Menu

Sylvie Guillem: Η λαμπρή καριέρα, ο Νουρέγιεφ και η απόφασή της να αφήσει το χορό - Η ενδιαφέρουσα συνέντευξή της

  • Κατηγορία Νέα

Έχουν περάσει έξι σχεδόν χρόνια από την ημέρα που η Sylvie Guilllem (Συλβί Γκιλέμ), μία από τις σπουδαιότερες χορεύτριες του 20ου αιώνα, αποχαιρέτησε το κοινό σταματώντας την καριέρα της στον χορό. Σε ηλικία 19 ετών ονομάστηκε "etoile" από τον Rudolf Nureyev (Ρούντολφ Νουρέγιεφ) χορεύοντας με το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, ξεχώρισε με το ταλέντο της και έγινε η "απόλυτη ντίβα" του χορού ερμηνεύοντας πολλούς κύριους ρόλους σε διάσημα έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Με το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού χόρεψε από το 1984 έως το 1989 ενώ αργότερα χόρεψε ως guest artist κορυφαία χορεύτρια με το Royal Ballet (Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου). Επίσης έλαμψε στη σκηνή χορεύοντας και σύγχρονες χορογραφίες με το Sadler's Wells Theatre του Λονδίνου. Το 2014 ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει το χορό και αποχαιρέτησε τη σκηνή στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Λίγα χρόνια μετά την απόφασή της να αποσυρθεί από το χορό, η 56χρονη σήμερα Sylvie Guilllem έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον κορυφαίο χορευτή Daniil Simkin μιλώντας για τη ζωή της και την καριέρα της στο χορό. Η σπουδαία χορεύτρια σήμερα ζει σε ένα κτήμα στο Λάτσιο, στα όρια της Τοσκάνης και της Ούμπρια με τον σύζυγό της, φωτογράφο, Ζιλ Ταπί. Στην σπάνια συνέντευξή της, η διάσημη μπαλαρίνα κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και θυμάται την ζωή της ως χορεύτρια, την Όπερα του Παρισιού και την συνεργασία της με τον θρύλο του μπαλέτου Rudolf Nureyev. 

Η Sylvie Guillem εισήλθε στη Σχολή της Όπερας του Παρισιού σε ηλικία 12 ετών και έγινε μέλος του corps de ballet το 1981 σε ηλικία 16 ετών. Δύο χρόνια αργότερα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου της Βάρνας στη Βουλγαρία. Σε ηλικία μόλις 19 ετών ονομάστηκε etoile χορεύτρια από τον Rudolf Nureyev μετά την ερμηνεία της στο μπαλέτο Λίμνη των Κύκνων. Έπειτα χόρεψε πολλούς σημαντικούς ρόλους ορισμένες φορές με τον ίδιο τον Νουρέγιεφ ως παρτενέρ. 

Μιλώντας για την συνεργασία της με τον Rudolf Nureyev, η Sylvie Guillem αποκαλύπτει: "Φυσικά και είχαμε καβγάδες. Γιατί ήταν πολύ ντροπαλός και επιθετικός μαζί, εγώ ήμουν επίσης ντροπαλή και επιθετική και η επίθεση ήταν η καλύτερη άμυνα. Για το μόνο που μετανιώνω είναι ότι έφυγε νωρίς και δεν προλάβαμε να γίνουμε φίλοι. Όταν άρχισαν να μην υπάρχουν εμπόδια και φράγματα μεταξύ μας και θα μπορούσαμε να γίνουμε πολύ φίλοι ήταν πολύ άρρωστος κι εγώ ήμουν πολύ νέα και υπό συνεχή πίεση". Παράλληλα τόνισε πως τον θεωρεί μεγάλο νεωτεριστή του χορού, εκείνον που μεταξύ άλλων της έμαθε ότι στο χορό δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. 

Το 1989, η Sylvie Guillem έφυγε από την Όπερα του Παρισιού για να αφοσιωθεί σε μια διεθνή καριέρα. Έτσι εισήλθε στο Royal Ballet του Λονδίνο στις 14 Απριλίου 1989. Οι συνεργασίες της με σπουδαίους χορογράφους όπως ο William Forsythe, ο Maurice Béjart, ο Mats Ek και ο Russell Maliphant έδωσαν μια νέα πνοή στην καριέρα της. Μάλιστα ο Béjart της έδωσε την δυνατότητα να αναπτύξει την ευαισθησία της απέναντι στον σύγχρονο χορό. Ο Mats Ek και ο Russell Maliphant δημιούργησαν σόλο και ντουέτα για εκείνη αναδεικνύοντας τις εκφραστικές της ικανότητες και στον σύγχρονο χορό.

Η Sylvie Guillem έχει χορέψει στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, από το Θέατρο Kirov της Αγίας Πετρούπολης, το American Ballet Theatre της Νέας Υόρκης μέχρι το Teatro alla Scala του Μιλάνου. Το 2012 βραβεύθηκε με τον Χρυσό Λέοντα για το Επίτευγμα της Ζωής στη Βενετία για τον «επανασχεδιασμό της φιγούρας του χορευτή». Η ίδια εξηγεί ότι όσα χρόνια ασχολήθηκε επαγγελματικά με το χορό προχωρούσε και ήταν ευτυχισμένη. Όπως αποκαλύπτει δεν είχε βάλει κάποιο στόχο, στον οποίο ήθελε να φτάσει με οποιοδήποτε κόστος. Για την ίδια είναι θέμα οπτικής και αν δεν είσαι ευτυχισμένος δεν υπάρχει νόημα. 

Για την απόφασή της να σταματήσει το χορό, η Sylvie Guillem επισημαίνει πως όταν έλαβε αυτή την απόφαση το γνώριζε πριν από όλους και πριν το αποφασίσει κάποιος άλλος για εκείνη. "Δεν είναι ωραίο να συνεχίζεις όταν το καταλαβαίνεις γιατί δεν κάνεις αυτό που θέλεις ή αυτό που περιμένει το κοινό από εσένα", τονίζει μεταξύ άλλων η σπουδαία μπαλαρίνα. 

"Όταν έκανα γυμναστική, έπαιζα. Είχε πλάκα. Το μπαλέτο δεν ήταν καθόλου διασκεδαστικό. Ο Νουρέγιεφ με έμαθε ότι πρέπει να τηρείς αυτό που πιστεύεις. Αυτό ήταν ένα καλό μάθημα για να μάθεις ότι πρέπει να πολεμάς", λέει χαρακτηριστικά η Sylvie Guillem στη συνέντευξή της.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη της σπουδαίας χορεύτριας που διατίθεται δωρεάν στον ιστότοπο Dance Masterclass:

https://www.dance-masterclass.com/sylvie-documentary

επιστροφή στην κορυφή