Menu

Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2022: Οι καλύτερες ταινίες χορού που αξίζει να δείτε

  • Κατηγορία Νέα

Πολλές κινηματογραφικές ταινίες έχουν κυκλοφορήσει με βασικό θέμα το χορό και πρωταγωνιστές κορυφαίους καλλιτέχνες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Χορού, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 29 Απριλίου, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες που θα σας κάνουν να αγαπήσετε το χορό. 

Η κρίσιμη καμπή (The Turning Point 1977)

Στην ταινία Turning Point πρωταγωνιστούν ο θρυλικός χορευτής Mikhail Baryshnikov και οι θρυλικές ηθοποιοί του Χόλιγουντ Shirley MacLaine και Anne Bancroft. Είναι μια ταινία γεμάτη χορό. Η Σίρλεϊ Μακ Λέιν υποδύεται την DeeDee, μια πρώην χορεύτρια που σταμάτησε νωρίς το χορό για να δημιουργήσει οικογένεια, ενώ η καλύτερη φίλη της Emma (Αν Μπάνκροφτ) που γίνεται μπαλαρίνα αστέρι του θιάσου μπαλέτου. Η ζήλια και η δυσαρέσκεια προκύπτουν όταν η Emma παίρνει την ταλαντούχα κόρη της DeeDee, Emilia (την οποία υποδύθηκε η πρώην διευθύντρια του American Ballet Theatre, Leslie Browne) κάτω από την προστασία της. Ο Mikhail Baryshnikov, ο οποίος ήταν υποψήφιος για Όσκαρ στην κατηγορία Best Supporting Actor, υποδύεται τον χορευτή Yuri που ερωτεύεται η Emilia.

Κεντρική Σκηνή (Center Stage 2000) 

Η Κεντρική Σκηνή είναι μια από τις διασημότερες ταινίες χορού στην οποία πρωταγωνιστούν οι κορυφαίοι χορευτές του American Ballet Theatre, Julie Kent, Ethan Steifel, Sascha Radetsky. Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας που ακολουθεί την Jody Sawyer (την πρώην χορεύτρια του Μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο, Amanda Schull) και τους φίλους της στην Αμερικανική Ακαδημία Μπαλέτου της Νέας Υόρκης που προσπαθούν να κάνουν πραγματικότητα τα επαγγελματικά τους όνειρα χορού. Είναι ένα έργο με υπέροχα κοστούμια και εντυπωσιακές χορογραφίες που αξίζει να παρακολουθήσετε.

Λευκές Νύχτες (White Nights 1985)

Με πρωταγωνιστή τον θρυλικό χορευτή Mikhail Baryshnikov και τον θρύλο της tap Gregory Hines, η ταινία Λευκές Νύχτες κέρδισε πάνω από 42 εκατομμύρια δολάρια στο box office όταν κυκλοφόρησε το 1985. Ο Baryshnikov υποδύεται τον Kolya Radchenko, ένα διάσημο Ρώσο χορευτή, που έχει εγκαταλείψει την πατρίδα του, αναγκάζεται, καθώς πηγαίνει για περιοδεία στην Ιαπωνία, να προσγειωθεί, λόγω βλάβης, με το αεροπλάνο στη Σιβηρία. Η ταινία ξεκινά με τον Mikhail Baryshnikov να χορεύει στο έργο Le Jeune Homme et La Mort του Roland Petit ενώ περιλαμβάνει και την πρωτότυπη χορογραφία της Twyla Tharp. Αυτό που δεν πρέπει να χάσετε είναι οι 11 πιρουέτες του Mikhail Baryshnikov.

Μπίλι Έλιοτ (Billy Elliot 2000)

Πριν γίνει επιτυχημένο μιούζικαλ, ο Μπίλι Έλιοτ ήταν μια επιτυχημένη ταινία. Η βρετανική ταινία του 2000 ακολουθεί έναν 11χρονο μαθητή μπαλέτου εργατικής τάξης που παλεύει με τον εκφοβισμό και τα στερεότυπα σχετικά με το να είναι άντρας χορευτής. Στην ταινία ξεχωρίζουν τα πλάνα του νεαρού Μπίλι (τον οποίο υποδύθηκε ο ηθοποιός Jamie Bell) να εκπαιδεύεται στην τεχνική του μπαλέτου, καθώς ένα απόσπασμα από το μπαλέτο Swan Lake του Matthew Bourne.

