Menu

Μπαλέτο και Μόδα: Η Mary Katrantzou σχεδιάζει για το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας μόδας στο Παρίσι στην Όπερα της Βαστίλης οι παραστάσεις παίρνουν ξεχωριστή μορφή. Συγκεκριμένα η διάσημη Ελληνίδα σχεδιάστρια Mary Katrantzou, σε συνεργασία με τον χορογράφο Justin Peck, σχεδίασε κοστούμια για το νέο του μπαλέτο “Entre Chien et Loup”. (Στο παρελθόν είχε συνεργαστεί ξανά με τον 28χρονο χορογράφο για το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης). Παρότι τα σχέδια της Katrantzou για το μπαλέτο “Entre Chien et Loup” δεν είναι δημιουργημένα στο χέρι, ταυτόχρονα είναι κατά παραγγελία για να ταιριάζουν σε κάθε χορευτή και έτσι χαρακτηρίζονται ως υψηλής ραπτικής κοστούμια λόγω της λεπτομερούς επεξεργασίας στην κατασκευή τους.

Ο John Baldessari έχει δημιουργήσει το σύνολο για το έργο και η Katrantzou πρόσθεσε πτυχές της στην σύνθεση του, στην οποία τα πρόσωπα επισκιάζονται από κολλημένες σε έντονα χρώματα τελείες. "Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να σπάσει η ιεραρχία των χορευτών με τη δημιουργία μασκών που διαμορφώθηκαν από τελείες του Baldessari, ειδικά σε ένα χώρο όπως η Όπερα του Παρισιού», είπε η γνωστή σχεδιάστρια χαρακτηριστικά. Η Katrantzou σκιαγράφησε τις μάσκες των χορευτών και τα κοστούμια της Όπερας εξετάζωντας τις τεχνικές προβολής του χώρου. Τα κοστούμια της Katrantzou είναι στις φωτεινές αποχρώσεις του Baldessari. Όταν οι χορευτές δεν κινούνται τα ρούχα φαίνονται μονόχρωμα, όταν όμως χορεύουν ξεχωρίζουν οι λάμψεις των χρωμάτων τους. Οι πιέτες είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο για να ξεχωρίζουν με την κίνηση.

Η Katrantzou δεν ήταν φανατική θαυμάστρια του μπαλέτου πριν τη συνεργασία με τον Peck. “Είδα τρία μπαλέτα πριν συνεργαστώ μαζί του. Με εμπνέει η πειθαρχία”. Την έχει επηρεάσει το σχέδιο για το μπαλέτο στον τρόπο που σχεδιάζει τις δικές της συλλογές; “Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στους χορευτές που δεν σκέφτεσαι όταν σχεδιάζεις ρούχα για μια οποιαδήποτε συλλογή. Θα σκεφτώ τις αναλογίες του σώματος και την κίνηση με έναν διαφορετικό τρόπο” εξήγησε. “Δίνει μια πραγματικότητα για τα ρούχα. Μερικές φορές τα σχέδια για το μπαλέτου είναι περίτεχνα διακοσμημένα με χάντρες, βαριά κομμάτια, και αυτό δεν συμβαδίζει με τον σχεδιασμό μιας συλλογής μόδας. Έρχεται σε αντίθεση με το να σχεδιάζεις με την αίσθηση της ελευθερίας στο μυαλό.”

Σίγουρα πρόκειται για μια ξεχωριστή παράσταση που ενώνει τη μόδα με τον κλασικό χορό. Να σημειωθεί ότι και ο Karl Lagerfeld δημιούργησε κοστούμια για ένα άλλο μπαλέτο, το “Brahms-Schönberg Quartet” σε χορογραφία George Balanchine.

Πηγή πληροφοριών: vogue.com

Πηγή εικόνας: twitter.com/balletoparis

Δείτε το trailer για τις παραστάσεις:

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή