Menu

H Maria Kowroski αποχαιρέτησε το New York City Ballet - Η λαμπρή καριέρα και το νέο επαγγελματικό της βήμα

Η κορυφαία χορεύτρια του New York City Ballet, Maria Kowroski (Μαρία Κοουρόσκι) αποχαιρετά τη σκηνή μετά από περισσότερα από 25 χρόνια λαμπρής καριέρας στο χορό. Μια σπουδαία μπαλαρίνα με μοναδικό ταλέντο, σπάνια ευλυγισία, τεχνική αρτιότητα αλλά και χιούμορ. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει πολυάριθμα έργα του κλασικού και σύγχρονου απαιτητικού ρεπερτορίου του New York City Ballet.

Η 45χρονη διάσημη μπαλαρίνα Maria Kowroski, η τελευταία χορεύτρια του New York City Ballet που συνεργάστηκε με τον κορυφαίο χορογράφο Jerome Robbins, αποχαιρέτησε τη σκηνή πριν λίγες ημέρες. Τα σχέδια της Kowroski να αποσυρθεί από τη σκηνή καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το τέλος της καριέρας της στον επαγγελματικό χορό σηματοδοτεί και το τέλος μιας εποχής για το New York City Ballet.

Ο λόγος που αποφάσισε να χορέψει το έργο “Glass Pieces” του Jerome Robbins, αυτή τη σεζόν, με κρυστάλλινη λαμπρότητα, είναι γιατί εκείνος της είχε κάνει κομπλιμέντο για την παράσταση αυτή. “Δεν είπε πολλά, αλλά ένιωσα ότι του άρεσε”, είπε η Maria Kowroski.

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα πάντα και έτσι ανέτρεψε και τα σχέδια της Kowroski να αποχωρήσει από τη σκηνή. Τραυματίστηκε το 2019 πριν την πανδημία, μετά ακυρώθηκαν όλες οι παραστάσεις της χειμερινής και ανοιξιάτικης σεζόν και τελικά αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί αυτό το φθινόπωρο. Έτσι αποχαιρέτησε το κοινό, στις αρχές Οκτωβρίου 2021 με ένα πλούσιο πρόγραμμα από διάσημα έργα των χορογράφων George Balanchine, Christopher Wheeldon, Mauro Bigonzetti.

Η Maria Kowroski γεννήθηκε στο Γκραντ Ράπιντς, στην πολιτεία Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Μετά την ένταξή της στο New York City Ballet το 1995, γνώρισε μια πολύ γρήγορη άνοδο και μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε κορυφαία χορεύτρια. Ενώ ήταν ακόμη χορεύτρια του corps de ballet, χόρεψε σε έργα του George Balanchine, όπως “Prodigal Son” και “Apollo”.Η Wendy Whelan, πρώην κορυφαία χορεύτρια και σημερινήαναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του New York City Ballet, είχε επιλεγεί να ερμηνεύσει τη μούσα Πολύμνια στο μπαλέτο “Απόλλων” ενώ η Maria Kowroski επρόκειτο να κάνει το ντεμπούτο της ως Τερψιχόρη.

Έντονη επιρροή στην καριέρα της Kowroski είχε ο Christopher Wheeldon, πρώην χορευτής του New York City Ballet και ο διάσημος χορογράφος, ο οποίος δημιούργησε τρία έργα μαζί της για τον θίασο και της έδωσε για να χορέψει πολλά από τα μπαλέτα του. Ο θάνατος της μητέρας της το 2005 οδήγησε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την σπουδαία μπαλαρίνα. Άρχισε να αμφισβητεί τη θέση της στο New York City Ballet, αλλά η συμμετοχή της στο νεοσύστατο τότε θίασο χορού Morphoses του Christopher Wheeldon, έδωσε νέα πνοή στο έργο της.

Το 2008 σε μια περιοδεία γνώρισε τον σύζυγό της, Martin Harvey, ηθοποιό και χορευτή, ο οποίος ήταν επίσης μέλος των Morphoses. Για πρώτη φορά χόρεψαν μαζί σε ένα pas de deux με τίτλο “Je Ne T’Aime Pas”. Έχουν αποκτήσει έναν γιο 5 χρονών και μετακόμισαν στο Νιου Τζέρσεϊ. Μάλιστα από το Νοέμβριο,η Maria Kowroski θα συνεχίσει την καριέρα της αναλαμβάνοντας τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Μπαλέτου του Νιου Τζέρσεϊ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάσημη μπαλαρίνα είχε επισκεφτεί την Ελλάδα και είχε χορέψει στο Ηρώδειο σε μια παράσταση με τους χορευτές του New York City Ballet. Σε ανάρτησή της, στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, πριν τρία χρόνια για την 50η επέτειο του μπαλέτου Dances at a Gathering του Jerome Robbins, η διάσημη μπαλαρίνα είχε σημειώσει πως χόρευε για τουλάχιστον 20 χρόνια σε αυτό το μπαλέτο, το οποίο είχε παρουσιαστεί και στην Ελλάδα με το New York City Ballet. Η μπαλαρίνα στην ανάρτηση της ανέφερε πόσο εντυπωσιασμένη ήταν κοιτάζοντας την Ακρόπολη και πόση ευγνωμοσύνη ένιωσε που βρισκόταν εκεί. Δείτε παρακάτω την συγκεκριμένη ανάρτηση που αναφέρεται στη χώρα μας καθώς και μια ανάρτηση από την ημέρα που αποχαιρέτησε τη σκηνή του New York City Ballet.

Πηγή: New York Times

Φωτογραφίες: Instagram @nycballet

επιστροφή στην κορυφή