Menu

Η ιστορία της φούστας tutu, του χαρακτηριστικού κοστουμιού της μπαλαρίνας

  • Κατηγορία Νέα

Τα κοστούμια μπαλέτου αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι του σχεδιασμού της σκηνής και μπορούν να θεωρηθούν ως ένα οπτικό αρχείο μιας παράστασης. Είναι συχνά ένα χαρακτηριστικό στοιχείο μιας παραγωγής που αντιπροσωπεύει μια φανταστική εικόνα της υπόθεσης του έργου. Η μόδα μπορεί να αλλάζει, αλλά η φούστα tutu εξακολουθεί να είναι ένα σικ και κλασικό κοστούμι του μπαλέτου.

Πράγματι, το tutu έχει ιστορικό παρελθόν. Η tutu είναι προϊόν της εξέλιξης ενός κοστουμιού μπαλέτου που έκανε το ντεμπούτο του το 1832. Η πρώτη εμφάνιση του tutu ήταν η φούστα που φόρεσε η Marie Taglioni το 1832 στην Όπερα του Παρισιού. Το κοστούμι της ήταν μια λευκή φούστα με μήκος μέχρι τον αστράγαλο που σχεδίασε ο Eugene Lami για το μπαλέτο La Sylphide, η οποία σήμερα είναι γνωστή ως ρομαντική tutu.

Από τα τέλη του 1800 η tutu γινόταν μικρότερη ώστε η μπαλαρίνα να μπορεί να κινείται εύκολα και ταυτόχρονα να φαίνονται τα πόδια της. Σήμερα, η κοντή tutu είναι γνωστή ως κλασική tutu και μόλις που αγγίζει τα πόδια της μπαλαρίνας.

Τα κοστούμια μπαλέτου αποτελούσαν πρόκληση για τους σχεδιαστές μόδας για πολλά χρόνια. Σχεδιαστές όπως ο Cecil Beaton στην Αγγλία, o Christian Lacroix στη Γαλλία και ο Isaac Mizrahi στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδιάσει tutus.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για σχεδιαστές, η πιο διάσημη είναι η Barbara Karinska (1886 – 1983), σχεδιάστρια για το μπαλέτο της Νέας Υόρκης για πολλά χρόνια. Τα κοστούμια της είναι γνωστά ως τα πιο όμορφα και ανθεκτικά.

Η μοντέρνα tutu έχει διάφορες εκδοχές. Πρώτον, υπάρχει η κλασική φούστα που αποτελείται από 10-12 στρώματα από σκληρό τούλι ραμμένα στη φούστα. Τα χαμηλότερα μικρά στρώματα από τούλι υποστηρίζουν τα μεγαλύτερα στρώματα που στέκονται στο ισχίο.

Οι άλλοι τύποι tutu είναι το Pancake tutu, το οποίο υποστηρίζεται από μια ζώνη και είναι πολύ επίπεδο με λίγες στρώσεις. Η επίπεδη tutu μοιάζει με pancake, αλλά αντί για το ισχίο, στέκεται στη μέση. Επίσης υπάρχει η αμερικάνικη tutu, η οποία είναι γνωστό με το όνομα του δημιουργού της – Karinska, ή ως Balanchine, ή powder-puff tutu: έχει μικρές στρώσεις από τούλι, οι οποίες είναι χαραγμένες σε μια φούστα για να δώσουν ένα απαλό αποτέλεσμα.

Η Ρομαντική Τutu εξακολουθεί να έχει τη μορφή του αρχικού κοστουμιού της Marie Taglioni, αλλά είναι κατασκευασμένη από μοντέρνα υλικά που την καθιστούν ελαφρύτερη και πιο διάφανη. Το μήκος της φτάνει μέχρι το γόνατο ή τον αστράγαλο.

Η Inverted Tutu είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ της κλασικής tutu και της ρομαντικού tutu. Είναι φτιαγμένη από διάφορα στρώματα από τούλι που ξεχωρίζουν όπως σε μια κλασική tutu, αλλά τα στρώματα είναι μακρύτερα και πιο κάτω, συνήθως στο μέσο του μηρού.

Πηγή: thevintagenews.com

επιστροφή στην κορυφή