Menu

Carlos Acosta: O κορυφαίος καλλιτέχνης επέστρεψε στην Κούβα ιδρύοντας τη δική του ομάδα χορού

  • Κατηγορία Νέα

Μετά την αποχώρηση του από το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου (Royal Ballet) τον περασμένο Νοέμβριο, ο διεθνώς διακεκριμένος χορευτής και χορογράφος επέστρεψε στην πατρίδα του την Κούβα ιδρύοντας στην Αβάνα την δική του ομάδα χορού γνωστή ως Acosta Danza. Πρόκειται για έναν θίασο μπαλέτου με στόχο την ανάδειξη του κλασικού και σύγχρονου χορού.

"Έχω επιλέξει έναν θίασο με χορευτές που έχουν εκπαίδευση κλασικού και σύγχρονου χορού. Οι μισοί είναι χορευτές με κλασική τεχνική και οι άλλοι μισοί χορευτές του σύγχρονου χορού. Έτσι θα υπάρχει μια εναρμόνιση των δύο μορφών. Νομίζω ότι θα δημιουργήσουμε ένα νέο στυλ στο νησί, αλλά και κάτι μοναδικό στον κόσμο," δήλωσε χαρακτηριστικά ο Carlos Acosta.

Η ομάδα χορού ιδρύθηκε το περασμένο καλοκαίρι και ακόμα δεν έχει σταθερή έδρα. Για εκείνους τους χορευτές που έχουν εκπαιδευτεί στην κλασική τεχνική και συνεργάζονται με το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας, η νέα εταιρεία είναι μια μεγάλη ευκαιρία και ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση.

Η κλασική μπαλαρίνα E. Hernandez δηλώνει: "Πρόκειται για ένα έργο που φυσικά θα είναι μακροχρόνιο γιατί πρωτίστως πρέπει να επιτευχθεί μια ενότητα, μια αναζήτηση στην κίνηση. Θα πρέπει να ενσωματώσει την κλασική με την σύγχρονη κινησιολογία, ούτως ώστε να μην πούμε κλασικός ή σύγχρονος θίασος χορού, αλλά ότι είμαστε ομάδα χορού Acosta."

Ο Carlos Acosta διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και εντάχθηκε στο Royal Ballet το 1998. Με την χάρη του και την τεχνική αρτιότητα του ξεχώρισε και έγινε ένας από τους διασημότερους χορευτές στον κόσμο.

Το 2011 ο Κουβανός χορευτής δημιούργησε ένα Ίδρυμα που δίνει την δυνατότητα σε νέους χορευτές να ξεχωρίσουν. Με αφορμή την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα, ο Acosta θεωρεί ότι ο χορός μπορεί να δημιουργήσει πολιτιστικές γέφυρες ανάμεσα στις δύο χώρες.

"Η εποχή μας έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτά που γίνονται δίνουν ελπίδα στον κόσμο. Υπήρχε μια μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες επί πολλές δεκαετίες. Την παρούσα στιγμή μπορούμε να γιορτάσουμε, γιατί τυπικά είμαστε πλέον φίλοι. Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν πολλές καλλιτεχνικές συνεργασίες. Για τους καλλιτέχνες αυτό είναι κάτι πολύ θετικό."

Το συγκρότημα Acosta Danza θα κάνει την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο ανακαινισμένο Μεγάλο Θέατρο Alicia Alonso της Αβάνας στις 8 Απριλίου. Θα παρουσιάσει ένα σύγχρονο ρεπερτόριο έργων.

 

Δείτε περισσότερα για την ομάδα χορού στον σύνδεσμο: http://www.acostadanza.com/

 

Πηγή πληροφοριών: euronews.com

Πηγή εικόνας: culturewhisper.com

επιστροφή στην κορυφή