Menu

Καρυοθραύστης: Η πραγματική ιστορία πίσω από τον ρόλο της Ζαχαρένιας Νεράιδας

  • Κατηγορία Νέα

Ο Καρυοθραύστης, ένα από τα πιο διάσημα έργα του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, συνεχίζει να μαγεύει το κοινό εδώ και σχεδόν 130 χρόνια. Το μπαλέτο βασίζεται στην ιστορία «The Nutcracker and the Mouse King» του Ε.Τ.Α. Χόφμαν, αλλά ο ρόλος της Ζαχαρένιας Νεράιδας δεν υπάρχει στο αρχικό παραμύθι.

Η πρώτη παραγωγή του μπαλέτου Καρυοθραύστης παρουσιάστηκε το 1892 στο Θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης. Tους κύριους ρόλους, της Κλάρας και του πρίγκιπα Καρυοθραύστη, ερμήνευαν παιδιά. Ωστόσο, το έργο χρειαζόταν έναν ρόλο για να αναδείξει το ταλέντο μιας μπαλαρίνας. Έτσι, ο ρόλος της Ζαχαρένιας Νεράιδας, της ενσάρκωσης ενός γλυκού ζαχαρωτού, έγινε πραγματικότητα.

Η στολή της Ζαχαρένιας Νεράιδας είναι συνήθως σε ροζ αποχρώσεις και περιλαμβάνει μια λαμπερή τιάρα στα μαλλιά. Η χορογραφία της είναι γνωστή για την κομψότητα και την ομορφιά της. Η Ζαχαρένια Νεράιδα είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς ρόλους του κλασικού μπαλέτου και έχει ερμηνευτεί από ορισμένες από τις μεγαλύτερες μπαλαρίνες του κόσμου.

Η έμπνευση για τον ρόλο

Ο όρος "sugar plum" (ζαχαρωτά δαμάσκηνα) δεν αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο γλυκό, αλλά σε μια γενική κατηγορία νόστιμων γλυκών. Στην εποχή του Τσαϊκόφσκι, τα ζαχαρωτά αυτά ήταν συνήθως ξηροί καρποί με επίστρωση ζάχαρης.

Οι περιγραφές του κόσμου των γλυκών στο αρχικό παραμύθι του Χόφμαν ίσως έδωσαν έμπνευση για τον ρόλο της Ζαχαρένιας Νεράιδας. Ωστόσο, είναι πιθανό ο ρόλος αυτός να δημιουργήθηκε απλώς για να προσφέρει μια ευκαιρία σε μια μπαλαρίνα να λάμψει.

Η σημασία της Ζαχαρένιας Νεράιδας

Η Ζαχαρένια Νεράιδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους ρόλους στο κλασικό μπαλέτο. Είναι ένα σύμβολο της ομορφιάς, της κομψότητας και της μαγείας των Χριστουγέννων.

Η πρώτη μπαλαρίνα που χόρεψε στο ρόλο της Ζαχαρένιας Νεράιδας στη σκηνή

Η Αντονιέττα Ντελ'έρα, μια Ιταλίδα μπαλαρίνα που προσκλήθηκε από ένα θίασο μπαλέτου στο Βερολίνο, έκανε το ντεμπούτο της ως η πρώτη Ζαχαρένια Νεράιδα στο Θέατρο Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη το 1892.

Η Ντελ'έρα έλαβε ποικίλες κριτικές για την ερμηνεία της. Οι περισσότεροι κριτικοί επαίνεσαν την τεχνική και την δουλειά της, αλλά ένας συγγραφέας την χαρακτήρισε "άσχημη" και "ασήμαντη". Ωστόσο, κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού, με πέντε κλήσεις κουρτίνας μετά την παράσταση.

Αργότερα, ο ρόλος της Ντελ'έρα επεκτάθηκε με την προσθήκη ενός γαλλικού χορού γνωστό ως gavotte με μουσική του Ούγγρου συνθέτη Alphonse Czibulka. Την εποχή εκείνη, η μουσική του μπαλέτου Καρυοθραύστης δεν ήταν ακόμη δημοφιλής.

