Menu

Πως γίνεται κάποιος κορυφαίος χορευτής

  • Κατηγορία Νέα

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές κορυφαίων θιάσων αποκαλύπτουν πως αποφασίζουν ποιος θα λάβει την ανώτερη διάκριση του κορυφαίου χορευτή.

Στο μπαλέτο υπάρχει ένα ερώτημα που θα μπορούσε να προκαλέσει περιέργεια περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο: Ποιος θα πάρει προαγωγή στην βαθμίδα του κορυφαίου χορευτή. Η απάντηση πολλές φορές είναι απλή και άλλες περίπλοκη. Ένας χορευτής μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα και να γίνει κορυφαίος χορευτής ενώ κάποιος άλλος μπορεί να χρειαστεί και 10 χρόνια για να λάβει την ανώτερη θέση. Τέσσερις καλλιτεχνικοί διευθυντές αποκαλύπτουν πως αποφασίζουν ποιος καλλιτέχνης θα γίνει κορυφαίος χορευτής σε ένα θίασο.

Mikko Nissinen

Boston Ballet

Έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία πέντε ετών με τον William Forsythe, έτσι έχω σκόπιμα διαμορφώσει τον θίασο στην παρούσα φάση. Θα πρέπει όλοι να έχουν μια καλή συνεργιασία μεταξύ τους. Δεν είναι εύκολο να ζητήσεις από τους ίδιους ανθρώπους να χορέψουν την Ωραία Κοιμωμένη και χορογραφίες του Forsythe. Αλλά πρέπει να υπάρχει η συγκεκριμένη εξιδίκευση. Αυτή είναι μια εταιρεία μπαλέτου του μέλλοντος.

Δεν είμαι σίγουρα της παλαιάς σχολής, όπου θα πρέπει να χορεύει κάποιος με το corps de ballet για οκτώ χρόνια μέχρι να λάβει ανώτερη θέση. Απλά προώθησα την μπαλαρίνα Seo Hye Χαν [η οποία εντάχθηκε στο θίασο το 2012] στην θέση της κορυφαίας γιατί είδα πόσο καλά χόρεψε όλη τη σεζόν, σε οποιοδήποτε έργο της ανατέθηκε όπως σε μπαλέτα Balanchine, στο μπαλέτο Ο Καρυοθραύστης ή ερμηνεύοντας το ρόλο Odette / Odile. Μια καλή δουλειά είναι ένα εφόδιο, αλλά αυτή η πολυδιάστατη μορφή τέχνης είναι που δίνει τη λάμψη και κάνει έναν χορευτή να ξεχωρίσει. Θέλω να είμαι ενθουσιασμένος.

Lourdes Lopez

Miami City Ballet

Η προαγωγή από σολίστ σε κορυφαίο χορευτή είναι ουσιαστικά η ικανότητα να αναλάβετε ένα ρόλο και να τον κάνετε δικό σας. Να συγχρονίζετε σωστά τη μουσική με τα βήματα, να είστε σε θέση να ερμηνεύσετε το ρόλο σαν ηθοποιός και να παρουσιάζετε μια χορογραφία με άνεση στο κοινό.

Μπορούν πραγματικά οι ταλαντούχοι χορευτές να βλάψουν το εαυτό τους και σε επίπεδο φυσικής ή συναισθηματικής κατάστασης να μην είναι πάντα ίδιοι. Ή να τους προσφερθεί μια διάκριση και να μην μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Όμως από τη στιγμή που φτάνει κάποιος στο επίπεδο του κορυφαίου χορευτή θα πρέπει να κατανοήσει πως να δουλεύει σωστά. Σίγουρα σε ηλικία 30 ετών οποιοσδήποτε είναι πιο συνειδητός από ότι όταν ήταν 17 ετών.

