Menu

Μεγάλες Όπερες του κόσμου εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία

Οι μεγάλες Όπερες του κόσμου οργανώνουν παραστάσεις εκπέμποντας το μήνυμα της ειρήνης ενώ φωτίζονται στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας ως ένδειξη συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό. Οι διάσημες όπερες καταδικάζουν τον πόλεμο και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία μετά τη ρώσικη εισβολή στη χώρα. 

Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Royal Opera House) φώτισε το κτίριο της στο Covent Garden στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας. Επίσης σε ανάρτησή της, στις 28 Φεβρουαρίου 2022, στον επίσημο λογαριασμό της διάσημης όπερας στα social media, σημείωσε χαρακτηριστικά: Όλοι εμείς εδώ στη Βασιλική Όπερα είμαστε συγκλονισμένοι και αποτροπιασμένοι από τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία. Ως έκφραση σεβασμού για όλους όσους επλήγησαν από αυτή τη φοβερή σύγκρουση, θα φωτίζουμε το κτίριο μας στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας κάθε βράδυ αυτήν την εβδομάδα και θα παίζουμε τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας πριν από κάθε παράσταση”.

Η Εθνική Όπερα του Παρισιού (Opéra national de Paris) σε ανάρτησή της, στον επίσημο λογαριασμό της στα social media, στις 2 Μαρτίου 2022, δημοσίευσε μια φωτογραφία του κτιρίου της όπερας με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας σημειώνοντας: Δήλωση του Alexander Neef, Γενικού Διευθυντή της Όπερας του Παρισιού, 2 Μαρτίου 2022. Η Όπερα του Παρισιού είναι βαθιά συγκλονισμένη από την εισβολή στην Ουκρανία και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της με όλους όσους είναι θύματά της. Στην ιστορία της Opéra National de Paris υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας που αντιπροσωπεύονται από καλλιτέχνες, συνθέτες, χορευτές ή χορογράφους όπως οι Serge Diaghilev, Modeste Moussorgski, Rudolf Nureyev, Marius Petipa, Sergei Prokofiev, Igor Stravinsky ή Piotr Ilitch Τσαϊκόφσκι. Όλα έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στο λυρικό και χορογραφικό ρεπερτόριο του ιδρύματός μας και η Όπερα θα συνεχίσει να διατηρεί ζωντανή την κληρονομιά της. Ωστόσο, εάν η τρέχουσα σεζόν δεν προβλέπει συνεργασία με ρωσικά πολιτιστικά ιδρύματα, η Όπερα θα φροντίσει να μην συνεργαστεί μαζί τους ή με καλλιτέχνες που έχουν εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους στο καθεστώς (της Ρωσίας). Η Όπερα του Παρισιού εκφράζει την αλληλεγγύη της στους καλλιτέχνες που αντιτίθενται στην επιθετικότητα που αποφασίστηκε από τις ρωσικές αρχές και χαιρετίζει την απόφαση εκείνων που έβαλαν τέλος στις δραστηριότητές τους σε σχέση με αυτό το καθεστώς”.

Η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης (Metropilitan Opera House) σε ανάρτησή της, στον επίσημο λογαριασμό της στα social media, στις 3 Μαρτίου 2022 ανακοίνωσε ότι σταματά τη συνεργασία της με την διεθνούς φήμης σοπράνο Anna Netrebko. “Η σοπράνο Anna Netrebko αποσύρθηκε από τις επερχόμενες παραστάσεις της στη Met, Turandot του Puccini τον Απρίλιο και τον Μάιο, καθώς και από την παραγωγή της όπερας Don Carlo του Verdi την επόμενη σεζόν, καθώς δεν συμμορφώθηκε με τον όρο της Met να αρνηθεί τη δημόσια υποστήριξή της στον Πούτιν ενώ εκείνος διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. «Είναι μια μεγάλη καλλιτεχνική απώλεια για τη Met και για την όπερα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Met, Peter Gelb. «Η Άννα είναι μια από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες στην ιστορία της Met, αλλά με τον Πούτιν να σκοτώνει αθώα θύματα στην Ουκρανία, δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε». Η Netrebko θα αντικατασταθεί στην όπερα Turandot από την Ουκρανή σοπράνο Liudmyla Monastyrska. Η αντικαταστάτης της για το ρόλο της Elisabeth de Valois στις παραστάσεις της όπερας Don Carlo τη σεζόν 2022-23 θα ανακοινωθεί αργότερα”.

