Menu

Η κορυφαία χορεύτρια Tamara Rojo νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο

Μετά από δέκα χρόνια επιτυχημένης πορείας ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας, η διάσημη μπαλαρίνα Tamara Rojo (Ταμάρα Ρόχο) αναλαμβάνει τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο.

Η καταξιωμένη μπαλαρίνα και χορογράφος αποχαιρετά φέτος το English National Ballet, με το οποίο συνεργάστηκε από το 2012 ως χορεύτρια του θιάσου και ως καλλιτεχνική διευθύντρια και φεύγει για το Σαν Φρανσίσκο. Έτσι μετά τη σεζόν 2022 θα διαδεχθεί τον Helgi Tomasson, ο οποίος είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του San Francisco Ballet τα τελευταία 37 χρόνια.

Το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο σε πρόσφατες αναρτήσεις του, στους επίσημους λογαριασμούς του στα social media, αναφέρει χαρακτηριστικά για την ανάληψη από την Tamara Rojo της θέσης της καλλιτεχνικής διευθύντριας του διάσημου θιάσου χορού:

«Η Tamara Rojo ορίστηκε ως η επόμενη καλλιτεχνική διευθύντρια και η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του Μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο. Η διάσημη σκηνοθέτης, χορεύτρια και χορογράφος, έρχεται στο Σαν Φρανσίσκο με μια μεγάλη εμπειρία και ένα δημιουργικό όραμα που θα αναδείξει περαιτέρω τον πρωτοποριακό ρόλο που διαδραματίζει το SF Ballet στο χορό. Ως καλλιτεχνική διευθύντρια του English National Ballet, η Rojo έχει αναβαθμίσει το προφίλ της εταιρείας μέσω της αριστείας και της καινοτομίας, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις και αναδεικνύοντας γυναίκες χορογράφους.

«Είμαι ενθουσιασμένη που γίνομαι μέλος του SF Ballet και θα υιοθετήσω το καινοτόμο πνεύμα αυτού του θιάσου για να επαναξιολογήσουμε το πώς μπορεί και πρέπει να μοιάζει το μέλλον του μπαλέτου, παρουσιάζοντας ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει η τέχνη μας στο ευρύτερο δυνατό κοινό», λέει χαρακτηριστικά η Rojo.

Θα διαδεχθεί τον Helgi Tomasson, ο οποίος είναι επικεφαλής του SF Ballet για 37 χρόνια και θα αποσυρθεί μετά τη σεζόν 2022. «Ανυπομονώ για τις καινοτόμες ιδέες που θα φέρει η Tamara στο SF Ballet», λέει. «Είμαι βέβαιος ότι η Εταιρεία θα συνεχίσει να ευδοκιμεί υπό την ηγεσία της».

Η Tamara Rojo γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά και επέστρεψε με τους γονείς της στην Ισπανία όταν ήταν 4 μηνών. Ξεκίνησε μαθήματα χορού σε ηλικία 5 ετών στη Μαδρίτη και αργότερα σπούδασε στο Επαγγελματικό Ωδείο Χορού της Μαδρίτης (Royal Professional Conservatory of Dance), από το οποίο αποφοίτησε σε ηλικία 16 ετών. Συνέχισε τις σπουδές της στο χορό, ενώ το 1991 ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία με το Ballet de la Comunidad de Madrid, υπό τη διεύθυνση του Víctor Ullate. Το 1994 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Χορού του Παρισιού, μαζί με ένα Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, η οποία αποτελούνταν από τρία πολύ σημαντικά πρόσωπα στον κόσμο του μπαλέτου εκείνης της εποχής, η Natalia Makarova, η Galina Samsova και ο Vladimir Vasiliev.

Από το 1996 χόρεψε με το Μπαλέτο της Σκωτίας και αργότερα με το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας. Από το 2000 χόρεψε με το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου πολλούς σημαντικούς ρόλους. Το 2003 υπέστη ένα σοβαρό τραυματισμό που εμπόδισε προσωρινά την καριέρα της, όμως μετά από πολλούς μήνες αποκατάστασης ξανάρχισε να χορεύει αντιμετωπίζοντας τη ζωή και το χορό με μια νέα οπτική. Το 2012 ανέλαβε τη θέση της καλλιτεχνική διευθύντριας του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας διαδεχόμενη τον Wayne Eagling.

Στο πλαίσιο της καριέρας της ως καλλιτεχνική διευθύντριας του English National Ballet, η Tamara Rojo ανέβασε μεγάλες παραγωγές κλασικών μπαλέτων και ανέδειξε το έργο του διάσημου θιάσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά το 2016, το English National Ballet προσκλήθηκε να χορέψει στην Όπερα του Παρισιού, το μπαλέτο "Ο Κουρσάρος" των Marius Petipa και Konstantin Sergeyev σε αναβίωση της Anna-Marie Holmes. Το 2017 παρουσίασε μια νέα παραγωγή του κλασικού μπαλέτου "Giselle" σε νέα χορογραφία του Akram Khan. Επίσης δημιούργησε μια νέα παραγωγή του μπαλέτου "Raymonda" εμπνευσμένη από τη Βρετανίδα πρωτοπόρο της σύγχρονης νοσηλευτικής, Florence Nightingale, με υπόθεση που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου. Η παραγωγή της "Raymonda" έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2022 στο London Coliseum. 

Πηγή: Instagram @sfballet, wikipedia.org

Φωτογραφίες: Instagram @rojotamara

επιστροφή στην κορυφή