Menu

Τα γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε για το μπαλέτο Καρυοθραύστης

Ο Καρυοθραύστης όπως και Η Λίμνη των Κύκνων και Η Ωραία Κοιμωμένη του είναι από τα διασημότερα μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου. Το μπαλέτο Καρυοθραύστης αποτελεί ένα χριστουγεννιάτικο μπαλέτο λόγω και της υπόθεσής του και πολλοί θίασοι μπαλέτου σε όλο τον κόσμο συνήθως το παρουσιάζουν τις γιορτές. 

Η αρχική ιστορία του μπαλέτου "Ο Καρυοθραύστης" ήταν μέρος ενός συνόλου παραμυθιών που έγραψε ο Γερμανός Ρομαντικός συγγραφέας Ε.Τ. Α. Χόφμαν και εκδόθηκε στο Βερολίνο το 1816. Ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς έγραψε μια δική του εκδοχή της ιστορίας στα γαλλικά το 1844. Περίπου 50 χρόνια αργότερα, το 1892, ο Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι έκανε αυτή την ιστορία ένα μπαλέτο σε χορογραφία από τον θρυλικό Μαριούς Πετιπά. Μέχρι σήμερα το μπαλέτο Ο Καρυοθραύστης είναι ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του κόσμου.

Υπάρχουν 10 γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε για το μπαλέτο "Ο Καρυοθραύστης":

1. Ένας διευθυντής θεάτρου είχε την ιδέα να κάνει τον Καρυοθραύστη μπαλέτο στα τέλη του 19ου αιώνα

Ο Ivan Vsevolozhsky, διευθυντής των Αυτοκρατορικών Θεάτρων στην Αγία Πετρούπολη, σκέφτηκε για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσει την ιστορία ενός κοριτσιού και ενός καρυοθραύστη για μια παραγωγή μπαλέτου. Την πρώτη φορά που ανέβηκε το μπαλέτο, παρουσιάστηκε ως μια ξεχωριστή παράσταση με την όπερα Ιολάντα του Τσαϊκόφσκι.

2. Το μπαλέτο έκανε πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου 1892 στο Θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη

Το μπαλέτο παρουσιάστηκε από μαθητές της θεατρικής σχολής των Αυτοκρατορικών Θεάτρων. Τόσο οι δευτερεύοντες ρόλοι - όπως τα παιδιά στο Χριστουγεννιάτικο πάρτι – όσο και οι κύριοι ρόλοι, όπως η ζαχαρένια νεράιδα ερμηνεύονταν από μαθητές. Έτσι στο μπαλέτο ξεκίνησε μια νέα παράδοση, να χορεύουν παιδιά στη σκηνή.

3. Οι ρόλοι είναι γνωστοί με πολλά ονόματα

Marichen, Marie, Masha, Clara... Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, το όνομα της ηρωίδας που σώζει τον πρίγκιπα έχει αλλάξει πολλές φορές. Στην αρχή είχε γερμανικό όνομα, σύμφωνα με τη λογοτεχνική εκδοχή της. Στη Ρωσία, η ηρωίδα μετονομάστηκε σε Μάσα μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

4. Στην πρεμιέρα του Καρυοθραύστη πραγματοποιήθηκε και μια άλλη πρεμιέρα

Ο Τσαϊκόφσκι έφερε μυστικά στη Σερβία μία τσελέστα από το Παρίσι και έπαιξε για τους θεατές στην πρεμιέρα. Η τσελέστα είναι μουσικό όργανο παρόμοιο με πιάνο που έχει μεταλλικές πλάκες αντί για χορδές.

5. Η υπέροχη μουσική και η ιστορία παρουσιάζονται με δύσκολο τεχνικά χορό

Ο κύριος ρόλος της δεύτερης πράξης του Καρυοθραύστη είναι η ζαχαρένια νεράιδα. Ακόμα και πριν από 100 χρόνια, ο ρόλος απαιτούσε την εκτέλεση 16 φουετέ στροφών στη σκηνή. Η πρώτη χορεύτρια που ερμήνευσε το ρόλο στη Ρώσικη σκηνή ήταν η Ιταλίδα πρωταγωνίστρια Antonietta Dell'Era.

6. Στην κλασική εκδοχή του Καρυοθραύστη χρησιμοποιούνται 150 διαφορετικά κοστούμια

Υπάρχουν πολλά επιμέρους κομμάτια στον Καρυοθραύστη, τα λουλούδια, τα παιχνίδια, οι ξύλινοι στρατιώτες, οι νιφάδες χιονιού, οι νεράιδες και τα ποντίκια. Όλοι οι ερμηνευτές μαζί με τους πρωταγωνιστές πρέπει να είναι μεταμφιεσμένοι ανάλογα με το ρόλο τους. Περισσότεροι από 50 εργαζόμενοι στα παρασκήνια είναι απαραίτητοι για την προετοιμασία των χορευτών. Για μια επιτυχημένη παράσταση, χρειάζονται περίπου 20 παιδιά για να χορεύουν σαν χιονονιφάδες.

7. Η πιο διάσημη παραγωγή του Καρυοθραύστη θεωρείται του Γιούρι Γκριγκορόβιτς για το Θέατρο Μπολσόι

Οι ρόλοι της Μάσα και του Πρίγκιπα στην παραγωγή του Γκριγκορόβιτς ερμηνεύτηκαν με συναίσθημα από τους πρωταγωνιστές και ζευγάρι του ρώσικου μπαλέτου, Αικατερίνα Μαξίμοβα και Βλαντιμίρ Βασίλιεφ. Σύμφωνα με τον Γκριγκορόβιτς, ο Καρυοθραύστης του Βασίλιεφ ήταν ο ιδανικός ήρωας του παραμυθιού και η Μαξίμοβα είχε ωριμάσει, με την πραγματική έννοια της λέξης, από μια νιφάδα χιονιού στην Μάσα.

8. Μετά την Επανάσταση του 1917, ο Καρυοθραύστης έγινε κειμήλιο

Για παράδειγμα, 27 ανεκτίμητα σενάρια που περιγράφουν την παραγωγή του Μαριούς Πετιπά ήταν μέρος της συλλογής Sergeev. Η συλλογή αυτή αποτελείται από χορογραφικές σημειώσεις, μουσική, σχεδιαγράμματα για τα σκηνικά και τα κοστούμια, θεατρικά προγράμματα, φωτογραφίες και σπάνιο υλικό που περιγράφει τις παραγωγές των Αυτοκρατορικών Θεάτρων στην Αγία Πετρούπολη. Η συλλογή φυλάσσεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

9. Ο Καρυοθραύστης παρουσιάστηκε 500 φορές στο Θέατρο Μπολσόι

Η επιτυχία του Καρυοθραύστη στο εξωτερικό οφείλεται κυρίως στον χορογράφο George Balanchine, ο οποίος δημιούργησε μια παραγωγή για το μπαλέτο της Νέας Υόρκης το 1954. Το 1993, αυτή η έκδοση έγινε ταινία. Το ρόλο του πρίγκιπα έπαιξε ο Macaulay Culkin, φοιτητής της σχολής μπαλέτου Balanchine.

10. Μετά την παραγωγή του Balanchine, ο Καρυοθραύστης έγινε ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα

Το παραμύθι των Χριστουγέννων παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες από γνωστούς χορογράφους όπως ο Rudolf Nureyev, ο Mikhail Baryshnikov, ο Maurice Bejart και ο Matthew Bourne.

Πηγή: rbth.com

επιστροφή στην κορυφή