Ο παρτενέρ της Ζαχαρένιας Νεράιδας στο μπαλέτο

Ο παρτενέρ της Ζαχαρένιας Νεράιδας στο μπαλέτο ονομαζόταν Πρίγκιπας Koklush ή Coqueluche. Σήμερα ο ρόλος είναι γνωστός ως Cavalier ή Πρίγκιπας. Τον πρωτότυπο πρίγκιπα Coqueluche ερμήνευσε ο Ρώσος χορευτής Pavel Gerdt. Παρόλο που ήταν 40 ετών και κοντά στο τέλος της καριέρας του, ήταν ένας φημισμένος σταρ με μακρά ιστορία στη σκηνή.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο Γκέρντ ήταν επίσης ο πρώτος που ερμήνευσε τον πρίγκιπα Ντεσιρέ στο μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη (1890) και τον πρίγκιπα Ζίγκφριντ στην επιτυχημένη αναβίωση της Λίμνης των Κύκνων το 1895.

Ο Καρυοθραύστης: Ένα έργο φόρος τιμής στην αδερφή του Τσαϊκόφσκι

Ο Καρυοθραύστης είναι ένα κλασικό μπαλέτο του Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι που βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του E.T.A. Χόφμαν. Η πρώτη παράσταση του μπαλέτου πραγματοποιήθηκε το 1892 στο Θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης.

Το μπαλέτο αφηγείται την ιστορία της Κλάρας, μιας νεαρής κοπέλας που λαμβάνει ένα ξύλινο καρυοθραύστη ως δώρο Χριστουγέννων. Τη νύχτα, ο καρυοθραύστης μεταμορφώνεται σε όμορφο πρίγκιπα και η Κλάρα ταξιδεύει μαζί του σε έναν μαγικό κόσμο. Εκεί, συναντούν μια σειρά από χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένης της Ζαχαρένιας Νεράιδας, η οποία είναι η βασίλισσα του κόσμου των γλυκών.

Το σόλο της Ζαχαρένιας Νεράιδας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αποσπάσματα του μπαλέτου. Η μουσική για το σόλο είναι γεμάτη με χαρά και λάμψη, και η χορογραφία είναι απαιτητική και εκθαμβωτική.

Σημαντικές λεπτομέρειες 

  • Η χρήση της τσελέστας στο σόλο της Ζαχαρένιας Νεράιδας ήταν καινοτόμος για την εποχή του Τσαϊκόφσκι.
  • Το μπαλέτο είναι αφιερωμένο στην αδερφή του Τσαϊκόφσκι, Σάσα, η οποία πέθανε το 1890.
  • Η επιτυχία του μπαλέτου στη Βόρεια Αμερική κατά τον 20ο αιώνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή του George Balanchine.

Ο Καρυοθραύστης είναι ένα έργο με πολλαπλά επίπεδα σημασίας. Είναι ένα μαγικό παραμύθι για παιδιά, αλλά είναι επίσης ένα έργο που μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Η ερμηνεία του μπαλέτου ως φόρου τιμής στην αδερφή του Τσαϊκόφσκι είναι μια ενδιαφέρουσα και πιθανή ερμηνεία. Η μουσική του μπαλέτου είναι γεμάτη με συναισθήματα, και το σόλο της Ζαχαρένιας Νεράιδας μπορεί να θεωρηθεί ως μια αποτύπωση της ομορφιάς και της χάρης της Σάσα.

Όταν ο Τσαϊκόφσκι συνέθετε τον Καρυοθραύστη μια τραγωδία χτύπησε την οικογένεια του. Η αδερφή του Σάσα πέθανε. Αυτό επηρέασε το έργο του. Όπως εξηγεί ο συγγραφέας Gavin Plumley (Γκάβιν Πλάμλεϊ) σε άρθρο στον Guardian, μετά το θάνατο της αδερφής του, Sasha, o Τσαϊκόφσκι αφοσιώθηκε στο έργο του για το μπαλέτο βλέποντας μέσα από το ρόλο της Κλάρα, την αδερφή του. Οι αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων και τα τελευταία Χριστούγεννα που πέρασαν μαζί το 1890, πέρασαν στη μουσική. Έτσι όλο το μπαλέτο επηρεάστηκε από τα συναισθήματα του Τσαϊκόφσκι, ο οποίος φαντάστηκε τον εαυτό ως τον μάγο Drosselmeyer. Φαίνεται από αναλύσεις ειδικών πως το μπαλέτο αποτέλεσε ένα φόρο τιμής του Τσαϊκόφσκι στην αδερφή του.

Ο Καρυοθραύστης είναι ένα έργο που συνεχίζει να μαγεύει το κοινό εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Είναι ένα έργο που μπορεί να απολαύσει κανείς σε κάθε ηλικία, και είναι ένα έργο που θα συνεχίσει να εμπνέει και να συγκινεί για πολλά χρόνια ακόμα.

Πηγή: danceadvantage.net

Πηγή εικόνας: unsplash.com

επιστροφή στην κορυφή