Menu

Wolrd Ballet Day 2021: Οι καλύτερες στιγμές της μεγάλης γιορτής του μπαλέτου

  • Κατηγορία Νέα

Η Παγκόσμια Ημέρα του Μπαλέτου φέτος γιορτάστηκε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 προσφέροντας για μία ακόμη χρονιά μοναδικές στιγμές στους λάτρεις του μπαλέτου σε όλο τον κόσμο. Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά κορυφαίοι θίασοι μπαλέτου παρουσίασαν σε ζωντανή μετάδοση, κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου, την προπόνηση και τις πρόβες των χορευτών τους, δίνοντας στο κοινό μια γεύση απ' όσα συμβαίνουν πίσω από τη σκηνή των μεγάλων θεάτρων του κόσμου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, εκτός από τις πρόβες για τις μεγάλες παραγωγές των μεγάλων θιάσων μπαλέτου για τη νέα σεζόν, προβλήθηκαν και συνεντεύξεις από κορυφαίους καλλιτέχνες. 

Στην μεγάλη γιορτή του μπαλέτου, όπως κάθε χρόνο, είδαμε διάφορα αποσπάσματα από διάσημα έργα μέσα livestream και σπουδαίους χορευτές από όλο τον κόσμο. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω κάποιες από τις καλύτερες στιγμές της World Ballet Day 2021. 

Το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού (Ballet Opera de Paris) παρουσίασε αποσπάσματα από την νέα μεγάλη παραγωγή "Le Rouge et le Noir" του σπουδαίου πρώην χορευτή και χορογράφου Pierre Lacotte. Το έργο παρουσιάζεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην Όπερα Γκαρνιέ. Η υπόθεση του μπαλέτου Le Rouge et le Noir ακολουθεί την πολυτάραχη ζωή του Julien Sorel, του ήρωα του ομώνυμου μυθιστορήματος του Stendhal με μουσική του Jules Massenet. Κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης για την παραγωγή αυτή μίλησαν ο Pierre Lacotte και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού και πρώην κορυφαία χορεύτρια του διάσημου θιάσου μπαλέτου, Aurélie Dupont. Μεταξύ των διάσημων χορευτών, Étoiles του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, που είδαμε να χορεύουν στο μπαλέτο Le Rouge et le Noir ήταν η Amandine Albisson, ο Mathieu Ganio, η Ludmila Pagliero και άλλοι ταλαντούχοι χορευτές.

https://www.facebook.com/operadeparis/videos/290224159429582 

Το Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου (La Scala Ballet) παρουσίασε την προπόνηση των χορευτών του διάσημου θιάσου μπαλέτου αλλά και αποσπάσματα από τις πρόβες για τις παραγωγές χορού της νέας σεζόν. Έτσι κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης είδαμε αποσπάσματα από τις πρόβες για τα έργα: Solitude Sometimes του Philippe Kratz που θα κάνει ντεμπούτο στη Σκάλα του Μιλάνου στις 25 Ιανουαρίου 2022 για το τρίπτυχο Dawson / Kratz / Kylián που θα παρουσιαστεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022. Επίσης παρουσιάστηκαν οι πρόβες για το κλασικό μπαλέτο Don Quixote σε χορογραφία του Rudolf Nureyev με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του μπαλέτου, Manuel Legris που θα παρουσιαστεί από 29 έως 31 Οκτωβρίου 2021.

https://www.facebook.com/teatro.alla.scala/videos/412563433848906

Το Μπαλέτο Μπολσόι (Bolshoi Ballet) στη Μόσχα παρουσίασε ένα τρίωρο πρόγραμμα με παρουσιαστές τη σολίστ Ana Turazashvili και τον κορυφαίο χορευτή Artem Ovcharenko. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τα μαθήματα μπαλέτου των χορευτών και συνεχίστηκε με τις πρόβες των ταλαντούχων χορευτών του διάσημου θιάσου για τα μπαλέτα που θα παρουσιαστούν τη νέα σεζόν. Μεταξύ άλλων προβλήθηκαν και συνεντεύξεις από τους κορυφαίους χορευτές Denis Rodkin, Eleonora Sevenard, Dmitry Smilevsky, Evgenia Obraztsova, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του μπαλέτου Makhar Vaziev και την απόλυτη πρίμα μπαλαρίνα Svetlana Zakharova. 

