Menu

Ο χορός είναι ο καλύτερος τύπος άσκησης για την βελτίωση της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με έρευνα

  • Κατηγορία Νέα

Ο χορός έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η συμμετοχή σε μαθήματα χορού οποιουδήποτε είδους είναι γενικά ισότιμη και μερικές φορές πιο αποτελεσματική από άλλους τύπους φυσικής δραστηριότητας για τη βελτίωση μιας σειράς ψυχολογικών και γνωστικών παραγόντων.

Ένα δομημένο πρόγραμμα χορού διάρκειας τουλάχιστον έξι εβδομάδων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική υγεία, σε ίδιο βαθμό με άλλες μορφές άσκησης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αυστραλών ερευνητών.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine, είναι μια μεγάλη συστηματική ανασκόπηση με μετα-αναλύσεις που διερευνούν την επίδραση του χορού στην ψυχολογική και γνωστική υγεία. Η διεπιστημονική ομάδα συγγραφής περιλαμβάνει ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, το Πανεπιστήμιο του NSW, το Πανεπιστήμιο Macquarie και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Queensland.

Οι μελέτες στην ανασκόπηση περιλάμβαναν συμμετέχοντες όλων των ηλικιών (7-85 ετών), συμπεριλαμβανομένων υγιών ατόμων και ατόμων με χρόνιες παθήσεις όπως η νόσος του Parkinson, η καρδιακή ανεπάρκεια, η εγκεφαλική παράλυση και η ινομυαλγία. Οι χορευτικές παρεμβάσεις περιελάμβαναν ένα ευρύ φάσμα ειδών, όπως χοροθέατρο, αερόβιο χορό, παραδοσιακούς χορούς και συγκρίθηκαν με μια σειρά φυσικών δραστηριοτήτων, όπως ομαδικά αθλήματα, πολεμικές τέχνες, περπάτημα και προπόνηση με βάρη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συμμετοχή σε δομημένο χορό οποιουδήποτε είδους είναι γενικά ισότιμη και μερικές φορές πιο αποτελεσματική από άλλους τύπους φυσικής δραστηριότητας για τη βελτίωση μιας σειράς ψυχολογικών και γνωστικών παραγόντων, όπως η συναισθηματική ευεξία, η κατάθλιψη, το κίνητρο, η κοινωνική γνώση και ορισμένες πτυχές της μνήμης.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Alycia Fong Yan, από τη Σχολή Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και το Sydney Musculoskeletal Health, δήλωσε: «Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο χορός μπορεί να είναι καλύτερος από άλλες σωματικές δραστηριότητες για τη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας και της γνωστικής ικανότητας. Αυτά τα ευρήματα δεν παρατηρήθηκαν μόνο σε ηλικιωμένους αλλά και σε νεότερους πληθυσμούς και σε άτομα με κλινικές παθήσεις. Τα προγράμματα εκμάθησης χορού μπορουν να προάγουν τη γνωστική λειτουργία, ο χορός σε ζευγάρια ή ομάδες μπορεί να ωφελήσει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και η καλλιτεχνική πτυχή μπορεί να βελτιώσει την ψυχική ευεξία. 

Η τήρηση της φυσικής δραστηριότητας αποτελεί μια συνεχή πρόκληση στις κλινικές δοκιμές και ακόμη περισσότερο στην κοινότητα. Ο χορός μπορεί να προσφέρει μια ευχάριστη φυσική δραστηριότητα που είναι πιο εύκολο να τηρηθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η φυσική δραστηριότητα είναι ευεργετική για την υγεία σε σύγκριση με το να μην κάνουν τίποτα, αλλά μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι ο χορός μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στην τυπική άσκηση όπως το τρέξιμο, η γυμναστική και άλλα αθλήματα».

Αυτή η έρευνα αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας ανασκόπησης της Dr. Fong Yan που εξερευνά την επίδραση του χορού στα μέτρα έκβασης της φυσικής υγείας.

Η επίδραση του χορού στην ψυχική υγεία

Σε αντίθεση με τα κυρίαρχα είδη κοινωνικού χορού  που έχουν αξιολογηθεί για ηλικιωμένους, έξι από τις επτά μελέτες συμμετεχόντων κάτω των 55 ετών εξέτασαν τις επιπτώσεις των ειδών χορού που μπορούν να εκτελεστούν ατομικά σε ομαδικό περιβάλλον, όπως o αερόβιος χορός  και ο σύγχρονος χορός, υποδηλώνοντας ότι ο χορός από μόνος του βελτιώνει την ψυχολογική υγεία και όχι μόνο τα κοινωνικά οφέλη των συνεργαζόμενων ειδών χορού.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σε άτομα ηλικίας 54 ετών και κάτω, το υπάρχον σύνολο της βιβλιογραφίας επικεντρώνεται στα ψυχολογικά αποτελέσματα, ενώ για τους 55 ετών και άνω υπάρχει μεγαλύτερη εστίαση στην γνωστική ικανότητα. Η αποτελεσματικότητα της ενασχόλησης με τον χορό είναι πιο εμφανής στους τομείς της αυτοπεποίθησης, του άγχους, της κατάθλιψης, του κινήτρου και της ποιότητας ζωής σχετικής με την υγεία, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους. Παρόλο που υπάρχουν σημαντικά λιγότερα στοιχεία για άτομα ηλικίας 16 ετών και κάτω, ο χορός φαίνεται να είναι ανώτερος από άλλη άσκηση στη μείωση του αντίκτυπου της σωματικοποίησης (η έκφραση ψυχολογικής δυσφορίας ως φυσικά συμπτώματα).

Ο Dr. Fong Yan πρόσθεσε: «Ο χορός έχει ευρύτατα οφέλη για την υγεία. Εάν επιμείνετε σε μια φυσική δραστηριότητα, τα μακροπρόθεσμα, φυσικά οφέλη για την υγεία θα μειώσουν τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με την καθιστική συμπεριφορά, η κοινωνική σύνδεση και το ψυχολογικό αποτέλεσμα του χορού θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα των ψυχικών παθήσεων και οι βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανεξαρτησία των ηλικιωμένων. Τελικά, αυτό μειώνει την επιβάρυνση αυτών των παθήσεων στον τομέα της υγείας. Ο δομημένος χορός μπορεί να θεωρηθεί ως μια βασισμένη σε στοιχεία εναλλακτική λύση για άτομα που μπορεί να προτιμούν αυτό από πιο παραδοσιακές μορφές άσκησης».

επιστροφή στην κορυφή