Menu

Η ιστορία του μπαλέτου στη Γαλλία

  • Κατηγορία Νέα

Η λέξη μπαλέτο είναι γαλλικής προέλευσης και παρόλο που αυτή η μοναδική μορφή χορού προήλθε από την Ιταλία ήδη από το 1400, ήταν η Γαλλία, η χώρα που δημιουργήθηκε ο παλαιότερος θίασος μπαλέτου. Εκεί άρχισε το μπαλέτο να αποκτά το λεξιλόγιό του.

Χοροί που ονομάζονται μπαλέτο καταγράφηκαν στην αναγεννησιακή Ιταλία, που πραγματοποιούνταν συχνά σε γάμους ή επίσημες περιστάσεις. Όταν η Ιταλίδα Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύτηκε τον Ερρίκο Β' της Γαλλίας το 1533, έφερε στην αυλή ορισμένες από τις τέχνες και τον πολιτισμό της πατρίδας της, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής και του χορού.

Στη Γαλλία το μπαλέτο άλλαξε όταν το 1581 η Αικατερίνη των Μεδίκων διοργάνωσε το μπαλέτο Comique de la Reyne και για πρώτη φορά ο χορός και η μουσική χρησιμοποιήθηκαν για να παρουσιαστούν συνεχείς δραματικές ιδέες και έτσι ξεκίνησε την ιστορία του μπαλέτου στη Γαλλία.

Πως ο Λουδοβίκος XIV πήρε το όνομα Ο Βασιλιάς Ήλιος από το μπαλέτο

Το μπαλέτο ήταν περισσότερο ψυχαγωγία για τους πλούσιους και τους βασιλιάδες τόσο για να το παρακολουθήσουν όσο και για να συμμετέχουν. Ο Λουδοβίκος XIV ήταν γνωστό ότι απολάμβανε να χορεύει μπαλέτο. Έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 13 ετών στο “Ballet de Cassandre” το 1651. Δύο χρόνια αργότερα, το 1653, ο έφηβος βασιλιάς πρωταγωνίστησε ως Απόλλωνας, ο θεός του ήλιου, στο έργο The Ballet of the Night με μια αξέχαστη, πολυτελή φορεσιά. Οι αυλικοί τον λάτρεψαν μέσα από αυτή τη χορογραφία. Μέσα από το μπαλέτο ήταν ξεκάθαρο ότι η δόξα του βασιλιά Λουδοβίκου XIV ήταν αυτή ενός ηλιόλουστου βασιλιά και ότι είχε την απόλυτη εξουσία τόσο πάνω όσο και έξω από τη σκηνή χορού.

Ο μουσικός του Lully ήταν ο πρώτος συνθέτης που δημιούργησε μια τέχνη της σύνθεσης του χορού και της μουσικής και ο πρώτος που επέμεινε να επιτρέπεται στις γυναίκες να χορεύουν μπαλέτο, αντί να περιορίζουν τον χορό μόνο στους άνδρες.

Μπαλέτο στην Όπερα Garnier

O Λουδοβίκος XIV ίδρυσε την Académie Royale de Musique (Όπερα του Παρισιού) μέσα στην οποία πρωτοεμφανίστηκε η πρώτη επαγγελματική θεατρική εταιρεία μπαλέτου, το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, η παλαιότερη εταιρεία μπαλέτου στον κόσμο. Η εταιρεία παρουσιάζει το μπαλέτο κυρίως στο Palais Garnier, γνωστό και ως Όπερα του Παρισιού.

Όταν ο βασιλιάς ήταν αρκετά βαρύς για να χορέψει, το ενδιαφέρον του εξαφανίστηκε και το μπαλέτο δεν παρουσιάστηκε πλέον στην αυλή. Αντίθετα, υιοθετήθηκε από τα κολέγια, οι χοροί παρουσιάστηκαν σε βραβεία, συχνά τοποθετημένα στις συνθέσεις του Lully και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία.

Πηγή: thegoodlifefrance.com

επιστροφή στην κορυφή