https://www.facebook.com/bolshoitheatre/videos/423556359184617

Το Μπαλέτο Μαριίνσκι (Mariinsky Ballet) της Αγίας Πετρούπολης προβλήθηκαν τα πρωινά μαθήματα μπαλέτου των χορευτών στην ιστορική σκηνή του Θεάτρου Μαριίνσκι. Επίσης μεταδόθηκε ζωντανά μια παράσταση γκαλά μπαλέτου με τα αστέρια του Mariinsky Ballet, Diana Vishneva, Viktoria Tereshkina, Kimin Kim, Timur Askerov, Ekaterina Kondaurova και άλλους κορυφαίους καλλιτέχνες που χόρεψαν αποσπάσματα από μεγάλα μπαλέτα όπως Romeo and Juliet, Margurite and Armand και άλλα. Επίσης παρουσιάστηκε ένα απόσπασμα από το μπαλέτο Pharaoh’s Daughter σε χορογραφία Alexei Ratmansky, το οποίο θα παρουσιαστεί τη νέα σεζόν. 

https://www.facebook.com/mariinsky.theatre/videos/982337602316541

To Royal Ballet του Λονδίνου παρουσίασε ζωντανά τα μαθήματα των χορευτών και τις πρόβες για τα μπαλέτα που θα παρουσιαστούν στην Royal Opera House τη νέα σεζόν. Μεταξύ άλλων προβλήθηκε η πρόβα του corps de ballet για το μπαλέτο Giselle και η πρόβα της κορυφαίας χορεύτριας Marianela Núñez για το ίδιο μπαλέτο με την πρώην μπαλαρίνα και πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια του Royal Ballet, Dame Monica Mason. Τα video είναι διαθέσιμα στον επίσημο λογαριασμό της Royal Opera House στο Youtube.

Το Μπαλέτο της Στουτγκάρδης (The Stuttgart Ballet) παρουσίασε ζωντανά αποσπάσματα από τις πρόβες για το μπαλέτο "Onegin" του John Cranko με πρωταγωνιστές τους διάσημους χορευτές Elisa Badenes και Friedemann Vogel και τους ταλαντούχους χορευτές του διάσημου θιάσου χορού. 

Το Κρατικό Μπαλέτο της Βαυαρίας (Bayerisches Staatsballett) στο Μόναχο παρουσίασε ζωντανά τα μαθήματα μπαλέτου των χορευτών και τις πρόβες για το μπαλέτο Cinderella του Christopher Wheeldon. Στις πρόβες συμμετείχαν οι χορευτές Madison Young, Jinhao Zhang, Maria Baranova, Dmitrii Vyskubenko, Jonah Cook, Margarita Fernandes. Τα σχετικά video είναι διαθέσιμα στον επίσημο λογαριασμό της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας (BayerischeStaatsoper) στο Youtube.

Το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης (Wiener Staatsballett) παρουσίασε την προπόνηση των χορευτών και τις πρόβες για τα έργα "Im siebten Himmel" σε χορογραφία Marco Goecke και "Ein Deutsches Requiem" σε χορογραφία του καλλιτεχνικού διευθυντή του μπαλέτου Martin Schläpfer. 

https://www.facebook.com/WienerStaatsballett/videos/1079820759459442

Το American Ballet Theatre παρουσίασε το έργο CITY OF WOMEN σε χορογραφία του κορυφαίου χορευτή James Whiteside. Αυτό το έργο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του ανοιξιάτικου φεστιβάλ του πολιτιστικού πάρκου Kaatsbaan.

https://www.facebook.com/AmericanBalletTheatre/videos/260763599323019

επιστροφή στην κορυφή