Menu

Ποιο ήταν το πρώτο μπαλέτο στην ιστορία - Η υπόθεση με έμπνευση από την ελληνική μυθολογία

  • Κατηγορία Νέα

Το μπαλέτο είναι μια μορφή τέχνης που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό στο πέρασμα των αιώνων. Η ιστορία του ξεκινά πριν από 500 περίπου χρόνια, όταν τα πρώτα μπαλέτα παρουσιάστηκαν στις μεγάλες αριστοκρατικές αυλές της Ιταλίας και της Γαλλίας. Ήταν μεγάλες γιορτές με χορό και μουσική που διοργάνωναν οι βασιλικές οικογένειες για τους καλεσμένους τους.

Μπορεί οι πρώτες παραστάσεις χορού να παρουσιάστηκαν στην Γαλλία, αλλά οι ρίζες του μπαλέτου τοποθετούνται στην Ιταλία την εποχή της Αναγέννησης. Τότε οι χορευτές έκαναν βήματα στο ρυθμό μουσικής ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι καλεσμένοι. Φορούσαν μακριά επίσημα φορέματα εποχής. Έκτοτε το μπαλέτο, με το πέρασμα του χρόνου, αναπτύχθηκε αρκετά, απέκτησε συγκεκριμένη τεχνική σε συνδυασμό με την κατάλληλη μουσική και πήρε την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. 

Εκτός από τα μπαλέτα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου που είναι γνωστά και παρουσιάζονται από θιάσους μπαλέτου σε όλο τον κόσμο, έχει ενδιαφέρον να δούμε και κάποια στοιχεία για το πρώτο μπαλέτο στην ιστορία του χορού.

Το μπαλέτο αυτό είχε τίτλο "Le Ballet Comique de la Reine" ("Το Κωμικό Μπαλέτο της Βασίλισσας") και παρουσιάστηκε το 1581. Η Αικατερίνη των Μεδίκων, η οποία τότε ήταν βασίλισσα της Γαλλίας, διοργάνωσε μια παράσταση μπαλέτου για το γάμο της αδερφής της. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο βασιλιάς και μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση του μπαλέτου ήταν εμπνευσμένη από την μάγισσα Κίρκη στην Οδύσσεια του Ομήρου.

Το μπαλέτο "Le Ballet Comique de la Reine" παρουσιάστηκε σε μια αίθουσα χορού δίπλα στο Παλάτι του Λούβρου, είχε διάρκεια περίπου πέντε ώρες και το παρακολούθησαν 10.000 επισκέπτες. Ενώ θεωρείται το πρώτο μπαλέτο, πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι υπήρχαν και άλλες παρόμοιες παραγωγές πριν από αυτό.

Η Αικατερίνη των Μεδίκων αγαπούσε το θέατρο και τη μουσική και διοργάνωνε πολυτελείς εκδηλώσεις. Θεωρούσε τις τέχνες ως μέσο δημιουργικής έκφρασης. Συγκέντρωσε ορισμένους από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της εποχής και η συμβολή της θεωρείται σημαντική στην Γαλλική Αναγέννηση.

Πηγές: liveabout.com, wikipedia.org

επιστροφή στην κορυφή