Menu

Οι 11 διασημότεροι χορευτές μπαλέτου

  • Κατηγορία Νέα

Το μπαλέτο είναι μια κομψή μορφή τέχνης που έχει ιστορία αιώνων. Στην ιστορία του μπαλέτου έχουν ξεχωρίσει με το ταλέντο τους πολλά κορυφαία ονόματα χορευτών. Εκτός από τις μπαλαρίνες στο μπαλέτο διακρίνονται και πολλοί άντρες κορυφαίοι χορευτές. Οι άντρες χορευτές πρέπει να έχουν δύναμη στο σώμα προκειμένου να σηκώνουν ψηλά τις χορεύτριες και να είναι κάλοι παρτενέρ, δύο χαρακτηριστικά που τους καθιστούν κορυφαίους χορευτές.

Οι 11 διασημότεροι άντρες χορευτές μπαλέτου είναι:

Mikhail Baryshnikov

Γεννήθηκε το 1948 στη Ρίγα της τότε ΕΣΣΔ και σημερινής Λετονίας ως Μιχαήλ Νικολάγιεβιτς Μπαρίσνικοφ. Ξεκίνησε τον χορό σε ηλικία 12 ετών και σπούδασε στην Ακαδημία Μπαλέτου Βαγκάνοβα. Είχε γίνει ήδη αναγνωρίσιμος χορευτής στη χώρα του, ωστόσο ένιωθε ότι το μπαλέτο στην ΕΣΣΔ τον περιόριζε καλλιτεχνικά. Έτσι κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας των Μπολσόι στον Καναδά, ο Μπαρίσνικοφ κατάφερε να πάρει πολιτικό άσυλο και συνέχισε την καριέρα του ως ηθοποιός και χορευτής στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Rudolf Nurejev

O Rudolf Nureyev γεννήθηκε το 1938 στη Σοβιετική Ένωση. Σπούδασε μπαλέτο στο Kirov Ballet School και σύντομα έγινε ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές του 20ου αιώνα. Ήταν ένας από τους πρώτους άνδρες που ανέλαβαν νέους, κύριους ρόλους σε μπαλέτα σε μια εποχή που οι άνδρες ερμήνευαν μικρούς ρόλους. Το 1961 δραπέτευσε από τη Ρωσία και έφτασε στη Δύση και ξεχώρισε με το ταλέντο του. Συνεργάστηκε με την πρίμα μπαλαρίνα Margot Fonteyn και έγιναν θρυλικό ζευγάρι του μπαλέτου. Χόρεψε με πολλές διάσημες μπαλαρίνες σε όλο τον κόσμο. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Ανέβασε νέες παραγωγές κλασικών μπαλέτων και συνεργάστηκε με τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας, το Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου, το Μπαλέτο του Βερολίνο και πολλούς άλλους μεγάλους θιάσους μπαλέτου. Το έργο ήταν πολύ σημαντικό στην ιστορία του κλασικού μπαλέτου.

Vaslav Nijinsky

Ο Βασλάβ Νιζίνσκι γεννήθηκε στο Κίεβο και σπούδασε χορό στην Αυτοκρατορική Σχολή Χορού στην Αγία Πετρούπολη. Ήταν ένας από τους πρώτους άντρες χορευτές οι οποίοι μπορούσαν με επιτυχία χορεύουν en pointe και με τα φαινομενικά αβίαστα άλματα του κατάφερε να αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως ο σπουδαιότερος άνδρας χορευτής των αρχών του 20ου αιώνα.

Benjamin Millepied

Ο Benjamin Millepied γεννήθηκε στο Μπορντό της Γαλλίας και ξεκίνησε να σπουδάζει χορό όταν ήταν μόλις 8 ετών. Έγινε χορευτής του New York City Ballet το 1995, στο οποίο προήχθη σε σολίστ το 1998 και σε κορυφαίο χορευτή το 2002. Επίσης σύντομα άρχισε να δημιουργεί χορογραφίες και κομμάτια για άλλες μεγάλες εταιρίες. Αποσύρθηκε από το NYCB το 2011. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία με το έργο του LA Dance. Ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού από το 2014 έως το 2016.

Carlos Acosta

Ο Carlos Acosta γεννήθηκε στην Κούβα και έχει χορέψει με πολλούς παγκοσμίου φήμης θιάσους μπαλέτου όπως με το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας, το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, το Μπαλέτο του Χιούστον και το American Ballet Theatre. Ήταν μέλος του Royal Ballet από το 1998 έως το 2015. Το 2003 προήχθη σε κορυφαίος χορευτής και χόρεψε ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης περιοδεύοντας σε πολλές χώρες του κόσμου.

Sergei Polunin

O Sergei Polunin γεννήθηκε στην Ουκρανία. Σε ηλικία 13 ετών έγινε δεκτός στη Σχολή Μπαλέτου του British Royal Ballet School. Αργότερα έγινε πρώτος σολίστ του Royal Ballet το 2009 και τον Ιούνιο του 2010 προήχθη σε κορυφαίος χορευτής του θιάσου. Κατάφερε να γίνει ο νεότερος κορυφαίος χορευτής στην ιστορία του θιάσου. Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης καριέρας αποφάσισε να αφήσει το 2012 το Royal Ballet. Μετά από αρκετούς μήνες έγινε κορυφαίος χορευτής στο Μουσικό Θέατρο Μόσχας Stanislavsky και Novosibirsk State Academic Opera και Ballet Theatre. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές της σημερινής εποχής που ασχολείται με τον κινηματογράφο και το χορό. 

