Menu

Χορός: H μέθοδος που βοηθάει να θυμάστε κάθε χορογραφία

  • Κατηγορία Νέα

Αρκετές φορές μπορεί να δυσκολεύεστε να θυμηθείτε μία ή περισσότερες χορογραφίες. Κάποιες χορογραφίες μπορεί να είναι σύνθετες, με πολλά διαφορετικά βήματα και κινήσεις. Υπάρχουν όμως διάφορες τεχνικές βελτίωσης της τεχνικής του χορού αλλά και ενίσχυσης της μνήμης. 

Μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική τεχνική απομνημόνευσης είναι η μέθοδος loci ή μέθοδος των τόπων ή παλάτι της μνήμης. Πρόκειται για μια παλιά μνημονική τεχνική που χρησιμοποιούσαν αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ρήτορες και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Η μέθοδος περιλαμβάνει την απομνημόνευση μιας λίστας λέξεων με οπτικοποίησή τους στον περιβάλλοντα χώρο. Αυτό μπορεί να γίνει σε έναν οικείο χώρο, όπως στο χώρο τους σπιτιού μας, δημιουργώντας μια νοητική εικόνα που αντιπροσωπεύει κάθε λέξη σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αυτή είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη βελτίωση της μνήμης μας.

Πιο συγκεκριμένα, για παράδειγμα εάν θέλετε να απομνημονεύσετε μια λίστα με μήλα, πορτοκάλια και καρότα, μπορείτε να σκεφτείτε ένα μήλο κοντά στο παράθυρο της κουζίνας σας, ένα πορτοκάλι στο νεροχύτη και ένα κουνέλι με ένα καρότο στον πάγκο. Αργότερα, επιστρέψτε στην οικεία διάταξη στο μυαλό σας, ακολουθήστε τα βήματα και ανακτήστε τη λίστα των εικόνων που φτιάξατε νωρίτερα στον χώρο αυτό.

Αρκετές φορές μπορεί να χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνική στην καθημερινότητα πολύ πριν αναγνωρίσουμε τα οφέλη της στη λειτουργία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα όταν φτιάχνουμε μια λίστα με όσα χρειαζόμαστε από το σούπερ μάρκετ μπορεί να θυμόμαστε τις θέσεις τους σε ανά διάδρομο και ανά ράφι. Ή ένας μαθητής στις εξετάσεις μπορεί να θυμάται ένα συγκεκριμένο γεγονός με βάση το χώρο που βρισκόταν όταν μελετούσε για το γεγονός αυτό. 

Σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Neuron, η εφαρμογή αυτής της τεχνικής 30 λεπτά την ημέρα για έξι εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει δραματικά τη μνήμη σας. Παρόλο που δεν έχει νόημα να χρησιμοποιήσετε την τεχνική για να θυμηθείτε την χορογραφία αυτή την στιγμή, κάνετε τακτικά μια βόλτα μέσα στο δικό σας παλάτι μνήμης, για να βελτιώσετε τη μνήμη σας και να μην ξεχάσετε ποτέ κάποια χορογραφία ξανά.

Πηγές: pointemagazine.com, el.sainte-anastasie.org

επιστροφή στην κορυφή