Menu

Beatriz Stix-Brunell: Η ταλαντούχα μπαλαρίνα που αποφάσισε να αφήσει το χορό για να σπουδάσει

  • Κατηγορία Νέα

Η Beatriz Stix-Brunell είναι μια από τις πιο ταλαντούχες μπαλαρίνες της γενιάς της. Φέτος τον Ιούλιο, η γνωστή μπαλαρίνα, που χόρευε ως Πρώτη Σολίστ με το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου (Royal Ballet) ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει την επιτυχημένη καριέρα της στον επαγγελματικό χορό για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Έτσι αποχαιρέτησε το κοινό του Royal Opera House χορεύοντας στο έργο “After the Rain” σε χορογραφία Christopher Wheeldon.

Η Beatriz Stix-Brunell γεννήθηκε στο Μαϊάμι και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε την εκπαίδευση στο μπαλέτο στην Σχολή του Αμερικανικού Μπαλέτου (School of American Ballet). Επίσης σε ηλικία 12 ετών παρακολούθησε μαθήματα και στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού (Paris Opera Ballet School). Μετά από ένα χρόνο που έμεινε στο Παρίσι επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και συνέχισε εκεί να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Nightingale Bamford School. Μάλιστα χόρεψε με το American Ballet Theatre στην παράσταση “Η Ωραία Κοιμωμένη” (The Sleeping Beauty) σε παραγωγή του Kevin McKenzie.

Σε ηλικία 14 ετών, η ταλαντούχα μπαλαρίνα πέρασε από οντισιόν για το θίασο χορού Morphoses του γνωστού χορογράφου Christopher Wheeldon. Έγινε δεκτή στον συγκεκριμένο θίασο χορού με τον οποίο χόρεψε στα έργα Απόλλωνας (Apollo) και Πολυφωνία (Polyphonia). Επίσης χόρεψε μαζί με διάσημους χορευτές του Royal Ballet και New York City Ballet μεταξύ των οποίων οι Leanne Benjamin, Edward Watson, Wendy Whelan, Maria Kowroski και Tiler Peck. Γνώρισε την τότε καλλιτεχνική διευθύντρια του Royal Ballet, Monica Mason, στο πλαίσιο της περιοδεία του θιάσου χορού Morphoses στο Λονδίνο και σε ηλικία 17 ετών έγινε δεκτή στο Royal Ballet. Ως καλλιτέχνης του Βασιλικού Μπαλέτου, η Beatriz Stix-Brunell χόρεψε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπαλέτο “Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων” (Alice's Adventures in Wonderland) και λίγο αργότερο χόρεψε στο μπαλέτο “The Prince of the Pagodas”.

Το 2021 έγινε σολίστ στο Royal Ballet και πρώτη σολίστ το 2016. Μεταξύ των ρόλων που ερμήνευσε με τον διάσημο θίασο μπαλέτου είναι: Ιουλιέτα στο μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλίετα, The Young Girl στο μπαλέτο The Two Pigeons, Sugar Plum Fairy στο μπαλέτο Καρυοθραύστης και τους κύριους ρόλους “Emeraldsκαι “Diamonds” στο μπαλέτο Κοσμήματα. Στο απόγειο της καριέρας της πήρε την απόφαση να αφήσει τον επαγγελματικό χορό και να αφοσιωθεί στις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Πάντα ήξερα ότι κάποια στιγμή ήθελα να επιστρέψω στα θρανία και είμαι στο θίασο εδώ και 11 χρόνια. Έχοντας χορέψει νέους ρόλους που ονειρευόμουν και έζησα αυτή την εμπειρία, ένιωσα ότι ήταν η τέλεια στιγμή να αφήσω από την καριέρα στον χορό, την οποία είχα το προνόμιο να κάνω τόσο καιρό», αναφέρει χαρακτηριστικά η διάσημη μπαλαρίνα στην βρετανική Guardian.

Μετά από τόσα χρόνια σε έναν κορυφαίο θίασο χορού και μαθαίνοντας από τους καλύτερους, η Beatriz Stix-Brunell ήξερε ότι ήθελε να επικεντρωθεί στις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο. Η πανδημία του κορονοϊού έπαιξε ρόλο στην απόφασή της καθώς είχε γίνει δεκτή στο Πανεπιστήμιο πριν από την πανδημία και με το lockdown και το κλείσιμο των θεάτρων για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μπαλαρίνα άρχισε να συνηθίζει να μελετά χωρίς να έχει το χορό στην καθημερινότητά της.

«Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ είναι γεμάτο λαμπρά μυαλά. Επειδή είχα αυτή την εμπειρία στις τέχνες, θέλω να ζήσω αυτή την εμπειρία και σε πνευματικό επίπεδο», συμπληρώνει η ταλαντούχα μπαλαρίνα μιλώντας για την απόφαση της.

Πηγές: wikipedia.org, dancemagazine.com

Φωτογραφίες: instagram @bstix_brunell

επιστροφή στην κορυφή