Menu

Το American Ballet Theatre γιορτάζει 10 χρόνια που ο Alexei Ratmansky είναι χορογράφος στο διάσημο θίασο μπαλέτου

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια που ο διάσημος χορογράφος Alexei Ratmansky είναι μόνιμος συνεργάτης του American Ballet Theatre. Ο διάσημος θίασος μπαλέτου της Νέας Υόρκης τιμά τον χορογράφο κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης σεζόν του American Ballet Theatre. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο 20ο Γκαλά του ABT με την πρεμιέρα του νέου έργου του Ratmansky με τίτλο The Seasons, το οποίο έχει το ίδιο όνομα με το έργο του Ρώσου συνθέτη Alexander Glazunov. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 2019 με το Spring Gala του American Ballet Theatre και θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούλιο 2019 με πολλές εντυπωσιακές παραστάσεις στο Metropolitan Opera House της Νέας Υόρκης.

Ο Alexei Ratmansky γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και εκπαιδεύτηκε από τους Pyotr Pestov και Alexandra Markeyeva στην Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι. Αποφοίτησε το 1986. Στη συνέχεια χόρεψε στο Κίεβο και ήταν κορυφαίος χορευτής με το Εθνικό Μπαλέτο της Ουκρανίας, το Royal Winnipeg Ballet στον Καναδά και το Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας.

Η καριέρα του Alexei Ratmansky ως χορογράφος ξεκίνησε με το έργο “Dreams of Japan” για το Κρατικό Μπαλέτο της Γεωργίας το 1998. Επίσης τα έργα “Dreams” και “Charms of Mannerism” δημιουργήθηκαν το 1997 για την κορυφαία χορεύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κρατικού Μπαλέτου της Γεωργίας, Nina Ananiashvili. Το “Dreams” κέρδισε βραβείο Χρυσή Μάσκα από την Ένωση Θεάτρου της Ρωσίας.

O Ratmansky είναι γνωστός για τις αναβιώσεις κλασικών μπαλέτων για μεγάλες εταιρείες χορού. Το πρώτο μπαλέτο τριών πράξεων ήταν η Σταχτοπούτα για τα Μπαλέτα Κίροφ το 2002. Η δημιουργία του έργου Bright Stream του Ratmansky το 2003 για το Μπαλέτο Μπολσόι οδήγησε στον διορισμό του ως καλλιτεχνικός διευθυντής αυτής της εταιρείας το επόμενο έτος. Παράλληλα παρουσίασε μια παραγωγή του έργου “The Bolt” το 2005 ενώ παράλληλα δημιούργησε αναβιώσεις των έργων “Le Corsaire” και “Flames of Paris” το 2007 και το 2008. Ο Κύκλος των Κριτικών στο Λονδίνο χαρακτήρισε το Μπολσόι “Best Foreign Company” υπό τη διεύθυνση του Alexei Ratmansky, το 2005 και το 2007 και έλαβε το Εθνικό Βραβείο Χορού για το “Bright Stream”.

Μετά την αποχώρησή του από το Μπολσόι, o Ratmansky συμφώνησε να γίνει ο πρώτος μόνιμος καλλιτέχνης του American Ballet Theatre το 2008, αφού οι διαπραγματεύσεις με το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης απέτυχαν για τη θέση του βασικού χορογράφου. Τα μπαλέτα του για το New York City Ballet περιλαμβάνουν τα έργα “Russian Seasons” και “Concert DSCH” ενώ για το American Ballet Theatre τα “On the Dnieper” και “Seven Sonatas”.

Το 2011, η χορογραφία του για το μπαλέτο “Romeo and Juliet” του Prokofiev παρουσιάστηκε από το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά στο Τορόντο. Για την παράσταση του έργου στο Λονδίνο, ο αναλυτής των New York Times, Alastair Macaulay έγραψε για τον Ratmansky ότι είναι “ο πιο ταλαντούχος χορογράφος που ειδικεύεται σήμερα στο κλασικό μπαλέτο”.

Το 2014, ο Ratmansky ανέλαβε την αναβίωση του μπαλέτου Paquita του Marius Petipa από τη Συλλογή Sergeyev. Η αναβίωση πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο τον Δεκέμβριο του 2014 με το Μπαλέτο της Βαυαρίας. Τον Μάρτιο του 2015, δημιούργησε την αναβίωση του μπαλέτου Sleeping Beauty του Petipa για το American Ballet Theatre, το οποίο παρουσιάστηκε στην Κομητεία Όραντζ και αργότερα στην Σκάλα του Μιλάνου.Ο Ratmansky ανακατασκεύασε τη Λίμνη των Κύκνων που χορογράφησαν οι Petipa/Ivanov το 1895, η οποία παρουσιάστηκε στη Ζυρίχη τον Φεβρουάριο 2016.

Με πληροφορίες από: pointemagazine.com, wikipedia.org

Δείτε παρακάτω ορισμένες φωτογραφίες από τις πρόβες των χορευτών και τις παραστάσεις του American Ballet Theatre:

Πολυμέσα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Farewell Seasons! ❄️????☀️????#RatmanskyTrio is a wrap! #ABTWhippedCream opens tomorrow!! ????????

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη American Ballet Theatre (@abtofficial) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

That pre-show walk through ✨ SONGS OF BUKOVINA ✨#RatmanskyTrio

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη American Ballet Theatre (@abtofficial) στις

επιστροφή στην κορυφή