Μαύρος Κύκνος (Black Swan 2010)

Το ψυχολογικό θρίλερ Black Swan, για το οποίο η Natalie Portman με την ερμηνεία της κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού, παρουσιάζει την σκοτεινή πλευρά του μπαλέτου. Όταν η Nina Sayers κερδίζει το ρόλο της Odette/Odile στο μπαλέτο Swan Lake, δυσκολεύεται να απεικονίσει τις σαγηνευτικές ιδιότητες της Odile σε αντίθεση με την αναπληρώτρια της, ένα νέο μέλος του θιάσου μπαλέτου, την χορεύτρια Lily που υποδύεται η Mila Kunis. Στην εμμονική αναζήτησή της για τελειότητα, η Nina αρχίζει σιγά σιγά να χάνει την επαφή της με την πραγματικότητα. Να σημειωθεί ότι στα γυρίσματα της ταινίας, η Natalie Portman γνώρισε τον σύζυγό της Benjamin Millepied, ο οποίος χορογράφησε και συμμετείχε στην ταινία. Η κορυφαία χορεύτρια του American Ballet Theatre, Sarah Lane συμμετέχει στο ρόλο της Natalie Portman στις μεγάλες σκηνές με χορό, ενώ καλλιτέχνες από το Μπαλέτο της Πενσιλβανία συμπληρώνουν τους χορευτές του θιάσου μπαλέτου. 

Τα κόκκινα παπούτσια (The Red Shoes 1948)

Τα κόκκινα παπούτσια είναι μια από τις πιο κλασικές ταινίες μπαλέτου, με πρωταγωνίστρια το αστέρι Βικτόρια Πέιτζ που υποδύεται η διάσημη μπαλαρίνα Moira Shearer. H Βικτόρια Πέιτζ είναι διχασμένη ανάμεσα στην ανάγκη της να χορεύει και στον έρωτά της για έναν νεαρό συνθέτη. Η ταινία του 1948 περιλαμβάνει την 15λεπτη χορογραφία "Red Shoes Ballet" που είναι χορογραφημένη από τον Robert Helpmann και τον Léonid Massine.

Ζήσε με ρυθμό (High Strung 2016)

Η πρώην χορεύτρια του μπαλέτου Mariinsky, Keenan Kampa πρωταγωνιστεί σε αυτή την δραματική/ρομαντική ταινία του 2016 που ακολουθεί την ζωή εφήβων καλλιτεχνών. Όταν η Ruby, μια μαθήτρια μπαλέτου στο Ωδείο της Νέας Υόρκης συναντά έναν νεαρό βιολιστή συνεργάζονται με μια ομάδα χορευτών χιπ χοπ και αποφασίζουν να συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο διαγωνισμό υποτροφιών. Η ηθοποιός Jane Seymour συμμετέχει ως δασκάλα σύγχρονου χορού της Ruby.

Νουρέγιεφ: Το Λευκό Κοράκι (The White Crow)

Μια νέα κινηματογραφική ταινία σε σκηνοθεσία Ρέιφ Φάινς που παρουσιάζει τη ζωή του θρυλικού χορευτή Rudolf Nureyev. Το έργο δείχνει τα δύσκολα παιδικά χρόνια του διάσημου χορευτή, τον τρόπο που αποκαλύφθηκε το ταλέντο του και την αυτομόλησή του στη ΔύσηΤο ρόλο του Νουρέγιεφ υποδύεται ο Ουκρανός χορευτής, Oleg Ivenko (Όλεγκ Ιβένκο) ενώ ο Ρέιφ Φάινς υποδύεται τον μέντορα και δάσκαλο χορού του Νουρέγιεφ, Αλεξάντερ Πούσκιν.

επιστροφή στην κορυφή