Menu

Le Corsaire: Νέα παραγωγή του κλασικού μπαλέτου από το English National Ballet

  • Κατηγορία Νέα

Μια νέα παραγωγή του μπαλέτου «Le Corsaire» («Ο Κουρσάρος») παρουσιάζει το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας. Η πρεμιέρα της παράστασης έλαβε χώρα στις 17 Οκτωβρίου στο Θέατρο Milton Keynes. Στη συνέχεια το μπαλέτο θα παρουσιαστεί σε περιοδεία και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας όπως στο Σαουθάμπτον, στην Οξφόρδη, στο Μπρίστολ, στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του English National Ballet και διάσημη μπαλαρίνα, Tamara Rojo, ανέφερε χαρακτηριστικά για την παραγωγή:

«Ο Κουρσάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα κλασικά μπαλέτα, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Marius Petipa για το Θέατρο Mariinsky. Όπως όλα τα μεγάλα Ρώσικα κλασικά έργα είναι μια αληθινή επική ιστορία που προσφέρει δράμα, ένα εξωτικό τοπίο και τα καλύτερα πυροτεχνήματα της κλασικής τεχνικής. Είναι ένα μπαλέτο ανδρών με χαρακτήρες γεμάτους τόλμη και πάθος, το οποίο περιλαμβάνει το περίφημο pas de deux που έκανε θρύλο τον Nureyev, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία με την Dame Margot Fonteyn. Είναι μια μοναδική παραγωγή που ποτέ πριν δεν έχει παρουσιαστεί από μια Βρετανική εταιρεία.»

«Δουλεύουμε με την Anna-Marie Holmes που δημιούργησε αυτή την έκδοση πάνω από μια δεκαετία πριν και είναι πρόθυμη να την τροποποιήσει για να την προσαρμόσει στα δεδομένα της δικής μας εταιρείας.»

«Είμαι ενθουσιασμένη που το μπαλέτο αυτό έχει τέσσερις ανδρικούς κύριους ρόλους. Σε αντίθεση με πολλά άλλα κλασικά μπαλέτα θα δώσει τη δυνατότητα στους άνδρες χορευτές της Εταιρείας να αναδείξουν τις ικανότητές τους.»

«Έχουμε κάνει, επίσης, εκ νέου ενορχήστρωση του έργου, διότι υπήρξαν πολλές προσθήκες κατά τη διάρκεια των ετών. Θέλω η μουσική να ακούγεται πιο ρομαντική και καθαρότερη, δεδομένου ότι θα είναι νέα παραγωγή.»

«Και είμαι ενθουσιασμένη που ο Bob Ringwood, ο εκπληκτικός σχεδιαστής του Batman, ανέλαβε το σχεδιασμό των σκηνικών και των κοστουμιών.»

Ο Bob Ringwood, σχεδιαστής των ταινιών Batman, Alien 3, Star Trek Nemesis και Troy, αναλύει τις φιλοδοξίες του για τη νέα αυτή παραγωγή:

«Ο Σχεδιασμός του Κουρσάρου, σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να αναδείξει τα ρομαντικά και ιστορικά στοιχεία του αρχικού μπαλέτου. Ελπίζω να δίνει την αίσθηση της Ρομαντικής περιόδου στα πλαίσια της οποίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Τα σκηνικά και τα κοστούμια βασίζονται σε πρωτότυπα έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και γκραβούρες που προέρχονται από τα μέσα του 19ου αιώνα με στόχο να έχει το έργο τα στοιχεία αυτής της περιόδου. Αισθάνθηκα ότι ήταν σημαντικό να αναδειχθούν τα ρομαντικά, αισθησιακά και ερωτικά στοιχεία του έργου, που τόσο έχουν παραμεληθεί στις τελευταίες παραγωγές. Ο αισθησιασμός των γυναικών και η γενναιότητα και έπαρση των ανδρών, θα κάνουν όλους μας να απολαύσουμε τις έντονες και αρωματικές Αραβικές Νύχτες που τόσο γοήτευσαν τους Ανατολίτες ζωγράφους και συγγραφείς του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.»

Η υπόθεση του μπαλέτου «Le Corsaire» βασίζεται σε ποίημα του Λόρδου Βύρωνα (1814) και αφηγείται την ιστορία του Conrad, ενός τολμηρού πειρατή. Παρουσιάζει την αγάπη του για την Medora, ενός όμορφου κοριτσιού από το χαρέμι. Προβάλει την αιχμαλωσία, τους πλούσιος σουλτάνους, τις απαγωγές και τη διάσωση, τη μεταμφίεση και τη συνομωσία, την αγάπη και την προδοσία με αποκορύφωμα ένα ναυάγιο που σαν θέαμα κόβει την ανάσα μέσα στο μπαλέτο.

Ημερομηνίες παραστάσεων:

17 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου 2013 και

11 Φεβρουαρίου – 15 Φεβρουαρίου 2014

Επίσης στο London Coliseum θα παρουσιαστεί:

9 Ιανουαρίου – 19 Ιανουαρίου 2014

 

«Le Corsaire» από το English National Ballet

Βασισμένο στο ποίημα The Corsair (1814) του Λόρδου Μπάιρον

Παραγωγή: Anna-Marie Holmes μετά Marius Petipa και Konstantin Sergeyev

Μουσική: Adolphe Adam, Cesare Pugni, Leo Delibes, Ricardo Drigo και Prince Oldenbourg

Libretto: Jules-Henri de Saint-Georges και Joseph Mazilier προσαρμοσμένο στην έκδοση της Anna-Marie Holmes

Σκηνικά και Κουστούμια: Bob Ringwood

Φωτισμοί: Neil Austin

Χορηγοί: Swarovski και Le Corsaire Appeal Donors

 

Περισσότερες πληροφορίες στο:

http://www.ballet.org.uk/whats-on/lecorsaire/

 

Πηγή πληροφοριών: broadwayworld.com

Πηγή εικόνας: dancetabs.com (Flickr)

επιστροφή στην κορυφή