Η Κρατική Όπερα της Στουτγκάρδης (Staatsoper Stuttgart) σε ανάρτησή της, στον επίσημο λογαριασμό της στα social media, στις 3 Μαρτίου 2022, εκφράζει δημόσια την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία ενώ προανήγγειλε εκδηλώσεις και δράσεις για την στήριξη του ουκρανικού λαού. Η Κρατική Όπερα της Στουτγκάρδης στην ανάρτησή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη. Εμείς, οι εργαζόμενοι και οι καλλιτέχνες της Κρατικής Όπερας της Στουτγάρδης, είμαστε επίσης συγκλονισμένοι από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Μαζί με την ευρεία κοινωνική συμμαχία που έγινε αισθητή τις τελευταίες ημέρες, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ξεπεράσουμε το σοκ μας και να εκφράσουμε την υποστήριξή μας με σύμβολα και δράσεις: μουσικές δηλώσεις, εκδηλώσεις λόγου και συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθήσουμε τον λαό της Ουκρανίας... «Δεν είναι μόνο για την Ουκρανία. Είναι για την Ευρώπη. Είναι για το μέλλον μας. Η καρδιά μου χτυπά για την Ουκρανία. Η δικαιοσύνη θα επικρατήσει», Σεργκέι Νέφσκι, συνθέτης του έργου Secondhand Time”.

Η Κρατική Όπερα της Βιέννης (Wiener Staatsoper) φώτισε την πρόσοψη του κτιρίου της στα χρώματα του ουράνιου τόξου της ειρήνης στέλνωντας μήνυμα κατά του πολέμου. Σε ανάρτησή της, στον επίσημο λογαριασμό της όπερας στα social media, που δημοσιεύτηκε στις 3 Μαρτίου 2022 αναφέρει: “Ο επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας που ξεκίνησε από τη Ρωσία επηρεάζει επίσης πολλούς καλλιτέχνες που βρίσκονται στις σκηνές μας. Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα γεγονότα, θα θέλαμε να εκφράσουμε την πλήρη δέσμευσή μας κατά της βίας και υπέρ της ειρήνης. Μαζί με άλλα θέατρα, σκηνές, χώρους εκδηλώσεων και τοποθεσίες εκδηλώσεων, η Κρατική Όπερα της Βιέννης αποτελεί παράδειγμα κατά του πολέμου υποστηρίζοντας την ειρήνη. Απόψε, επιλεγμένες τοποθεσίες θα φωτιστούν στα χρώματα του ουράνιου τόξου της ειρήνης”.

Το Θέατρο της Όπερας της Ρώμης (Teatro dell'Opera di Roma) στην Ιταλία φώτισε την πρόσοψη του Θεάτρου Costanzi με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας και σε ανάρτησή της, στον επίσημο λογαριασμό της στα social media, ανέφερε: “Η πρόσοψη του Costanzi είναι χρωματισμένη με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. Η Όπερα της Ρώμης είναι ενάντια σε κάθε πόλεμο”.

Η Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Bayerische Staatsoper) σε ανάρτησή της, στον επίσημο λογαριασμό της στα social media, στις 25 Φεβρουαρίου 2022 ανέφερε: “Έκκληση για ειρήνη στην Ευρώπη. Ως πολιτιστικός θεσμός, ο σεβασμός του ενός για τον άλλον, η ακεραιότητα μεταξύ μας και ο διάλογος ανάμεσά μας είναι απολύτως απαραίτητα για εμάς. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ανθρωπιά. Προκειμένου να εκφράσουμε την ειλικρινή μας αλληλεγγύη, πραγματοποιούμε την επερχόμενη 4η Ακαδημαϊκή Συναυλία τη Δευτέρα 7 και 8 Μαρτίου 2022, στις 8 μ.μ., με τίτλο «Plea for Peace»”.

Δείτε παρακάτω τις σχετικές αναρτήσεις στα social media από τις διάσημες όπερες του κόσμου.

Φωτογραφίες από @royaloperahouse, @wienerstaatsoper

επιστροφή στην κορυφή