arthur Mitchell στην Όπερα του Παρισιού. Το 1968 χόρεψε και στο απόσπασμα "Διαμάντια" από το μπαλέτο "Κοσμήματα" του Balanchine. Ο Balanchine δημιούργησε πολλούς ρόλους για εκείνη. Όταν η Suzanne Farrell αποσύρθηκε από τη σκηνή αφοσιώθηκε στην διδασκαλία της τεχνικής Balanchine σε νέους χορευτές.

Gelsey Kirkland - Mikhail Baryshnikov: Δύο ακόμα από τους σπουδαιότερους χορευτές μπαλέτου που κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους διέπρεψαν στη Νέα Υόρκη. Η Gelsey Kirkland ήταν μία από τις "χορεύτριες του Balanchine" που χρειαζόταν έναν ισχυρό παρτενέρ για τα απαιτητικά pas de deux που χόρευε λόγω του ταλέντου και της δεξιοτεχνίας της. Έτσι ταίριαξε χορευτικά με τον θρυλικό χορευτή Mikhail Baryshnikov και μερικά από τα διασημότερα pas de deux που χόρεψαν μαζί ήταν από τα μπαλέτα Coppelia, Don Quixote και Nutcracker. Η χορευτική τους συνύπαρξη έμεινε στην ιστορία και μέσα από την τηλεοπτική παραγωγή του μπαλέτου Nutcracker το 1977 σε παραγωγή του Mikhail Baryshnikov. 

Carlotta Grisi - Marius Petipa: Η Carlotta Grisi ήταν μια από τις πιο γνωστές Ιταλικές μπαλαρίνες. Σπούδασε στη Σχολή Μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου και αργότερα συνέχισε την εκπαίδευση με δάσκαλο τον  Jules Perrot. Ήταν διάσημη για τις συνεργασίες της τόσο με τον Marius Petipa όσο και με τον αδερφό του, Lucien Petipa. Η συνεργασία της Carlotta Grisi με τον Marius Petipa δεν ξεχώρισε μόνο στη σκηνή καθώς η Grisi αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία του ρόλου της Giselle στην παραγωγή του ομώνυμου μπαλέτου από τον Marius Petipa. Το μπαλέτο Giselle παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα στις 28 Ιουνίου 1841 στο Théâtre de l'Académie Royale de Musique στο Παρίσι. Το μπαλέτο Giselle προκάλεσε αίσθηση και ενέπνευσε τους κριτικούς, χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο μπαλέτο της εποχής και αποτέλεσε διάδοχο του ρομαντικού μπαλέτου La Sylphide. H Carlotta Grisi σύμφωνα με ιστορικούς τέχνης ξεχώριζε για την δεξιοτεχνία της και την εκφραστικότητά της. Μετά από αυτή την επιτυχία ο σπουδαίος balletmaster Marius Petipa δημιούργησε τα έργα που αποτελούν μέχρι σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι του κλασικού ρεπερτορίου μπαλέτου.

Antoinette Sibley - Anthony Dowell: Η Dame Antoinette Sibley αποφοίτησε από τη Σχολή του Βασιλικού Μπαλέτου το 1959, χόρεψε στο μπαλέτο Swan Lake και έγινε μέλος του Royal Ballet. Έκτοτε χόρεψε πολλούς γνωστούς ρόλους σε μεγάλα μπαλέτα και ξεχώρισε για τον λυρισμό της και τις υπέροχες γραμμές της. Ο Sir Frederick Ashton δημιούργησε για εκείνη το ρόλο της Titania στο μπαλέτο The Dream το 1964. Συχνά χόρευε με τον διάσημο χορευτή Sir Anthony Dowell και μαζί αποτέλεσαν ένα από τα διασημότερα χορευτικά ζευγάρια του Royal Ballet. O Sir Anthony Dowell σπούδασε στο Sadler's Wells Ballet School και μετά την αποφοίτησή του το 1960 έγινε χορευτής του Royal Ballet. To 1986 έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του Royal Ballet και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2001 ανεβάζοντας νέες παραγωγές πολλών διάσημων μπαλέτων. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο ευγενείς χορευτές του 20ου αιώνα.

Marcia Haydee - Richard Cragun: Η συνεργασία της μεγάλης μπαλαρίνας Marcia Haydee με τον χορευτή Richard Cragun ξεκίνησε όταν ήταν και οι δύο χορευτές στο Μπαλέτο της Στουτγκάρδης το 1965. Μαζί χόρεψαν σε πολλά γνωστά μπαλέτα όπως Swan Lake, Onegin, The Taming of the Shrew και άλλα και ξεχώρισαν με τον ταλέντο τους και την χημεία τους στη σκηνή. Η επαγγελματική τους συνεργασία κράτησε μέχρι το 1996 που ο Cragun αποχώρησε από το Μπαλέτο της Στουτγκάρδης. Οι δύο σπουδαίοι χορευτές ήταν ζευγάρι και στη ζωή για 16 χρόνια. Η σχέση τους τελείωσε το 1977 όταν ο Cragun ανακοίνωσε στην Haydee ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Η Haydee είχε πει ότι "Ο Ρίτσαρντ ήταν από τους καλύτερους χορευτές στον κόσμο" ενώ παραδέχτηκε ότι ακόμα και μετά το χωρισμό τους παρέμειναν οι καλύτεροι φίλοι. 

Πηγές: wikipedia.org, dance.lovetoknow.com

επιστροφή στην κορυφή