Menu

Xορός με τη σκιά μου: Η εντυπωσιακή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ηρώδειο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την το μπαλέτο "Χορός με τη σκιά μου" σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου και σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι για δύο μόνο παραστάσεις στις 27 και στις 29 Ιουλίου 2021 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. 

Στο μπαλέτο "Χορός με τη σκιά μου", μια παραγωγή που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Νοέμβριο του 2019, ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Κωνσταντίνος Ρήγος χορογραφεί τέσσερα μοναδικά έργα του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στον "Κύκλο του C.N.S." η αγριεμένη θάλασσα αποτελεί το σκηνικό για την απώλεια και την οδύνη, στον "Καπετάν Μιχάλη" ο νυχτερινός υγρός άνεμος του νότου «πέφτει πάνω στις γυναίκες σαν άντρας και πάνω στους άντρες σαν γυναίκα», στο "Καταραμένο φίδι" η μορφή του Καραγκιόζη στέκει σαν σύμβολο της διαχρονικής λαϊκής τέχνης, ενώ στο "Χαμόγελο της Τζοκόντας" η Νέα Υόρκη γίνεται το πολυτελές και πολύβουο φόντο που περιβάλλει τη μοναξιά και την απόγνωση της σύγχρονης ζωής.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Πιο αναλυτικά η παράγωγή μας μεταφέρει σε τέσσερα δωμάτια, σε τέσσερις κατευθύνσεις:

Ο κύκλος του C.N.S. είναι ένα έργο για βαρύτονο και πιάνο σε ποίηση του συνθέτη, το οποίο γράφτηκε για τον θάνατο του νεαρού Ισπανού Ετιέν Ραίριχ Μόριτς (1952) και συμβολίζει τον βορρά, το αφαιρετικό τοπίο της «ερημικής παραλίας», την έρημη χώρα του θανάτου.

Ο καπετάν Μιχάλης είναι η μουσική για τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη (1966) και συμβολίζει τον νότο, με το μεσογειακό, άνυδρο τοπίο, τον άνεμο που πέφτει ερωτικά πάνω στα σώματα, τη μορφή του καζαντζακικού άντρα που έχει μέγεθος μεγαλύτερο από το πραγματικό. 

Το καταραμένο φίδι είναι η σουίτα μπαλέτου με δύο πιάνα που έγραψε για το Ελληνικό Χορόδραμα (1949), είναι η ανατολή, μια χώρα των σκιών και του παραμυθιού, όπου το παλιό και το καινούριο συνυπάρχουν αλληλοσπαρασσόμενα.

Το χαμόγελο της Τζοκόντας είναι το έργο ορόσημο για τη μεταπολεμική ελληνική δημιουργία (1965), είναι η δύση, μια σπουδή του συνθέτη πάνω στην ιστορία της δυτικής μουσικής, αλλά και μια άσκηση προσωπικής συνθετικής πειθαρχίας.

Στον κόσμο που δημιουργεί ο Κωνσταντίνος Ρήγος κάθε σημείο του ορίζοντα είναι κι ένα δωμάτιο, κάθε κατεύθυνση του ορίζοντα περικλείεται σε έναν εσωτερικό χώρο, όπου ο χορός γίνεται ένα με τη μουσική. 

Πληροφορίες παραστάσεων

ΧΟΡΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

27, 29 Ιουλίου 2021

Ώρα έναρξης: 21:00 μ.μ.

Χορογραφία, σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος

Κοστούμια: Deux Hommes 

Συνεργάτιδα αρχιτέκτονας: Μαίρη Τσαγκάρη 

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Βίντεο: Βασίλης Κεχαγιάς

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Χατζιδάκις

Με τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ

Με πληροφορίες από: nationalopera.gr

Φωτογραφίες: instagram @greeknationalopera, @greek_national_opera_ballet

επιστροφή στην κορυφή