Menu

Ανακαλύψτε τους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στο μπαλέτο Καρυοθραύστης του Τσαϊκόφσκι

  • Κατηγορία Νέα

Με τα πολύχρωμα κοστούμια, το ονειρικό σκηνικό και τους αξέχαστους ρόλους, το μπαλέτο “Ο Καρυοθραύστης” αποτελεί ένα κλασικό Χριστουγεννιάτικο έργο. Αυτή τη φανταστική ιστορία ενός ξύλινου στρατιώτη που ζωντανεύει, την έχει απολαύσει το κοινό για περισσότερα από 125 χρόνια. Για πολλούς είναι η πρώτη τους εισαγωγή στον κόσμο της κλασικής μουσικής και του μπαλέτου.

Ιστορία του μπαλέτου

Το μπαλέτο “Ο Καρυοθραύστης” παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας το 1892. Τη μουσική του έργου συνέθεσε ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι ενώ η χορογραφία είναι των Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ. Πρόκειται για τρεις από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της Ρωσίας στην εποχή τους. Το μπαλέτο ήταν εμπνευσμένο από το βιβλίο "The Nutcracker and the Mouse King", το οποίο κυκλοφόρησε το 1815 από τον Γερμανό συγγραφέα ΕΤΑ Hoffmann. Το μουσικό απόσπασμα “The Nutcracker Suite, Op. 71” του Τσαϊκόφσκι είναι το πιο χαρακτηριστικό του μπαλέτου όπως και ο χορός της Ζαχαρένιας Νεράιδας και ο χορός των Ξύλινων Στρατιωτών.

Σύνοψη

Στην πρώτη σκηνή, μια νεαρή κοπέλα που ονομάζεται Clara μαζί με την οικογένεια της και τον αδερφό της Fritz διοργανώνουν γιορτή για τα Χριστούγεννα στο σπίτι τους. Ο θείος και νονός της Clara, Drosselmeyer, εμφανίζεται αργά στη γιορτή και δίνει δώρα στα παιδιά. Ο Drosselmeyer φέρνει και τέσσερις ζωντανές κούκλες, μια μπαλαρίνα, έναν αρλεκίνο και έναν ξύλινο στρατιώτη, που χορεύουν εντυπωσιάζοντας όσους βρίσκονται στη γιορτή. Στη συνέχεια παρουσιάζει στηn Clara μια ξύλινη κούκλα Καρυοθραύστη, το οποίο ο Fritz σπάει στεναχωρόντας την αδερφή του. Όμως ο θείος Drosselmeyer επιδιορθώνει με μαγικό τρόπο την κούκλα και την δίνει ξανά στην Clara.

Αργότερα την ίδια νύχτα, η Clara ψάχνει το παιχνίδι της κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όταν το βρίσκει, αρχίζει να ονειρεύεται. Ποντίκια αρχίζουν να γεμίζουν το δωμάτιο και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει. Ο Καρυοθραύστης με μαγικό τρόπο μεγαλώνει και γίνεται σαν άνθρωπος.

Ξαφνικά εμφανίζεται ο βασιλιάς των ποντικών και αγωνίζεται με σπαθιά με τον Καρυοθραύστη. Μόλις ο Καρυοθραύστης νικήσει τον βασιλιά, μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα. Η Clara ταξιδεύει με τον πρίγκιπα σε ένα τοπίο με γλυκά, όπου συναντούν πολλούς νέους φίλους, συμπεριλαμβανομένης της ζαχαρένιας νεράιδας.

Οι φίλοι διασκεδάζουν την Clara και τον πρίγκιπα με γλυκά από όλο τον κόσμο, όπως σοκολάτα από την Ισπανία, καφέ από την Αραβία, τσάι από την Κίνα και καραμέλα από τη Ρωσία, τα οποία χορεύουν. Πανέμορφα λουλούδια χορεύουν ένα βάλς και η ζαχαρένια νεράιδα με τον παρτενέρ της χορεύουν μαζί.