Νομίζω ότι αυτό φαίνεται. Θα πρέπει ένας χορευτής να έχει ταχύτητα, ακρίβεια, τεχνική αρτιότητα για πολλούς ρόλους όπως η Kitri στο μπαλέτο Δόν Κιχώτης και το Square Dance.

Adam Sklute

Ballet West

Νομίζω ότι το σημαντικότερο στοιχείο είναι αν μπορεί ο χορευτής να ηγείται μιας ολόκληρης παράστασης. Μπορεί να κατέχει ολόκληρη τη σκηνή; Και μπορεί να ερμηνεύει με ακρίβεια πολλούς διαφορετικούς ρόλους; Μερικοί άνθρωποι έχουν αυτό το ταλέντο ενώ οι περισσότεροι μεγαλώνουν με αυτό.

Όταν έφτασα στο θίασο, η Emily Adams ήταν πολύ σιωπηλή και απομονωνόταν στο πίσω μέρος του στούντιο. Με τα χρόνια άρχισε να περνάει μπροστά, όχι επιθετικά, αλλά μόνο με την τεχνική της. Σε κάθε ρόλο που της ανατέθηκε έδινε το 1000% του εαυτού της. Ξαφνικά όλοι είδαν το ταλέντο της. Το κοινό άρχισε να με ρωτάει όταν την προσέλαβα στο θίασο.

Νομίζω ότι μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιο εύκολο για το άτομο να εκτιμήσει τη δουλειά του. Θα πρέπει πάντα να ρωτάει. Ποιο είναι το επόμενο βήμα μου; Είτε αυτό είναι ένα νέο μπαλέτο είτε μια νέα πρόκληση, δεν μπορεί ποτέ κανείς να διακριθεί με τρόπο αυτόματο, και οι πιο επιτυχημένοι χορευτές το γνωρίζουν. Χρειάζομαι ανθρώπους που δεν φοβούνται να εργαστούν σκληρά και να είναι ευάλωτοι.

Angel Corella

Pennsylvania Ballet

Ακούγεται κιτς, αλλά είναι σαν Spider-Man: Ένα μεγάλο ταλέντο συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη. Δεν είναι μόνο η ικανότητα να περιστρέφεσαι και να κάνεις άλματα, αλλά ο τρόπος που περιστρέφεσαι, ο τρόπος που κάνεις άλματα. Πρόκειται για ηθική εργασίας, πόσο γρήγορα μπορείτε να μάθετε, πόση μουσικότητα έχετε, πόσο ανοιχτοί είστε σε νέα πράγματα, πόσο πρόθυμοι είστε να αφήσετε τους ανθρώπους να δουν ποιοι είστε σε ένα πολύ ωμό τρόπο.

Θέλω άνθρωπους που να μπορούν να μεταμορφώνονται πάνω στη σκηνή. Για παράδειγμα, η νέα κορυφαία χορεύτρια Lillian DiPiazza είναι ένα πολύ γλυκό κορίτσι, αλλά όταν ερμήνευσε το ρόλο της Σειρήνα στο μπαλέτο Prodigal Son χόρεψε ως femme fatale, ήταν εντυπωσιακή.

Έγινα κορυφαίος χορευτής από τα 19, αλλά δεν ξέρω αν ήμουν εντελώς έτοιμος. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ως καλλιτεχνικοί διευθυντές. Αν έχετε προωθήσει κάποιο πολύ νωρίς και δεν έχει μια ισχυρή αίσθηση του ποιος είναι, τα επιτεύγματά του μπορεί να μείνουν στο μυαλό του. Αν κάποιος περιμένει πάρα πολύ καιρό για να πάρει προαγωγή, χάνουν την ελπίδα και ταυτόχρονα χάνουν και αυτή την σπίθα.

Οι χορευτές ερμηνεύουν με γνώμονα το κοινό. Αλλά πρέπει να τους συμβουλεύεις και για νέα πράγματα είτε πρόκειται για μπαλέτα ή χορευτές.

