Menu

Το μπαλέτο Καρυοθραύστης σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο Καρυοθραύστης, το διάσημο μπαλέτο σε μουσική του Π.Ι. Τσαϊκόφσκι και σε νέα χορογραφία του Διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κωνσταντίνου Ρήγου, έρχεται για 7 γιορτινές παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη θα παρουσιαστεί από 17 Δεκεμβρίου 2021 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η ιστορία του Καρυοθραύστη που μέτρα πάνω από 200 χρόνια, καταφέρνει πάντα να μαγεύει το κοινό. Αποτελεί ένα από τα διασημότερα έργα του Τσαϊκόφσκι και είναι βασικό κομμάτι του ρεπερτορίου πολλών θιάσων μπαλέτου σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη παραγωγή του μπαλέτου παρουσιάστηκε στο Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης το 1892 σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριούς Πετιπά. Η υπόθεση του μπαλέτου βασιζόταν στο κλασικό παραμύθι του Ε.Τ.Α. Χόφμαν με τίτλο "Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικιών". Έπειτα παρουσιάστηκαν πολλές άλλες παραγωγές του έργου με διασημότερες εκείνες των χορογράφων Τζορτζ Μπαλανσίν (1954), του Γιούρι Γκριγκορόβιτς (1966), του Τζoν Κράνκο την ίδια χρονιά, του Ρούντολφ Νουρέγεφ (1967) και του Τζον Νεμάιερ (1971).

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος επιστρέφει στον αγαπημένο του συνθέτη και δημιουργεί για δεύτερη φορά μια νέα χορογραφία για τον Καρυοθραύστη, έχοντας στο παρελθόν χορογραφήσει και τα δύο άλλα έργα της τριλογίας του Τσαϊκόφσκι: τη Λίμνη των κύκνων (Μπαλέτο ΕΛΣ, 2019) και την Ωραία κοιμωμένη. Αυτή τη φορά προσπαθεί να δει το έργο μέσα από τα παιδιά που νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο και είναι αναγκασμένα να δημιουργήσουν τα δικά τους όνειρα σε έναν κόσμο που διέλυσαν οι «μεγάλοι». Ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ «διαβάζει» την ιστορία του Καρυοθραύστη σαν μια αλλόκοτη ιστορία που ο καθένας θα τη βιώσει διαφορετικά, με βάση τα δικά του όνειρα και τα δικά του απωθημένα.

Το σκηνικό της παράστασης είναι ένα γυάλινο δωμάτιο-βιτρίνα μέσα από το οποίο η Μαρί-Κλάρα θα ονειρευτεί και θα ταξιδέψει μέσω της φαντασίας της. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της παράστασης είναι μια πλαστική μινιατούρα μέσα στο δωμάτιο-βιτρίνα και η Μαρί-Κλάρα βλέπει το αληθινό μόνο στην οθόνη της. Ο νέος Καρυοθραύστης ισορροπεί ανάμεσα σε μια σύγχρονη εικόνα και στην κλασική παράδοση του χορού. Τα κοστούμια των Deux Hommes είναι μια μείξη από ποπ, glam, πολύχρωμα, εντυπωσιακά κομμάτια υψηλής ραπτικής και μαζί εθνικές στολές και υφάσματα με επιρροές από παλιότερες παραστάσεις της Λυρικής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 

Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

17, 19, 24, 26, 29, 31 Δεκεμβρίου 2021

02 Ιανουαρίου 2022

Ώρα έναρξης: 19.30 (Κυριακή 18.30)

Μουσική: Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης

Χορογραφία – Σκηνοθεσία - Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ρήγος

Κοστούμια: Deux Hommes

Με την Ορχήστρα, τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το Corps de ballet και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Με τη συμμετοχή σπουδαστών της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ

Με πληροφορίες από: nationalopera.gr

επιστροφή στην κορυφή