Menu

Πως τα Γαλλικά έγιναν η γλώσσα του μπαλέτου - Βασικοί όροι του μπαλέτου και η σημασία τους

  • Κατηγορία Νέα

Τα Γαλλικά θεωρούνται η γλώσσα του μπαλέτου. Οι κινήσεις και τα βήματα του μπαλέτου είναι γνωστά με όρους στη γαλλική γλώσσα. O βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ' της Γαλλίας λάτρευε το μπαλέτο και ίδρυσε την πρώτη επίσημη σχολή μπαλέτου το γνωστό σήμερα Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού. 

Ο χορός γνωστός ως μπαλέτο προήλθε από τις Ιταλικές Αυλές του 15ου και 16ου αιώνα. Στη συνέχεια διαδόθηκε από την Ιταλία στη Γαλλία από την Αικατερίνη των Μεδίκων (που αργότερα έγινε η βασίλισσα της Γαλλίας). Αναπτύχθηκε περισσότερο στις Γαλλικές Αυλές. Την εποχή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ', το μπαλέτο έγινε αρκετά δημοφιλές. Ο γνωστός ως Βασιλιάς Ήλιος ίδρυσε το Royal Dance Academy το 1661. Το Μπαλέτο Όπερας του Παρισιού προήλθε από την Όπερα του Παρισιού, η οποία ήταν η πρώτη εταιρεία μπαλέτου στον κόσμο. Ο Jean-Baptise Lully ηγήθηκε αυτής της ομάδας χορού και είναι γνωστός ως ένας από τους πιο δημοφιλείς συνθέτες μουσικής μπαλέτου. Αν και η δημοτικότητά του μειώθηκε μετά το 1830, το μπαλέτο έγινε δημοφιλές σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Δανία και η Ρωσία. Ο Michel Fokine ήταν ένας από τους καινοτόμους στον κόσμο του μπαλέτου που έκανε τον χορό μια μορφή τέχνης. Οι ονομασίες των βημάτων του μπαλέτου δημιουργήθηκαν από το βασιλιά Λουδοβίκο και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Πολλοί δάσκαλοι μπαλέτου διδάσκουν μπαλέτο στους μαθητές χρησιμοποιώντας το γαλλικό λεξιλόγιο. Οι όροι του μπαλέτου όταν μεταφράζονται δίνουν την κατάλληλη ερμηνεία για να γίνει αντιληπτός ο τρόπος εκτέλεσης ενός συγκεκριμένου βήματος.

Μερικοί γνωστοί όροι είναι:

Plié: Λύγισμα
 
Changement: Αλλαγή

Battement: Χτύπημα

Pas de chat: Βήμα της γάτας
 
Pirouette: μια περιστροφική κίνηση
 
Barre: Μπάρα. Ο κυλινδρικός, ξύλινος στύλος, που είναι τοποθετημένος στον τοίχο μιας αίθουσας μπαλέτου, περίπου στο ύψος της μέσης. Χρησιμοποιείται από τους χορευτές ως στήριγμα κατά το πρώτο μέρος ενός μαθήματος χορού.

Cavalier: Ο όρος χρησιμοποιείται για τον άντρα παρτενέρ μιας γυναίκας χορεύτριας.

Chassé: Σημαίνει κυνηγημένος. Ένα γλίστρημα. Το ελεύθερο πόδι γλιστρά προς μία κατεύθυνση και το βάρος μεταφέρεται σε αυτό και ακολουθεί το άλλο πόδι. Το ένα πόδι κυριολεκτικά κυνηγά του άλλο σε ένα πλαϊνό βήμα όμοιο με καλπασμό.

Développé: Σημαίνει ανεπτυγμένος, εκτεταμένος. Είναι μία κίνηση κατά την οποία το ελεύθερο πόδι τραβιέται κοντά στο γόνατο του ποδιού που στηρίζει το βάρος και από εκεί ανυψώνεται απαλά και εκτείνεται στο πλάι, σχηματίζοντας συνήθως γωνία 90ο με το πάτωμα, είναι δηλαδή παράλληλο στο πάτωμα.

Fondu: Σημαίνει αυτός που βυθίζεται. Ο όρος αναφέρεται σε κάθε κίνηση κατά την οποία το σώμα χαμηλώνει μέσω του λυγίσματος του ενός ποδιού. Η διαφορά του με το plié, είναι ότι το σώμα στηρίζεται και από τα δύο πόδια, ενώ στο fondu, μόνο ένα πόδι στηρίζει το σώμα.

Relevé: Σημαίνει ανυψωμένος. Είναι μία κίνηση κατά την οποία οι φτέρνες σηκώνονται από το πάτωμα. Η ανύψωση μπορεί να είναι απαλή ή να εκτελεστεί με ένα τίναγμα, ανάλογα με την σχολή. Όταν ο χορευτής βρίσκεται σε αυτή τη θέση λέγεται ότι είναι σε relevé ή σε pointe.
 
Πηγή: dance.about.com
επιστροφή στην κορυφή