Menu

La Bayadere: Τα χαρακτηριστικά της παραγωγής της Natalia Makarova που συμπλήρωσε 40 χρόνια επιτυχίας

Η Natalia Makarova, μια από τις κορυφαίες μπαλαρίνες του 20ου αιώνα, μετά την ολοκλήρωση της καριέρας της ως χορεύτρια δούλεψε και ως χορογράφος ανεβάζοντας στη σκηνή σπουδαίες παραγωγές διάσημων έργων του κλασικού ρεπερτορίου μπαλέτου. Μία από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές της Νατάλια Μακάροβα είναι το μπαλέτο Μπαγιαντέρα σε χορογραφία από την ίδια. Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 40η επέτειο του μπαλέτου La Bayadere της Natalia Makarova για το American Ballet Theatre. Το σπουδαίο κλασικό μπαλέτο με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια μας μεταφέρουν στους μεγάλους ναούς της Ινδίας σε ένα από τα πιο αγαπημένα μπαλέτα του 19ου αιώνα που παρουσιάζει την αιώνια αγάπη. 

Το 1974 η Natalia Makarova ανέβασε τη σκηνή "The Kingdom of the Shades" για το American Ballet Theatre στη Νέα Υόρκη, που αποτέλεσε την πρώτη παρουσίαση του μπαλέτου La Bayadère στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1980 η διάσημη μπαλαρίνα και χορογράφος παρουσίασε τη δική της παραγωγή του μπαλέτου για τον συγκεκριμένο θίασο χορού, βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή των Ponomarev / Chabukiani που η Makarova είχε χορέψει κατά τη διάρκεια της καριέρας της με το Kirov Ballet. Η παραγωγή της Makarova έκανε πρεμιέρα στις 21 Μαΐου 1980 στη Metropolitan Opera House και μεταδόθηκε ζωντανά στο PBS κατά τη διάρκεια του προγράμματος Live from Lincoln Center. Τότε η Makarova χόρεψε τον ρόλο της Nikiya, αλλά αντικαταστάθηκε από τη Marianna Tcherkassky λόγω τραυματισμού κατά τη διάρκεια της πρώτης πράξης. Στους κύριους ρόλους χόρευαν οι Anthony Dowell ως Solor, Cynthia Harvey ως Gamzatti, Alexander Minz ως High Brahmin και Victor Barbee ως Rajah. Τα σκηνικά σχεδιάστηκαν από τον Pier Luigi Samaritani, τα κοστούμια από την Theoni V. Aldredge και οι φωτισμοί από τον Toshiro Ogawa. Η πρεμιέρα ήταν θρίαμβος για το American Ballet Theatre και από τότε η εταιρεία έχει εντάξει το μπαλέτο La Bayadere στο ρεπερτόριο του.

Το 1989, η Makarova παρουσίασε την παραγωγή της La Bayadère για το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου. Το 1990 η παραγωγή της μαγνητοσκοπήθηκε, το 1994 παρουσιάστηκε από το PBS και αργότερα κυκλοφόρησε σε DVD / Video. Στο μπαλέτο πρωταγωνιστούσαν οι διάσημοι χορευτές, Altynai Asylmuratova ως Nikiya, τον Darcey Bussell ως Gamzatti και τον Irek Mukhamedov ως Solor. Η Makarova έκτοτε παρουσίασε την παραγωγή της με πολλούς θιάσους χορού σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου, του Μπαλέτου της Αυστραλίας, του Εθνικού Μπαλέτου της Πολωνίας, του Μπαλέτο Stanislavsky στη Μόσχα και του Βασιλικού Σουηδικού Μπαλέτου.

Το μπαλέτο Μπαγιαντέρα αποτελεί ένα εμβληματικό ρωσικό μπαλέτο του 19ου αιώνα, που έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Μπολσόι της Αγίας Πετρούπολης το 1877 και παρουσιαζόταν τακτικά εντός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Ήταν άγνωστο στη Δύση μέχρι την εποχή που το Kirov Ballet έκανε περιοδείες παρουσιάζοντας τη σκηνή "Το Βασίλειο των Σκιών" το 1961. Η Ναταλία Μακάροβα ως παιδί παρακολουθούσε το μπαλέτο La Bayadere στο Λένινγκραντ και δημιούργησε τη δική της παραγωγή το 1980. 

Μία από τις διασημότερες σκηνές του μπαλέτου Μπαγιαντέρα, "Το Βασίλειο των Σκιών" στην Δεύτερη Πράξη, αναδεικνύει τη σημασία και την τεχνική αρτιότητα του corps de ballet αλλά και την ομορφιά της χορογραφίας του Marius Petipa. Το μπαλέτο περιλαμβάνει επίσης δύο κύριους ρόλους με διαφορετικά στυλ για δύο μπαλαρίνες την Nikiya και την Gamzatti, ένα εντυπωσιακό σόλο δεξιοτεχνίας για το Bronze Idol και εκπληκτικά pas de deux για τον Solor με την Nikiya και την Gamzatti.

Με πληροφορίες από: wikipedia.org, roh.org.uk

Δείτε παρακάτω ένα video με αφορμή την 40η επέτειο του μπαλέτου La Bayadere της Natalia Makarova από το επίσημο κανάλι του American Ballet Theatre στο Youtube.

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή