Menu

Ο τρόπος κατασκευής των παπουτσιών πουέντ για το μπαλέτο (video)

Tα παπούτσια που φορούν οι μπαλαρίνες για να χορεύουν στις μύτες των ποδιών τους, γνωστά ως pointe (πουέντ) είναι κατασκευασμένα με μεγάλη δεξιοτεχνία. Το μπροστινό μέρος στις πουέντ είναι σκληρό έτσι ώστε να βοηθούν την μπαλαρίνα να χορεύει και να ισορροπεί στις μύτες των ποδιών της. Επίσης οι πουέντ έχουν επένδυση από σατέν ύφασμα. Η κατασκευή τους χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική και ακρίβεια και γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Οι κατασκευαστές δημιουργούν διαφορετικούς τύπους πουέντ κατάλληλα προσαρμοσμένους για κάθε μπαλαρίνα.

Σε γενικές γραμμές οι πουέντ αποτελούνται από δύο βασικά στοιχεία: ένα κουτί στο μπροστινό μέρος που περιβάλλει και στηρίζει τα δάχτυλα των ποδιών και ένα κομμάτι από άκαμπτο υλικό που στηρίζει την καμάρα του ποδιού. Το πρώτο τμήμα των πουέντ, το κουτί είναι κατασκευασμένο από στρώσεις χαρτιού και υφάσματος κολλημένες μεταξύ τους. Σε άλλες περιπτώσεις για την κατασκευή του χρησιμοποιείται πλαστικό και σε άλλες καουτσούκ. Το δεύτερο τμήμα των πουέντ είναι κατασκευασμένο από δέρμα, πλαστικό, χαρτόνι ή στρώματα κόλλας και υφάσματος.

Επίσης οι πουέντ έχουν δερμάτινη σόλα και καλύπτονται από σατέν ύφασμα που προσδίδει όμορφη αισθητικά εμφάνιση στο παπούτσι. Οι πουέντ συνήθως είναι διαθέσιμες σε ανοιχτό ροζ χρώμα αλλά κατασκευάζονται και σε άλλα χρώματα ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παράστασης. Οι μπαλαρίνες προσθέτουν κορδέλες για να στερεώσουν τις πουέντ σωστά στα πόδια τους και να χορεύουν με ασφάλεια.

Σε ένα video που έχει δημοσιευτεί στo λογαριασμό της διάσημης γαλλικής εταιρείας παπουτσιών Repetto στο instagram μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από τον τρόπο που κατασκευάζονται οι πουεντ. Στα εργαστήρια κατασκευής παπουτσιών εξειδικευμένοι τεχνίτες φτιάχνουν από το μηδέν τις πουέντ και τις σχεδιάζουν έτσι ώστε να ταιριάζουν στο σχήμα των ποδιών κάθε μπαλαρίνας.

Φωτογραφίες και video: @repettoparis instagram

επιστροφή στην κορυφή