Menu

Πως δημιουργούνται τα κοστούμια του έργου Καρυοθραύστης για το Μπαλέτο του Μπέρμιγχαμ (video)

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους στο μπαλέτο Καρυοθραύστης είναι αναμφισβήτητα εκείνος της Ζαχαρένιας Νεράιδας. Για τον ρόλο αυτό, κάθε θίασος μπαλέτου δημιουργεί και ένα εντυπωσιακό κοστούμι για την μπαλαρίνα που θα ερμηνεύσει τη Ζαχαρένια Νεράιδα. Τις περισσότερες φορές το κοστούμι για τον συγκεκριμένο ρόλο, στο μπαλέτο Καρυοθραύστης, είναι μια ρομαντική tutu με περίτεχνη διακόσμηση. Σε κάθε περίπτωση η tutu απαιτεί πολλές ώρες για να δημιουργηθεί και να ταιριάζει άψογα στην μπαλαρίνα που θα την φορέσει.

Οι χειροποίητες tutu φούστες μπαλέτου μπορεί να χρειαστούν 60-90 ώρες εργασίας για τη δημιουργία τους. Επίσης μια tutu φούστα μπορεί να κοστίσει περίπου 1.500 δολάρια γεγονός που την καθιστά συχνά μια υψηλή δαπάνη για έναν θίασο μπαλέτου. Αποτελείται από πολλές στρώσεις από τούλι και η μορφή της βασίζεται κυρίως στη ρομαντική tutu που είχε φορέσει η μπαλαρίνα Marie Taglioni το 1832 στην Όπερα του Παρισιού για το μπαλέτο La Sylphide.

Ο Καρυοθραύστης του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι αποτελεί ένα από τα διασημότερα κλασικά μπαλέτα και συνεχίζει να μαγεύει το κοινό και σήμερα, σχεδόν 120 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του. Είναι ένα έργο που συνδέεται με τα Χριστούγεννα και περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο σχεδόν όλων των μεγάλων θιάσων μπαλέτου σε όλο τον κόσμο. Στο μπαλέτο Καρυοθραύστης, ένας από τους ρόλους που ξεχωρίζει είναι ο ρόλος της Ζαχαρένιας Νεράιδας με έμπνευση από τα ζαχαρωτά. Ο ρόλος αυτός είναι ένας από τους βασικούς στο ρεπερτόριο μιας μπαλαρίνας και αναδεικνύει το ταλέντο της. 

Μια παραγωγή του διάσημου αυτού μπαλέτου παρουσιάζει τη νέα σεζόν χορού και το Βασιλικό Μπαλέτο του Μπέρμιγχαμ. Έτσι μέσα από video, που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του διάσημου θιάσου μπαλέτου στο instagram, οι ειδικοί για τα κοστούμια της παράστασης μας δίνουν μια γεύση από τη διαδικασία της δημιουργίας τους και συγκεκριμένα για το κοστούμι του ρόλου της Sugar Plum Fairy. 

Βίντεο από @bhamroyalballet

επιστροφή στην κορυφή