 

Τι λένε μπαλαρίνες που έγιναν κορυφαίες χορεύτριες

Η Lindsi Dec του Pacific Northwest Ballet και η Isabella Boylston του American Ballet Theatre μιλάνε για την προαγωγή τους σε υψηλότερη βαθμίδα μπαλέτου.

Πώς αισθανθήκατε όταν γίνατε κορυφαία χορεύτρια;

Dec: Περίμενα εδώ και 12 χρόνια την προαγωγή. Εξεπλάγην. Δεν είχα πει τίποτα σε κανέναν μέχρι να υπογράψω σε μια επίσημη σύμβαση.

Μήπως έχετε ένα προαίσθημα ότι θα ερχόταν;

Boylston: Είχα χορέψει σε πολλά μεγάλα μπαλέτα όπως Λίμνη των Κύκνων, Δον Κιχώτης, Ζιζέλ. Σίγουρα ήλπιζα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Μήπως ξαφνικά αισθάνεται κάποιος περισσότερο βάρος στους ώμους του;

Boylston: Φυσικά ήθελα να ζήσω την εμπειρία μέχρι και τον τίτλο. Αλλά είναι πραγματικά μια ψήφος εμπιστοσύνης από τον διευθυντή στον οποίο έχετε δείξει την ωριμότητα και την τέχνη σας.

Dec: Τους πρώτους δύο μήνες, ναι. Μετά από αυτό μπορείτε να έχετε μια άλλη οπτική για τα πράγματα.

Ποια ήταν η πρώτη φορά σας ως κορυφαία χορεύτρια στη σκηνή;

Boylston: Ήταν στο μπαλέτο Κοπέλια και μία από τις χειρότερες επιδόσεις μου. Χόρευα με ένα καλάθι και είχα ανασφάλεια στη σκηνή.

Μήπως έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινή σας ζωή;

Boylston: Έκανε το πρόγραμμα των παραστάσεων μου ελαφρύτερο, στην πραγματικότητα. Πριν, έκανα όλους τους σολίστ ρόλους και αρκετούς κύριους ρόλους. Είναι ωραίο να έχουμε περισσότερη ενέργεια.

Τυχόν αναπάντεχα προνόμια;

Dec: Έχουμε πάρει ένα καλύτερο μισθό! Μερικές φορές μπορούμε να φύγουμε από την πρόβα νωρίτερα. Με την Laura Tisserand μοιράζομαι ένα μεγάλο καμαρίνι στον όροφο που είναι η σκηνή. Το corps de ballet είναι κάτω στο υπόγειο.

Μήπως οι σχέση σας με τους άλλους χορευτές αλλάζουν;

Boylston: Όχι, αισθάνομαι πολύ αγάπη από τους συναδέλφους μου.Υπάρχει τόσο μεγάλη υποστήριξη για τους ανθρώπους που συνεργάζονται εντός του ABT από το εσωτερικό.

Dec: Καθόλου. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια, αν και μερικές φορές δυσλειτουργική όπως και κάθε άλλη.

Τώρα που είστε στην κορυφή, ποιος είναι τα ινδάλματά σας;

Boylston: Η Gillian Murphy. Είναι πηγή έμπνευσης να δεις πως συνεχίζει να εργάζεται.

Dec: Αγαπώ τον Igone de Jongh στο Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας. Ένας ακόμα ψηλός χορευτής!

Κοιτάζοντας πίσω, ήταν κάτι απογοητευτικό στην πορεία της ανόδου σας στην κορυφή;

Dec: Υπήρξαν πολλές φορές που σκέφτηκα ότι ίσως αυτός δεν είναι ο σωστός θίασος, ότι ίσως οι άνθρωποι δεν με βλέπουν από αυτή την οπτική. Αλλά εγώ δεν θα διαπραγματευόμουν την εξέλιξη μου για οτιδήποτε. Με έκανε να εργαστώ για ότι πιο δύσκολο.

 

Πηγή: dancemagazine.com

επιστροφή στην κορυφή