Οι χαρακτήρες στο μπαλέτο

Η ποικιλομορφία του cast επιτρέπει σε χορευτές μπαλέτου ή μη, όλων των ηλικιών, να συμμετάσχουν στο μπαλέτο. Επίσης ο Καρυοθραύστης είναι ένα από τα αγαπημένα έργα πολλών θιάσων μπαλέτου σε όλο τον κόσμο λόγω των πολλών ρόλων που περιλαμβάνει. Παρόλο που η χορογραφία μπορεί να είναι μικρή για μερικούς ρόλους, οι χορευτές πολλών επιπέδων μπορούν να χορεύουν όλοι μαζί στο ίδιο μπαλέτο.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τους χαρακτήρες του έργου:

Clara: Το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί της οικογένειας Stalhbaum. Σε κάποια εκδοχή του μπαλέτου, η κοπέλα ονομάζεται Μάσα ή Μαρία και η κούκλα της ονομάζεται Clara.

Ο Herr Stahlbaum, η σύζυγός του και οι Fritz και Louise – η οικογένεια της Clara.

Columbine και Harlequin: ένα ζευγάρι κούκλες, δύο χαρακτήρες που παίζουν παντομίμα και προέρχονται από την ιταλική commedia dell'arte

Ο Καρυοθραύστης – Hans-Peter: ανιψιός του Herr Drosselmeyer, ο οποίος μετατράπηκε στον Καρυοθραύστη από τη κακιά μητέρα του βασιλιά ποντικού.

Ο Herr Drosselmeyer: θείος και νονός της Clara, θείος του Hans-Peter και μάγος

Οι νιφάδες χιονιού που χορεύουν στο τέλος της 1ης Πράξης και μερικές φορές συνοδεύουν τη βασίλισσα και τον βασιλιά του χιονιού.

Η Ζαχαρένια Νεράιδα που κυβερνά το Βασίλειο των Ζαχαρωτών, η οποία καλωσορίζει τον Καρυοθραύστη και την Κλάρα στο βασίλειό της.

Ο Βασιλιάς Ποντικός και αρχηγός του στρατού των ποντικών που πολεμούν τον Καρυοθραύστη

Η παρακάτω λίστα χαρακτήρων, κατά σειρά εμφάνισης, ποικίλλει ελαφρώς μεταξύ των εταιρειών μπαλέτου. Αν και η γενική ιστορία παραμένει γενικά η ίδια, οι σκηνοθέτες και οι χορογράφοι μερικές φορές αλλάζουν το cast σύμφωνα με τις ειδικές ανάγκες της χορευτικής εταιρείας τους.

1η Πράξη

Η πρώτη πράξη περιλαμβάνει τη γιορτή για τα Χριστούγεννα, τη σκηνή μάχης των ποντικιών και το ταξίδι προς το βασίλειο των ζαχαρωτών μέσω του βασιλείου του χιονιού.

Ο κ. Stahlbaum, ο δήμαρχος της πόλης

Η κ. Stahlbaum, η σύζυγος του δημάρχου

Οι επισκέπτες της γιορτής, η οικογένεια και οι φίλοι

Clara και Fritz, τα παιδιά του Stahlbaum

Ο θείος Drosselmeyer, ο νονός της Clara και του Fritz

Μηχανικές κούκλες, αρλεκίνοι και στρατιώτες

Κουκουβάγια, που μετατρέπεται σε Drosselmeyer

Ποντίκια

Γουρουνάκι

Καρυοθραύστης που μεταμορφώνεται σε πρίγκιπα

Στρατιώτες του Καρυοθραύστη

Βασιλιάς ποντικός

Νιφάδες χιονιού

Βασίλισσα του χιονιού

2η Πράξη

Στη δεύτερη πράξη κυριαρχεί το Βασίλειο των Ζαχαρωτών και κορυφώνεται με την επιστροφή της Clara στο σπίτι της.

Ζαχαρένια νεράιδα

Κλάρα

Πρίγκιπας

Ισπανοί χορευτές

Άραβες χορευτές

Κινέζοι χορευτές

Ρώσοι χορευτές

Νεράιδα

Τριαντάφυλλα

Λουλούδια

Αξιοσημείωτες παραστάσεις

Παρόλο που ήταν ένα έργο δημοφιλές από το ντεμπούτο του, ο Καρυοθραύστης δεν ήταν γνωστός στις ΗΠΑ μέχρι το 1944 που το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο άρχισε να το παρουσιάζει σε ετήσια βάση. Άλλες γνωστές παραγωγές είναι του George Balanchine με το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1954. Το μπαλέτο έχουν παρουσιάσει οι διάσημοι χορευτές Rudolf Nureyev, Mikhail Baryshnikov και Mark Morris.

Πηγή: thoughtco.com

 

επιστροφή στην κορυφή