Menu

Οι 5 σύγχρονοι χορογράφοι που πρέπει να γνωρίζετε

  • Κατηγορία Νέα

Μετά το έργο του George Balanchine, του πιο σημαντικού χορογράφου της Αμερικής κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, πολλοί στον κόσμο του μπαλέτου δεν πίστευαν ότι οι νέοι χορογράφοι θα ανταποκριθούν στη δημιουργική του κληρονομιά. Παρ' όλα αυτά τον 21ο αιώνα πολλοί νέοι χορογράφοι δημιούργησαν νέα πρωτοποριακά μπαλέτα. Οι παρακάτω πέντε χορογράφοι είναι μερικά παραδείγματα χορογράφων που συνδυάζουν την κλασική τεχνική του μπαλέτου με την μοντέρνα αισθητική, δημιουργώντας παράλληλα νέες και εντυπωσιακές παραστάσεις για να απολαύσει το κοινό. Επίσης, οι συγκεκριμένοι χορογράφοι συχνά εμπνέονται από τον κόσμο της εικαστικής τέχνης καθιστώντας το μπαλέτο μια δυναμική μορφή τέχνης.

Justin Peck

Ο Justin Peck, σολίστ του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης, έχει γίνει ένας από τους πιο περιζήτητους χορογράφους στον κόσμο του μπαλέτου. Από το 2014 που έγινε μόνιμος χορογράφος του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης, έχει δημιουργήσει έργα για τα Pacific Northwest Ballet, Paris Opera Ballet και Miami City Ballet. Έχει παρουσιάσει το έργο του στο πρόγραμμα Works & Process στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης. Τα μπαλέτα του εκπέμπουν δυναμισμό. Οι χορευτές κινούνται γρηγορότερα απ' ότι θα περίμενε κανείς και το έργο του ακολουθεί τη μουσική. Το μπαλέτο του “In the Countenance of Kings” έχει τη μουσική του συνθέτη Sufjan Stevens, ενώ η μουσική για το έργο του “Heatscape”είναι του καλλιτέχνη Shepard Fairey μαζί με το διαφημιστικό υλικό που προβλήθηκε στο Wynwood Walls στο Μαϊάμι. Επίσης το έργο του έγινε θέμα στο ντοκιμαντέρ Ballet 422, το οποίο παρουσιάζει τη δημιουργία του τρίτου μπαλέτου του για το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης.

Annabelle Lopez Ochoa

Η Annabelle Lopez Ochoa σπούδασε στην Ακαδημία Βασιλικού Μπαλέτου στην Αμβέρσα στο Βέλγιο. Συνεργάστηκε με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες μπαλέτου και σύγχρονου χορού πριν εργαστεί ως χορογράφος. Έχει βραβευθεί ως “το ανερχόμενο αστέρι της ολλανδικής χορευτικής σκηνής” από τον ολλανδικό Τύπο. Τα έργα της συνδυάζουν την ενέργεια του σύγχρονου χορού με την κλασική τεχνική του μπαλέτου. Μπορεί να είναι αρκετά σύνθετα, με εναλλαγές ανάμεσα στη ακινησία και τη γρήγορη κίνηση. Μερικές από τις πιο πρόσφατες δουλειές της ήταν πολύ αθλητικές, όπου οι χορευτές έκαναν άλματα και κινήσεις στο πάτωμα, όπως το έργο της “Before After”. Έχει δημιουργήσει έργα για το μουσικό θέατρο, για παραγωγές όπερας και για εκδηλώσεις μόδας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μπαλέτο της “Mammatus” έκανε πρεμιέρα στο Joffrey Ballet το 2015 ενώ ένα έργο της παρουσιάστηκε στο Μπαλέτο της Νέας Υόρκης τη φθινοπωρινή σεζόν.

Alexei Ratmansky

Ως πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Bolshoi Ballet και σημερινός χορογράφος του American Ballet Theatre, το όνομα του Alexei Ratmansky έγινε συνώνυμο της καινοτομίας. Έχει σκηνοθετήσει τις δικές εκδοχές των κλασικών μπαλέτων του 19ου αιώνα, όπως τα “Sleeping Beauty”, “The Nutcracker”, “Don Quixote”, “Firebird” και “Swan Lake”. Τα ανανέωσε για να τα κάνει πιο ελκυστικά στο σύγχρονο κοινό. Ταυτόχρονα δημιούργησε εντελώς νέα μπαλέτα όπως το Trilogy του Shostakovich για το American Ballet Theatre και εμπνεύστηκε από τα έργα ζωγραφικής του Wassily Kandinsky για τα κοστούμια του πιο πρόσφατου έργου του για το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης, Pictures at an Exhibition. Τα νέα μπαλέτα του Ratmansky έχουν συνήθως σύνθετα κομμάτια μουσικής, τα οποία ταιριάζουν με την ένταση και την δραματική κίνηση που είναι τόσο χαρακτηριστική της δουλειάς του.

David Dawson

Ο Βρετανός χορογράφος David Dawson σπούδασε στο Royal Ballet School και χόρευε επαγγελματικά με το Βασιλικό Μπαλέτο του Μπέρμιγχαμ και με το Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας. Το έργο του “A Million Kisses to My Skin” με μουσική το κοντσέρτο του Bach No. 1 in D Minor, είναι ένα εντυπωσιακό μπαλέτο με ασύμμετρες, εκτεταμένες κινήσεις. Το “The Nature of Daylight” είναι ένα εξαιρετικά μαγευτικό έργο για την αναζήτηση και την έλλειψη της αληθινής αγάπης, η οποία παρουσιάζεται μέσα από ένα pas de deux και μια δραματική μουσική του Max Richter. Αν και τα δύο μπαλέτα έχουν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα, είναι αθλητικά, με περίπλοκα άλματα και συγχρονισμένες κινήσεις.

Christopher Wheeldon

Ο Christopher Wheeldon είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους χορογράφους της σημερινής εποχής. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης διόρισε τον Wheeldon ως μόνιμο χορογράφο της εταιρείας το 2001. Ο Wheeldon έχει σπουδάσει στο Royal Ballet School του Λονδίνου και χόρευε με το Βασιλικό Μπαλέτο πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να γίνει σολίστ. Εκεί με την κορυφαία χορεύτρια Wendy Whelan ως μούσα του δημιούργησε τα μπαλέτα “Polyphonia”, “Within the Golden Hour” και “After the Rain”. Συνεργάστηκε ξανά με το Βασιλικό Μπαλέτο και δημιούργησε δύο μπαλέτα, τα “Alice’s Adventures in Wonderland” και “The Winter’s Tale”. Επίσης παρουσίασε το μονόπρακτο μπαλέτο “Strapless”, με βάση την ιστορία πίσω από τον πίνακα ζωγραφικής του John Singer Sargent, Madam X. Με τη χορογραφία του για το μιούζικαλ του Μπροντγουέι "An American in Paris" κέρδισε βραβείο Tony στην κατηγορία καλύτερη χορογραφία ενώ ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας σε μιούζικαλ. Το έργο του σημαντικό για το σημερινό μπαλέτο.

Πηγή: artversed.com

επιστροφή στην κορυφή