Menu

Τα πέντε στοιχεία της μεθόδου εκπαίδευσης Vaganova που βοηθούν ένα χορευτή να γίνει επαγγελματίας

  • Κατηγορία Νέα

Κάθε Σχολή Μπαλέτου ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σύστημα εκπαίδευσης των μαθητών της. Η πλειοψηφία των αποφοίτων διάσημων Σχολών Χορού γίνονται χορευτές στους μεγαλύτερους θιάσους μπαλέτου του κόσμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκπαιδευτούν σε ένα συγκεκριμένο στυλ χορού ανάλογα με τον θίασο μπαλέτου που θα γίνουν μέλη μετά την αποφοίτησή τους από μια μεγάλη Σχολή. Για παράδειγμα για το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο δεν απαιτείται οι χορευτές να παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολή χορού που ειδικεύεται στη μέθοδο εκπαίδευσης Μπαλανσίν. Στην πραγματικότητα είναι εσφαλμένη αντίληψη ότι πρέπει να εκπαιδευτεί ένας χορευτής σε συγκεκριμένο στυλ χορού για να ακολουθήσει καριέρα σε αυτό το στυλ.

Το Μπαλέτο Ellison της Νέας Υόρκης, που ειδικεύεται στην τεχνική εκπαίδευσης μπαλέτου Βαγκάνοβα είναι ζωντανή απόδειξη της λανθασμένης αντίληψης που προαναφέρθηκε. Οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης Σχολής Μπαλέτου παρακολουθούν μαθήματα όλο το χρόνο και το καλοκαίρι χορεύουν με εταιρείες μπαλέτου χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους από τη μέθοδο Vaganova για να βρουν θέσεις εργασίας.

Παρακάτω θα δούμε τους πέντε λόγους για τους οποίους η τεχνική Vaganova μπορεί πραγματικά να κάνει ένα χορευτή περιζήτητο σε οποιοδήποτε θίασο μπαλέτου:

Αναλυτικό μυαλό

“Η μέθοδος Vaganova είναι εξαιρετικά αναλυτική στην προσέγγισή της και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών κινήσεων”, αναφέρει ο Edward Ellison, καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής του Ellison Ballet. “Είναι μια πολύ καλή μέθοδος για να αναπτύξουμε έντονη σωματική συνείδηση καθώς υπάρχει μια πολύ σταθερή, λογική πρόοδος στην μέθοδο Vaganova, από τις βασικές θέσεις μέχρι τις πιο περίπλοκες κινήσεις και συνδυασμούς στα τελευταία χρόνια της εκπαίδευσης”.

Επίσης είναι ένας σίγουρος τρόπος για να διατηρηθεί μια αυστηρή δομή κατάρτισης της τεχνικής του μπαλέτου. Η μέθοδος Vaganova είναι πολύ επιστημονική”, αναφέρει η Emily Neale που σπούδασε στο Ellison Ballet το διάστημα 2012-15 και τώρα χορεύει με το West Ballet. Αυτό είναι που τη βοηθά σε μια επαγγελματική καριέρα τώρα. Ως μέλος του θιάσου μπαλέτου, η Neale αναφέρει ότι περιορισμένο χρόνο για να μάθει τις χορογραφίες και να κάνει πρόβες, όμως χάρη στην εκπαίδευση της με βάση την τεχνική Vaganova μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις.

Ελευθερία έκφρασης

Ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης της Vaganova και του Ellison Ballet είναι η τελειοποίηση των κινήσεων του σώματος όχι μόνο μέσω της τεχνικής αλλά και μέσω της έκφρασης. “Δεν διδάσκω στους μαθητές να είναι μόνο χορευτές ρώσικου στυλ αλλά να είναι χορευτές με δική τους προσωπικότητα”, αναφέρει ο Ellison. “Οι πραγματικοί χορευτές είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους για να εκφραστούν ανεξάρτητα από το είδος της χορογραφίας που παρουσιάζουν”.

Ο κ. Ellison έκανε μια σπουδαία δουλειά υπογραμμίζοντας πραγματικά ότι η τεχνική είναι κάπως άσκοπη αν δεν προκαλεί το συναίσθημα”, αναφέρει η Neale. “Μόλις μάθετε την τεχνική μπορείτε να ανακαλύψετε πως είναι η ερμηνεία σας. Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα τεχνικά χαρακτηριστικά όσο και το καλλιτεχνικό όραμα του χορογράφου γίνεστε πιο ευέλικτοι χορευτές”, αναφέρει ο Neale.

Προσοχή στις λεπτομέρειες

“Αν κάτι είναι λάθος, ο κ. Ellison δεν θα μας άφηνε να περάσουμε”, θυμάται η Melissa Chapski, η οποία εκπαιδεύτηκε στο Ellison Ballet το διάστημα 2013-15 και τώρα χορεύει με το Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας. Όπως αναφέρει η μπαλαρίνα ο δάσκαλος αν έκαναν μια κίνηση λάθος θα τους σταματούσε εξηγώντας τους γιατί είναι λάθος. Αυτό είναι κάτι που προσέχει και στην επαγγελματική της καριέρα. Με αυτό τον τρόπο οι χορευτές μπορούν να διορθώσουν καλύτερα τον εαυτό τους σε μια χορογραφία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Chapski.

Ευέλικτη εκπαίδευση

Ο Ellison αποδίδει την φυσική ευαισθητοποίηση που λαμβάνει από την μέθοδο Vaganova ως “το πραγματικό εφόδιο για να γίνει ένας χορευτής ευπροσάρμοστος και να καταλάβει πλήρως το έργο με οποιοδήποτε χορευτικό στυλ, κλασικό ή άλλο”. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιούμε αυτή την ευελιξία και σε άλλες τάξεις χορού. Εκτός από την εκπαίδευση Vaganova, οι μαθητές του Ellison Ballet κάνουν μαθήματα σύγχρονου χορού και μαθαίνουν χορογραφίες με διαφορετικά στυλ.

Μια ισχυρή τεχνική βάση

“Αυτό που προσφέρουμε είναι ένα πολύ σταθερό υπόβαθρο, ένα έδαφος εξέλιξης, έτσι ώστε οι μαθητές μας να μπορούν τελικά να ακολουθήσουν το δρόμο που επιθυμούν”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ellison. Η εκπαίδευση Vaganova εξασφαλίζει ότι οι σπουδαστές εισέρχονται στον επαγγελματικό κόσμο με ένα υψηλό επίπεδο τεχνικής. “Σε μια εταιρεία πρέπει να είσαι όχι μόνο χορευτής αλλά και καλλιτέχνης”, αναφέρει η Neale. “Το μπαλέτο είναι είναι τόσο λεπτομερές και κινείται τόσο γρήγορα, δεν υπάρχει χρόνος να ξοδέψετε στην ανάπτυξη της τεχνικής σας”.

Φωτογραφία facebook Ellison Ballet

Πηγή: pointemagazine.com

επιστροφή στην κορυφή