Marcelo Gomes

Ο Marcelo Gomes είναι διάσημος χορευτής μπαλέτου από τη Βραζιλία και κορυφαίος χορευτής του American Ballet Theatre. Σε ηλικία 13 ετών σπούδασε στο Harid Conservatory στη Boca Raton στη Φλόριντα και σε ηλικία 16 ετών σπούδασε για ένα χρόνο στη Σχολή του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Σπούδασε επίσης στις Σχολές των θιάσων Houston Ballet, Boston Ballet και Cuballet. To 1997 εντάχθηκε στο American Ballet Theatre ως μέλος του corps de ballet. Προήχθη σε σολίστ το 2000 και σε κορυφαίος χορευτής το 2002. Έχει χορέψει ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης με πολλούς διάσημους θιάσους μπαλέτου σε όλο τον κόσμο.

Ivan Vasiliev

O Ivan Vasiliev είναι κορυφαίος Ρώσος χορευτής. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μπαλέτου της Λευκορωσίας το 2006. Από τότε έχει κερδίσει πολλά βραβεία και έγινε ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές της σημερινής εποχής σε ηλικία 27 ετών. Ο Vasiliev έγινε μέλος του Μπαλέτου Μπολσόι το 2006 όπου προήχθη σε κορυφαίος χορευτής και χόρεψε πολλούς κύριους ρόλους μπαλέτου. Στα τέλη του 2011 αποχώρησε από το Μπαλέτο Μπολσόι και έγινε κορυφαίος χορευτής του Mikhailovsky Theatre. Συνέχισε παράλληλα να χορεύει ως κορυφαίος προσκεκλημένος καλλιτέχνης σε όλο τον κόσμο.

Yuri Grigorovich

O Yuri Grigorovich γεννήθηκε στο Λένινγκραντ και είναι Ρώσος χορευτής και χορογράφος. Αποφοίτησε από την Αυτοκρατορική Σχολή Μπαλέτου του Λένινγκραντ το 1946 και χόρεψε ως σολίστ του Μπαλέτου Kirov μέχρι το 1962. Ανέβασε τα έργα του Sergei Prokofiev “Το Πέτρινο Λουλούδι” (1957) και “Ο Θρύλος της Αγάπης” (1961) λαμβάνοντας αναγνώριση ως χορογράφος. Το 1964 μετακόμισε στο Θέατρο Μπολσόι όπου διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι το 1995 ανεβάζοντας πολλές διάσημες παραγωγές του κλασικού ρεπερτορίου μπαλέτου όπως “Ο Καρυοθραύστης”, “Σπάτακος” και μια νέα παραγωγή της “Λίμνης των Κύκνων”. Το 1995 αποχώρησε από το Μπαλέτο Μπολσόι και ίδρυσε την δική του εταιρεία. Μετά από αρκετά χρόνια επέστρεψε στο Θέατρο Μπολσόι με την ιδιότητα του διευθυντή μπαλέτου και χορογράφου.

Anthony Dowell

Ο Anthony Dowell είναι Βρετανός χορευτής και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Royal Ballet. Είναι γνωστός ως ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές του 20ου αιώνα. Σπούδασε χορό στη Σχολή Μπαλέτου Sadler's Wells το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Royal Ballet School. Έγινε κορυφαίος χορευτής του Royal Ballet. Διακρίνεται για την καθαρότητα και την μουσικότητα στις κινήσεις του. Το 1970 άρχισε να ασχολείται με δραστηριότητες μακριά από την σκηνή του μπαλέτου. Αρχικά ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό κοστουμιών και στη συνέχεια συνεργάστηκε με άλλους θιάσους εκτός του Royal Ballet. Συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα του μπαλέτου όπως με την Natalia Makarova στο μπαλέτο "Λίμνη των Κύκνων" και με την Gelsey Kirkland στο μπαλέτο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα". Μετά την επίσημη αποχώρησή του από το Royal Ballet συνέχισε να κάνει εμφανίσεις στο χορό και δημιούργησε ρόλους για τα γνωστά έργα.

Roberto Bolle

Ο Roberto Bolle γεννήθηκε στην Ιταλία και ξεκίνησε να σπουδάζει μπαλέτο στην ηλικία των 7 ετών. Από την ηλικία των 11 ετών έγινε δεκτός στην διάσημη Σχολή Μπαλέτου του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου. Σήμερα είναι κορυφαίος χορευτής στο Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου και στο American Ballet Theatre. Επίσης έχει χορέψει ως κορυφαίος προσκεκλημένος καλλιτέχνης με πολλούς μεγάλους θιάσους σε όλο τον κόσμο. 

Πηγή: balletboard.com, wikipedia.org

επιστροφή στην κορυφή